5 αποτελεσματικοί τρόποι ανακούφισης από μια τρομερά πικάντικη μπουκιά - και δεν είναι το νερό

Tι από αυτά που κάνουμε για να δροσίσουμε το στόμα μας λειτουργεί και τί όχι;

Συμβαίνει ακόμα και στους καλύτερους: Τσιμπάμε ανέμελοι μια μπουκιά από ένα πικάντικο πιάτο, νομίζοντας ότι «εμείς αντέχουμε», αλλά τελικά... το μετανιώνουμε αμέσως. Αυτό μας συμβαίνει συχνά όταν παραγγέλνουμε ινδικό φαγητό ή αν μαγειρεύουμε αφηρημένοι και ρίχνουμε πιπέρι στην κατσαρόλα καμιά δεκαριά φορές. Όποιο «μικρο-έγκλημα» κι αν έχουμε διαπράξει χρειαζόμαστε μια μέθοδο ανακούφισης το συντομότερο δυνατό.

Αυτό που μας έρχεται στο μυαλό πρώτο-πρώτο, είναι να πιούμε μονορούφι ένα ποτήρι κρύο νερό. Ωστόσο, θα

επιφέρει αυτό κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα; Για να διαχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα, ρωτήσαμε μια ομάδα ειδικών.

Για να δούμε λοιπόν, τι από αυτά που κάνουμε για να δροσιστούμε λειτουργεί και τί όχι;

Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν το στόμα μας έχει πάρει φωτιά

1. Δεν κατεβάζουμε τα ποτήρια με το νερό το ένα μετά το άλλο

Ο σεφ Κερτ Μίλερ μας διαβεβαιώνει ότι το νερό δεν συμβάλλει στην ανακούφιση του καψίματος μετά την κατανάλωση πικάντικου φαγητού. Αντιθέτως, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Διότι παίρνει την καψαϊκίνη, δηλαδή την ουσία των πικάντικων τροφών που «κάνει τη ζημιά» και την εξαπλώνει σε όλο μας το στόμα. Κι αυτό σημαίνει ότι ενώ ναι μεν μας προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση, στο τέλος, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

2. Δεν πίνουμε μπύρα

Η σεφ Σανίνα Γουασίμ, προειδοποιεί ότι ακόμα και η πιο παγωμένη μπύρα, δεν πρόκειται να μας ανακουφίσει ούτε για μια στιγμή από το συναίσθημα ότι καιγόμαστε ολόκληροι. Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να αφυδατωθούμε και να νιώσουμε το κάψιμο ακόμα πιο έντονα.

3. Ούτε τα αναψυκτικά είναι λύση

Πολλοί πιστεύουμε ότι η ζάχαρη που περιέχεται στα αναψυκτικά θα εξισορροπήσει το κάψιμο από τα μπαχαρικά. Ωστόσο, το ανθρακικό στα αναψυκτικά καταλήγει να επιδεινώνει το έγκαυμα.

Και πέντε τρόποι να δροσίσουμε το στόμα μας αποτελεσματικά

1. Πίνουμε γάλα ή τρώμε κάτι γαλακτοκομικό

Η κατανάλωση γάλακτος δροσίζει το στόμα. Γιατί; Επειδή η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος καταπολεμά την δράση της καψαϊκίνης. Ωστόσο, προτού το καταπιούμε, το καλύτερο είναι να κρατήσουμε το γάλα στο στόμα μας για κάποια δεύτερα ή και να κάνουμε μερικές γαργάρες.

2. Τρώμε μια κουταλιά φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο βοηθά στην ανακούφιση του πόνου με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και τα γαλακτοκομικά: Το λίπος του κατατροπώνει την καψαϊκίνη.

3. Πίνουμε κάτι όξινο, όπως χυμό ανανά ή λεμόνι

Η οξύτητα εξουδετερώνει την καψαϊκίνη. Οπότε, ακόμα κι αν μας φαίνεται παράτολμο τη στιγμή που καιγόμαστε  να «ρίξουμε λάδι στη φωτιά», το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.

4. Τρώμε ή πίνουμε κάτι με λίγη ζάχαρη

Το σοκολατούχο γάλα είναι ό,τι πρέπει, αλλά και μια κουταλιά ζάχαρη σκέτη μπορεί να συμβάλει δραστικά στη μείωση της αίσθησης του καψίματος.

5. Κάνουμε λίγη υπομονή

Κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στα μπαχαρικά και τα πικάντικα γεύματα. Οπότε, όλα τα tips που προαναφέρθηκαν δεν ανακουφίζουν τους πάντες στον ίδιο χρόνο. Το σημαντικό είναι, καθώς περιμένουμε να ανακουφιστούμε, να μην πέσουμε στην παγίδα των τριών απαγορευμένων πραγμάτων που προαναφέρθηκαν (νερό, μπύρα, αναψυκτικά).

Related...Τι θα πάθουμε αν τρώμε υπερβολικά πικάντικο φαγητόΠιπέρι καγιέν: Tρεις συν μία απίθανες ιδιότητες που ούτε τις είχαμε φανταστείΚανέλα: Οι απίθανες θεραπευτικές της ιδιότητες και το μεγάλο «αλλά»
Keywords
Τυχαία Θέματα
5 αποτελεσματικοί τρόποι ανακούφισης από μια τρομερά πικάντικη μπουκιά - και δεν είναι το νερό,