5 διάσημες γυναίκες που μάχονται αποφασιστικά για τα δικαιώματα των ζώων

Προτεραιότητα για τις παρακάτω γυναίκες έχει υπάρξει η προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, αφού η βία και κακοποίηση εις βάρος τους, δυστυχώς απέχει ακόμα πολύ από το να εξαλειφθεί πλήρως. Είναι γυναίκες παθιασμένες και οπλισμένες με θάρρος που χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να υπηρετήσουν την προστασία των ζώων.

Δρ. Jane Goodall

«Αισθανόμουν ήδη ότι ανήκα σ′ αυτόν τον κόσμο του δάσους. Ότι βρισκόμουν εκεί όπου έπρεπε να είμαι», έχει πει. Η Jane Goodall είναι μια από αυτές τις γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ζώων και του περιβάλλοντος και πλέον αναγνωρίζεται

ως μια από τις σημαντικότερες επιστήμονες του 21ου αιώνα. Αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο έργο της επιλέγοντας να παλέψει ψυχή τε και σώματι για την προστασία του χιμπαντζή.

Από το πρώτο της ταξίδι στην περιοχή της Γκομπέ στην Τανζανία της Αφρικής το 1960 ως την ίδρυση του κέντρου ερευνών της (The Jane Goodall Institute), αφού πέρασε από διάφορα επαγγελματικά και προσωπικά δράματα, η απίστευτη αυτή διαδρομή της πλέον τιμήθηκε με την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ του National Geographic, «Jane». Ο Brett Morgen που το επιμελήθηκε είχε γυρίσει περισσότερες από 100 ώρες αμοντάριστου υλικού που διαφυλάχτηκαν στα αρχεία του National Geographic για πάνω από μισό αιώνα. Το «Jane» σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας γυναίκας δυναμικής, θαρραλέας, αποφασιστικής και φεμινίστριας, σε μια εποχή που κυριαρχούσαν οι ανισότητες, ιδίως στον επιστημονικό τομέα.

Brigitte Bardot

Χάραξε μια σύντομη αλλά αισθησιακή καριέρα στο γαλλικό κινηματογράφο, αλλά κατάφερε να συνδέσει αιώνια το όνομα της με την υπεράσπιση των ζώων. Πως εξηγείται αυτή η ζωή «διπλής όψεως»; Με δύο τρόπους. Αρχικά, ήδη από την εφηβεία της και το πρώτο της εξώφυλλο στο περιοδικό Elle, ήταν μία από τις λίγες γυναίκες που παρατηρήθηκαν και θαυμάστηκαν τόσο έντονα από τόσο κόσμο. Μοντέλο έγινε μετά από παρότρυνση της μητέρας της, αλλά ο πατέρας της την παρακίνησε να ασχοληθεί με το σινεμά – με τον ίδιο να κινηματογραφεί τα παιδιά του από μικρά. Η Brigitte έχει εξηγήσει ότι από την παιδική της ηλικία είχε μια αδυναμία στα ζώα και ότι γνώριζε πόσο επικίνδυνος είναι ο άνθρωπος για αυτά.

Παράλληλα με την κινηματογραφική της καριέρα, ενημερώνεται για την υποχρέωση του ανθρώπου να προστατέψει τα εξωτικά ζώα και να τα προφυλάσσει από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από λαθροθήρες. Αφού «εξερράγη» στις κινηματογραφικές οθόνες παγκοσμίως, αποφάσισε να βρει καταφύγιο στα ζώα. Κατέληξε να αποκόπτεται από τον κόσμο και να αναπτύσσει εκρηκτικές απόψεις για την ανθρωπότητα, ωστόσο, δεν σταμάτησε ποτέ να υπερασπίζεται τα ζώα.

Dian Fossey

A post shared by Nicole Breanne (@nickibreanne) on Mar 25, 2018 at 8:22am PDT

Εμβληματική φιγούρα, προσηλωμένη στο σκοπό της που αφιέρωσε τη ζωή της στην μελέτη και την υπεράσπιση του υπό εξαφάνιση ορεινού γορίλα (gorilla beringei). Μεταδίδει το πάθος της γράφοντας το βιβλίο της το «Gorillas in the Mist» («Γορίλες στην Ομίχλη»), στο οποίο εξιστορεί τις αναμνήσεις της.

Παγκοσμίως γνωστή έγινε μετά θάνατον, ιδίως μέσα από την ταινία του Μάικλ Άπτεντ που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της και στην οποία η Sigourney Weaver σε μια άκρως δυναμική ερμηνεία, ενσαρκώνει την Dian. Αυτή η απόλυτη ανάγκη της να διαφυλάξει ένα προστατευόμενο είδος από τη λαθροθηρία θα της κοστίσει τη ζωή. Δολοφονήθηκε στην Ρουάντα, στις 27 Δεκεμβρίου του 1985 και εικάζεται ότι έπεσε θύμα λαθροθηρών. Ο τάφος της συνοδεύεται από το επίγραμμα «No one loved gorillas more».

Stella McCartney

Υψηλή ραπτική με οικολογική συνείδηση: H Stella McCartney είναι η πιο συνειδητοποιημένη δημιουργός στο χώρο της μόδας. Η McCartney διατηρεί μια απόλυτα eco-friendly στάση από το λανσάρισμα του δικού της επώνυμου οίκου μόδας το 2001, με οικολογικές και κομψές δημιουργίες. Το μότο της: όχι δέρμα, όχι γούνες ζώων, όχι φτερά ή οποιαδήποτε άλλη ζωική ύλη.

Είναι επίσης μέλος του οργανισμού «Bold Threads», που ασχολείται με την ανάπτυξη ανθεκτικών πρώτων υλών και που, μεταξύ άλλων, παράγει οικολογικό μετάξι. Ως οραματίστρια, από την ίδρυση του οίκου της, κατάφερε να ενσωματώσει ποιοτική faux γούνα, την Eco Alter Nappa που χρησιμοποιεί συνέχεια, ενώ αφιέρωσε τρία χρόνια στην παραγωγή ανθεκτικής βισκόζης – ένα υλικό που μοιάζει με το μετάξι. Ο λόγος; Το μετάξι προέρχεται από το ξύλο και η παραγωγή του έχει ως απόρροια την αποψίλωση των δασών και κατ′ επέκταση το θάνατο πολλών ζώων.

Pamela Anderson

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Pamela Anderson ξεκινά να σχετίζεται εμπλέκεται στην PETA. Γίνεται vegetarian τόσο στις διατροφικές όσο και στις ενδυματολογικές συνήθειες με το να πάψει να φορά δέρμα, ενώ λανσάρει τη δική της κολεξιόν με vegan παπούτσια το 2016 σε συνεργασία με τη Γαλλίδα σχεδιάστρια Amélie Pichard.

Ασχολείται ενεργά με την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των ζώων σε διάφορα πεδία: η χρήση γούνας από τη βιομηχανία της μόδας, τα στοιχήματα/αγώνες με ζώα, η κακομεταχείριση στα τσίρκα, τα βάναυσα εργαστηριακά πειράματα, οι ταυρομαχίες, στη λαθροθηρία της φώκιας, το «force feeding» (τάισμα παρά τη θέλησή της) της χήνας για την παραγωγή του foie gras, είναι μερικά από αυτά. Επιπλέον, η συνεισφορά της εντυπωσιακής ηθοποιού στη μάχη υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων εκφράζεται και με διαδηλώσεις και ανοιχτές επιθέσεις προς τα σχετικά λόμπι και κυβερνήσεις.

Πηγή: Vogue.fr

Keywords
Τυχαία Θέματα