5 Πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν πας στο δικηγόρο σου



Περιορίσου στην ιστορία σου

Ξέρω ότι νιώθεις αδικημένος, νιώθεις πως δεν σου φέρθηκε κανείς όπως ήθελες ή πως ό,τι και εάν έχεις ζήσει έχει σημασία για την υπόθεση. Δεν έχει. Δεν χρειάζεται να μου περιγράφεις σκηνές επί σκηνών επί σκηνών για προηγούμενες συζητήσεις που είχες, ή με τρίτα άτομα ή με τον εαυτό σου. Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής, σαφής και τα λεγόμενα να είναι χρήσιμα. Καλό είναι να έχεις μια γενική ιδέα για το λόγο για τον οποίο πας στο δικηγόρο σου (μισθωτήριο, διαζύγιο, επαναδιαπραγμάτευση όρων, ποινικές ευθύνες) και να προετοιμάσεις έναν όσο το δυνατόν πιο αναλυτικό
κατάλογο με α) ονόματα προσώπων, διευθύνσεις, ημερομηνίες, β) κεντρικά γεγονότα του προβλήματος σου (ποιος, τι, πότε, p;vwκαι γιατί), γ) μια κοφτή πρόταση με το πού θα ήθελες (σε ρεαλιστικά πλαίσια) να καταλήξει η υπόθεση. Easy.

Δεν ξέρω όλους τους νόμους απ' έξω

Νομίζω είναι κατανοητό από όλους αυτό. Έτσι και αλλιώς η Νομική δεν σε εκπαιδεύει για κάτι τέτοιο. Σήμερα (Φεβρουάριος 2017) έχουν ψηφισθεί περίπου 4450 νόμοι. Μόνο στην τελευταία 15ετία (2001-2015) έχουν ψηφισθεί 3.452 Προεδρικά διατάγματα και έχουν δοθεί 16.798 εξουσιοδοτήσεις νόμου (έρευνα ΔιαΝΕΟσις). Στατιστικά, παράγεται ένας νόμος κάθε εβδομάδα, ενώ από το 1975, έχουν ψηφιστεί στην Ελλάδα 250 φορολογικά νομοθετήματα, και μόνο για ασφαλιστικά ζητήματα έχουν παραχθεί 5.784 νομοθετήματα (884 Νόμοι+ 488 ΠΔ+ 1.701 Υπ.Αποφάσεις + 2.711 Εγκύκλιοι). Η πολυνομία και το πολυδαίδαλο της νομοθεσίας εκ των πραγμάτων σε αναγκάζει να γνωρίζεις τα βασικά και να ανατρέχεις στην εκάστοτε περίπτωση εκεί που χρειάζεσαι. Κανείς δεν θα σου πει ποτέ «Δεν ξέρω τον νόμο», αλλά είναι παράλογο να το περιμένεις έτσι και αλλιώς κατεβατά, ειδικά με τις συνεχείς τροποποιήσεις.

Δεν είμαι Θεός/Δεν έχω μαγικές ικανότητες

Παρέχω την προστασία που με αφήνει να παρέχω το σύστημα. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί (συνήθως) από τη μια μέρα στην άλλη. Το σύστημα είναι αργό, δυσκίνητο, πολλές φορές άδικο, και δεν είναι ποτέ σίγουρο ότι θα δικαιωθείς. Μπορεί να μην δικαιωθείς γιατί (ετοιμάσου) δεν έχεις πραγματικά δίκιο (!). Μην περιμένεις να σου εγγυηθώ από την αρχή ότι «Μην αγχώνεσαι θα τα λύσουμε όλα, θα τους φάμε λάχανο, θα τους ξεσκίσουμε». Ξέρω ότι αυτό θέλεις να ακούσεις, πραγματικά εάν μπορούσα θα στο έλεγα, αλλά στο 90% των περιπτώσεων κανείς δεν έχει όλο το δίκαιο με το μέρος του. Εάν το ακούσεις αυτό από την πρώτη μας συνάντηση ξεκίνα να ανησυχείς. Δεν θα φωνάξω σε ένα ακουστικό και ξαφνικά όλα θα φτιάξουν.

Δεν έχω απεριόριστο budget μόνο για σένα

Εκτός από την αφήγηση σας, ο δικηγόρος θέλει επίσης να δει κάποια έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία, τόσο για ενημερωτικούς σκοπούς όσο και να βοηθεί στην αξιολόγηση της υπόθεσής. Προφανώς, η φύση των δεδομένων θα ποικίλει, ενώ κάποια στοιχεία μπορούν να δοθούν αποκλειστικά από τους διαδίκους (εσένα). Καλό είναι να προσκομίζεις κατευθείαν ό,τι έχεις στην διάθεση σου, όπως συμβάσεις (όπως συμφωνίες για την απασχόληση, μισθώσεις κτλ) οικονομικά έγγραφα (Ε9, δηλώσεις), αλληλογραφία που αποδεικνύουν επικοινωνία των δύο μερών (επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή μηνύματα κειμένου) φωτογραφίες (που θα μπορούσε να περιλαμβάνει θέσεις των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τη σωματική φωτογραφία, και ούτω καθεξής) εκθέσεις ατυχήματος ή έγγραφα που έχεις ήδη από την αστυνομία. Εάν μπορείτε να τα βάλετε σε μια οργανωμένη σειρά, θα κάνεις τη ζωή του πολύ πιο εύκολη για το δικηγόρο σας και θα μειώσετε τις ώρες που θα ασχοληθεί με τα διαδικαστικά της υπόθεσης και θα αφιερωθεί στην ουσία. Πολλά στοιχεία ο δικηγόρος είναι δυνατόν να τα συλλέξει μόνος του, ωστόσο δεν έχει απεριόριστο χρόνο και δεν μπορεί να υποβληθεί σε πολλά έξοδα για κάτι που μπορείτε να κάνετε και εσείς (εκτός εάν σου πει ο ίδιος ότι θα συλλέξει). Εάν το κάνει και παραπάνω χρόνο θα χρειαστεί και η τιμή λογικό είναι να ανεβαίνει.

Έχε υπόψη σου (έστω αόριστα) πως υπάρχουν κόστη, δαπάνες και αμοιβές

Και μιας και είπαμε για τιμή, καλό είναι να έχεις υπόψη ότι έχεις αναζητήσει την βοήθεια ενός επαγγελματία. Το γραφείο δεν πληρώνει το νοίκι του, το ρεύμα δεν καίει δωρεάν, ο ΦΠΑ δεν εξοφλείται μόνος του. Με λίγα λόγια υπάρχουν έξοδα. Χωρίς να αποκλείω ότι υπάρχουν και γδάρτες πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι εάν τον απασχολείς για 3 ώρες , με μια σειρά αναμονής είναι άδικο να λες «Έλα μωρέ αφού δεν χάλασε τίποτα, μια ερώτηση έκανα». Ξόδεψε 60.000 για σπουδές + 20.000 για μεταπτυχιακό (μπορεί να υπερβάλλω) + έξοδα γραφείου + έξοδα μελέτης + είναι μειοψηφία στην αγορά+ τα έξοδα της δίκης είναι τεράστια+ η φορολογία είναι τεράστια. Trust me, μια χαρά έξοδα κάνει. Καλό είναι να ξέρεις ότι είναι πολύ πιθανό να πληρώσεις κάτι, δεν πίνουμε καφέ μόνο σαν φίλοι. Δεν σου λέω ότι ο λόγος μου είναι χρυσάφι ή κάτι τέτοιο, αλλά θα καταλάβεις πότε κάνεις κατάχρηση νομίζω. Επιπλέον, θα σε εκπλήξει πως μια προκαταβολή μπορεί να τον δεσμεύσει για να ασχοληθεί με την υπόθεση σου περισσότερο.

Αναδημοσίευση από analuseto.gr

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα