50 χρόνια από το Μάη του '68: Πάνω από τους μισούς Γάλλους θέλουν ένα παρεμφερές κίνημα για το 2018

Ανάμεσα στη δυσφορία των φοιτητών και στον θυμό των εργατών τρένων, το κλίμα του κοινωνικού αναβρασμού στη Γαλλία έχει ξυπνήσει κάποιες μνήμες. Σε αυτό το πνεύμα διεξήχθη και η δημοσκόπηση της YouGov για τη HuffPost Γαλλίας και τη «Cnews», με την ευκαιρία της 50ετούς επετείου από τα γεγονότα του Μαΐου

του ’68, η οποία δείχνει ότι μια πλειοψηφία Γάλλων ελπίζουν να προκύψει ένα αντίστοιχο κίνημα για το 2018.

Στην ερώτηση: «Κατά τη γνώμη σας ένα παρεμφερές κίνημα με αυτό του Μάη του ’68 είναι απαραίτητο ή όχι στη Γαλλία του 2018;», το 52% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, εκ των οποίων το 24% ακόμα και «απολύτως απαραίτητο». Το 34% είναι αντίθετοι και ένα 14% δεν παίρνει θέση.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι υποστηρικτές της αριστεράς στο σύνολό τους φαίνονται οι πιο κατηγορηματικά υπέρ, με ποσοστό της τάξεως του 70%. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πλέον αντιφρονούντες πολιτικοί παράγοντες σε μια αναβίωση του Μάη του ’68 μισό αιώνα αργότερα, είναι προπάντων οι κεντρώοι (LREM, UDI, Modem) που πρόσκεινται ιδεολογικά περισσότερο προς τον Emmanuel Macron. Το 68% των οποίων καταφέρονται έναντι ενός νέου Μάη του ’68, πολύ μπροστά από τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών με 50% κατά, (Les Républicains).

Παρ′ όλα αυτά τα άτομα που ρωτήθηκαν συνεχίζουν να εκφράζουν την αμφισβήτησή τους ως προς την πιθανότητα να δούμε ένα τέτοιο κίνημα να εξελίσσεται, ιδίως σε φοιτητικό επίπεδο. Μόνο ένας στους πέντε Γάλλους (20%) εκτιμά ότι η σημερινή γενιά των φοιτητών είναι η πιο ενεργή, η πιο συνειδητοποιημένη, που γνώρισε η Γαλλία από εκείνη του Μάη του ’68.

Όσο ο πρόεδρος Emmanuel Macron διστάζει ακόμα να τιμήσει την επέτειο των 50 χρόνων από αυτό το ιστορικό γεγονός, μια χαρακτηριστική πλειοψηφία (45%υπέρ έναντι 29%κατά) των Γάλλων που ρωτήθηκαν, είναι θετικοί στη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων.

Ο Μάης του ’68 ήταν μια ηθική επανάσταση, μια αμφισβήτηση της κυβερνητικής προσταγής (Gaullisme) ή μια επαναστατική βραδιά που ακολουθήθηκε από μια γενική απεργία;

Πενήντα χρόνια μετά, αυτά τα γεγονότα προσλαμβάνονται πρωτίστως ως μια κοινωνική επιτυχία (58%) και ως μια πολιτιστική επιτυχία (53%).

Δείγμα ότι οι Γάλλοι οραματίζονται πρώτα απ′ όλα σε κάποιο επίπεδο την «κοινωνική άνοιξη», την «αύξηση της αγοραστικής δύναμης» είναι μακράν (κατά 45%) το θέμα που σχετίζεται με το Μάη του ’68 και θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα σήμερα στη Γαλλία, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Τέλος, επανεξετάζονται οι «εργασιακές οργανώσεις» (16%) και οι «σχέσεις ανδρών/γυναικών» (10%). Η «ανησυχία των φοιτητών» και η «ελευθερία των ηθών» έχουν τεθεί από λιγότερους των 4% των ατόμων που μετείχαν στην έρευνα.

Όταν ρωτήθηκαν για την προσωπικότητα που ενσαρκώνει καλύτερα τις ιδέες του κινήματος του Μάη του ’68 για το 2018, οι Γάλλοι αναδεικνύουν το Γάλλο ηγέτη, Jean-Luc Mélenchon, πριν τον εκπρόσωπο τύπου του NPA, Olivier Besancenot (15%) και τον σοσιαλιστή-πρώην υποψήφιο για την προεδρία, Benoît Hamon (8%).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη ΗuffPost France και αποδόθηκε στα ελληνικά

Keywords
Τυχαία Θέματα