7+3 οικονομικές και γεωπολιτικές προβλέψεις για το 2024
Το 2024 μπαίνει όπως τελειώνει το 2023: Απρόβλεπτο. Ο κόσμος μας έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο πληθωρισμού και γεωπολιτικής αστάθειας, περίπου όπως τη δεκαετία του 1970. Το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ καθιστά τις όποιες προβλέψεις εξαιρετικά δύσκολες. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι αυτά που ίσως μπορούμε να δούμε για το επόμενο έτος, μέσα σε ένα κυκεώνα πραγμάτων που γνωρίζουμε εκ των προτέρων… πως δεν γνωρίζουμε.
1. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η γεωοικονομική διάσπαση θα επιμείνουν. Το 2023 μας αφήνει με δύο μεγάλες εστίες πολέμου, καθώς και εξαιρετικά πιο περιοριστικές συνθήκες για το παγκόσμιο
2. Ο πληθωρισμός δεν θα φύγει έτσι εύκολα, και τα επιτόκια δεν θα πέσουν γρήγορα. Οι οικονομολόγοι και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναθαρρήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται γρηγορότερα από ότι αναμενόταν. Όμως είμαστε πλέον μακριά από το 2019, που οι κεντρικές τράπεζες τύπωναν χρήμα και μείωναν την οικονομική μεταβλητότητα. Σε ένα γεωπολιτικά ασταθή κόσμο, ο πληθωρισμός θα έρχεται σε κύματα. Όπως πέφτει μπορεί να ανεβαίνει. Οι κεντρικές τράπεζες το γνωρίζουν αυτό, και δεν είναι διατεθειμένες να μειώσουν επιτόκια γρήγορα, ακόμα και αν επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομία. Περιμένω μείωση των επιτοκίων προς το τέλος του 2024, ακόμα και αν οι αγορές θεωρούν πως κάτι τέτοιο ίσως συμβεί στο πρώτο-δεύτερο τρίμηνο του έτους.
3. Το 2024 θα είναι κακή χρονιά για την οικονομία – και διαφορετική για όλους. Δεν θα δούμε όμως μεγάλες υφέσεις, χάρη στον υψηλό δανεισμό. Η Αμερική θα αναπτυχθεί, καίτοι οριακά. Αντίθετα, οι δημοσιονομικές αγκυλώσεις στην Ευρώπη, η γρήγορη απομείωση του ενεργητικού της ΕΚΤ και η απότομη επιβράδυνση της βιομηχανικής Γερμανίας φέρνουν τη γηραιά ήπειρο σε πολύ δύσκολη θέση έναντι των ανταγωνιστών της. Τα χρηματιστήρια, που προεξοφλούν την αρχή της πτώσης των επιτοκίων, θα πάνε πολύ καλύτερα από τις εθνικές οικονομίες.
4. Κάτι θα «σπάσει».Τα υψηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να πιέζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κάποιες από αυτές (όχι οι τράπεζες) είχαν «χτίσει» οικονομικά μοντέλα, πάνω στη θεωρία ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για πολλά χρόνια. Αυτά τα μοντέλα πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με την πιο απότομη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 40 ετών. Κάποια γωνιά της οικονομίας που ακόμα δεν βλέπουμε έχει ήδη σπάσει. Το ερώτημα είναι ποια είναι, πόσο σημαντική είναι και πόσο γρήγορα θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες όταν χρειαστεί.
5. Τα ελλείμματα θα αυξηθούν και το χρέος θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Το παγκόσμιο χρέος προς ΑΕΠ βρίσκεται στο 340%, περίπου 120% πάνω από ότι ήταν πριν από δυο δεκαετίες. Παρά τα υψηλά επίπεδα δανεισμού, αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία επιλέγουν ακόμα περισσότερο δανεισμό, για αν αποφύγουν τις συνέπειες μιας πιθανής βαθιάς ύφεσης. Έχουμε μπει σε ένα κομμάτι του παγκόσμιου κύκλου χρέους, όπου ακόμα και μεγάλες χώρες πλέον δανείζονται για να ανταπεξέλθουν στις πρότερες δανειακές τους υποχρεώσεις.
6. Η Κίνα θα ανακάμψει.Αν και τα σενάρια είναι δυσμενή, πιστεύω ότι η Κίνα θα δει μια ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων, κυρίως λόγω των τεράστιων ποσών που δαπανά για να στηρίξει την οικονομία. Η βιομηχανία, η οποία κερδίζει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά χάρη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ήδη ανακάμπτει. Όσο για τις εφοδιαστικές αλυσίδες; Αν και αρκετές δυτικές χώρες απομακρύνονται, η διαδικασία θα είναι αργή. Και η Κίνα ήδη δείχνει διατεθειμένη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Δύση προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική.
7. Το Δολάριο θα παραμείνει το παγκόσμιο νόμισμα. Παρά το υψηλό χρέος, το αμερικανικό Δολάριο εξακολουθεί να συνιστά το 58% των παγκόσμιων αποθεμάτων, μακράν του δεύτερου (Ευρώ με 19%). Και παρά τις προσπάθειες ασιατικών χωρών και της Ρωσίας να διαπραγματεύονται πετρέλαιο σε τοπικά νομίσματα, θα περάσουν δεκαετίες πριν καταφέρουν να απεξαρτηθούν και να απεξαρτήσουν τους πολίτες τους από το αμερικανικό δολάριο.
Όπως είπαμε όμως, το 2024 είναι απρόβλεπτο. Αυτά είναι τα τρία γεγονότα των οποίων η έκβαση είναι ακαθόριστη, και μπορεί εν πολλοίς να καθορίσει τις εξελίξεις.
Α. Οι Αμερικανικές εκλογές. Αν και το αποτέλεσμα φαίνεται προδιαγεγραμμένο, είμαστε 11 ολόκληρους μήνες πριν τις εκλογές. Ήδη κάποια τοπικά δικαστήρια έχουν κινηθεί για να αποκλείσουν τον Ντ. Τράμπ λόγω της εμπλοκής του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021. Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο αντίπαλος του θα είναι όντως ο Τζο Μπάιντεν. Το Δημοκρατικό Συνέδριο τον Αύγουστο ίσως κρύβει εκπλήξεις.
Β. Η Τεχνητή Νοημοσύνημπορεί να αλλάξει τον κόσμο δραματικά τις επόμενες 365 μέρες. Ή μπορεί να αποδειχτεί ότι οι ελπίδες μάς ήταν υπερβολικές. Βρισκόμαστε στο κατώφλι της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο,τι πιστεύουμε ότι ξέρουμε για αυτήν, είναι σχεδόν σίγουρα λάθος.
Γ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όταν η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία, οι αναλυτές περίμεναν την πτώση της χώρας μέσα σε λίγες μέρες. Όταν το ΝΑΤΟ αναμείχθηκε στον πόλεμο, οι ίδιοι αναλυτές βιάστηκαν να προδικάσουν το αποτέλεσμα. Η έκβαση είναι εξαιρετικά αβέβαιη, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως θα στιγματίσει και θα καθορίσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση τα επόμενα χρόνια. Η Αμερική και η Ευρώπη φαίνονται διστακτικές να συνεχίσουν την χρηματοδότηση της Ουκρανίας, τη στιγμή που αυτή χάνει εδάφη. Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ πριν από μερικές εβδομάδες μας προετοίμασε για «άσχημα νέα». Οι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι της Ευρώπης πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας πιθανής στρατιωτικής νίκης της Ρωσίας, αλλά και το τι θα σημαίνει αυτό στις σχέσεις της με τη γηραιά ήπειρο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άει χαθείτε ανθρωπάκια…
- Πρώτη δημόσια έξοδος του Πέτρου Φιλιππίδη – Χαμογελαστός και με νέα εμφάνιση
- Εγκυμοσύνη: Το γνωστό χάπι που μπορεί να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού
- Κρήτη: 27χρονος έδειρε τον σύντροφό του και εξαφανίστηκε
- Κρήτη: 25χρονος έδειρε τον 27χρονο σύντροφό του και εξαφανίστηκε – Αναζητείται από τις αρχές
- Χαμός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Εμπαπέ (pic)
- Κούγιας: «Υπήρχε εντολή να φύγουμε από το γήπεδο»
- Έλενα Ράπτη για Γιάννη Μπρατάκο: Χρόνια πολλά θησαυρέ μου
- Ολυμπιακός: «Απόψε ήταν το αποκορύφωμα της Εγκληματικής Οργάνωσης, τα λόγια τελείωσαν »
- Η ΑΕΚ έβγαλε νοκ άουτ τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- 7+3 οικονομικές και γεωπολιτικές προβλέψεις για το 2024
- Λάρισα: Βαριά τραυματισμένος ο 38χρονος κυνηγός που έπεσε σε χαράδρα
- Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Πύλης «φωτίζει» τον Πειραιά
- Γεωπολιτικές εντάσεις και ξηρασία αλλάζουν το παγκόσμιο εμπόριο σε Ερυθρά Θάλασσα και Παναμά
- Σλοβενία: Πέντε άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε σπήλαιο έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις
- Κυπαρισσία: Κύματα παρέσυραν και έπνιξαν 66χρονη Γερμανίδα στο λιμάνι
- Τα πτώματα δύο πεζοπόρων εντοπίστηκαν έπειτα από χιονοστιβάδα στις Ιταλικές Άλπεις
- Γκάνα: Μία σεφ μαγειρεύει αδιάκοπα πάνω από 110 ώρες για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ
- Shia LaBeouf: Επηρεάστηκε από την ταινία «Padre Pio» και έγινε καθολικός
- Ιράν: Μια γυναίκα καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώσεις επειδή δεν φορούσε την ισλαμική μαντίλα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κλειστά σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη – Εκτεταμένες οι ζημιές από την κακοκαιρία
- Η καλοκαιρία “λιώνει” τα έσοδα στα χιονοδρομικά κέντρα
- Στον «πάγο» τα F-16 για την Τουρκία: Αθήνα και Στοκχόλμη οι πόλεις «κλειδιά» για βελτίωση των σχέσεων με ΗΠΑ
- Super League 1: Το διπλό «χτύπημα» του Σπόραρ για τον Παναθηναϊκό και τα 6 γκολ στα ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Άρης - ΠΑΟΚ
- Οι κάτοικοί του Gardi Sugdub θα γίνουν οι πρώτοι πρόσφυγες λόγω κλιματικής αλλαγής
- Θρίλερ με την εξαφάνιση στο Μεσολόγγι: Στον Εισαγγελέα για το μαχαίρι ο ύποπτος - «Επέστρεψα τα χρήματα στον Μπάμπη»
- Έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη εκπαιδευτικός Ματούλα Βιδάλη
- Μη κρατικά ΑΕΙ και μείωση πανεπιστημιακών τμημάτων, φοιτητών και οικονομίας στις περιφέρειες
- Άνοιξαν τα σχολεία: Τι ισχύει από σήμερα Δευτέρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς