Al Jazeera: «Φουντώνει» η οργή της Μόσχας κατά της Ελλάδας

«Ο ρωσόφιλος πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται δραματικά», αναφέρει το Al Jazeera σε άρθρο του σχετικά με την στάση της χώρας μας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Το Al Jazeera αρχικά αναφέρεται στο περιστατικό της 6ης Μαρτίου όταν η Ρωσία εκτόξευσε πύραυλο στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, ο οποίος εξερράγη σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το σημείο όπου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμαζόταν να περιοδεύσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πολλοί δυτικοί ηγέτες έχουν επισκεφθεί τον Ζελένσκι (σ.σ στην Ουκρανία), αλλά αυτή ήταν η μοναδική περίπτωση κατά την οποία υπήρχε εύλογη απειλή για τη ζωή και την ασφάλειά κάποιου ξένου ηγέτη. Οι αναλυτές στην Αθήνα δεν πιστεύουν ότι επρόκειτο για ατύχημα», τονίζεται χαρακτηριστικά . 

«Ήταν ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, ένα μήνυμα προς το ρωσόφιλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. 

Σύμφωνα με την Διανέοσις, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Αθήνα, περίπου το 70% των Ελλήνων είχε θετική άποψη για τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό έπεσε στο 50% μετά την εισβολή του 2022 και στο 30% πέρυσι.

«Οι Ρώσοι είναι πολύ ενοχλημένοι με τους Έλληνες», δήλωσε ο Φίλης στο Al Jazeera. «Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία πολύ ξεκάθαρα από την αρχή».

Στην συνέχεια το Al Jazeera αναφέρει τις αντιδράσεις του ρωσικού Υπουργείο Εξωτερικών και τις δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα τον Δεκέμβριο του 2022 κατά των (τότε) προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 στην Ουκρανία. 

«Η Ζαχάροβα είχε προειδοποίησει ότι ”στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων”, μια αναφορά στους περίπου 150.000 Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας που ζούσαν τότε κυρίως στις πολιορκημένες πόλεις της Μαριούπολης και της Οδησσού».

Οι ελληνο-ουκρανικές συμφωνίες στο επίκεντρο και ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

«Επισήμως, η Ελλάδα έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με επιπλέον 20.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, πυραύλους Stinger και 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 σοβιετικής εποχής. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να στείλει τέσσερις τεράστιους μετασχηματιστές που μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης που παράγεται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλότερη εναλλασσόμενη τάση που χρησιμοποιείται στα τοπικά δίκτυα διανομής που τροφοδοτούν τα νοικοκυριά.

Η Οδησσός, ειδικότερα, τους χρειάζεται επειδή επτά από τους εννέα μετασχηματιστές που περικυκλώνουν την πόλη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από ρωσικά πλήγματα...», προσθέτει το Al Jazeera και συνεχίζει: «Η Ουκρανία φέρεται επίσης να ενδιαφέρεται για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται τώρα αχρησιμοποίητες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που έχει παροπλίσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι επίσης ο αγωγός για πολεμικό υλικό τρίτων. Το βόρειο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαθέτει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με την Οδησσό μέσω Ρουμανίας ή μέσω του Λβιβ της Πολωνίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει τη δική τους προβλήτα στρατιωτικής εφοδιαστικής στο ελληνικό λιμάνι μετά την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα το 2019».

 «Ο στρατιωτικός εξοπλισμός μπορεί να φθάσει στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την εκφόρτωση στην Αλεξανδρούπολη. Τώρα που τα Στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας, η είσοδος στη Μαύρη Θάλασσα, είναι κλειστά για κάθε στρατιωτική κίνηση, αυτό καθιστά την Αλεξανδρούπολη έναν από τους ταχύτερους αγωγούς προς την Ουκρανία».

«Η Ελλάδα παρομοιάζει τη Ρωσία με την εχθρική συμπεριφορά της γειτονικής της Τουρκίας»

Οπως αναφέρει το άρθρο της Al Jazeera, η Ρωσία έχει επικαλεστεί ότι συνδέεται με την Ελλάδα λόγω της κοινής Ορθόδοξης Πίστης αλλά και τη βοήθεια που παρείχε στη χώρα μας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821 στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. 

«Ωστόσο αυτές οι πολιτιστικές και ιστορικές συγγένειες παραγκωνίζονται από τη ρωσική συμπεριφορά απέναντι στην Ουκρανία, την οποία η Ελλάδα παρομοιάζει με τη συμπεριφορά της γειτονικής της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα ... έχει αντιμετωπίσει επιθετικότητα στο παρελθόν. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή στήριξη της Ουκρανίας δεν χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Ζελένσκι στην Οδησσό. 

Αφού γίνεται μια σύντομη αναφορά στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, το Al Jazeera σημειώνει: «Η μη-εμπολεμική συμπεριφορά προς τους γείτονες κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και η Αθήνα θέλει να δει την εφαρμογή της στην Ουκρανία, ανέφεραν αναλυτές».

«Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία βασισμένη στα πλεονάσματα του στρατιωτικού προϋπολογισμού της»

Αφού κάνει έναν απολογισμό της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία ή χώρας μας με την υποσημειώση πως αυτή μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, το Al Jazeera υπενθυμίζει την σύσταση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν για  περισσότερες στρατιωτικές μεταβιβάσεις, προσφέροντας στην Ελλάδα 200 εκατ. δολάρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση σε επιστολή του προς τον Μητσοτάκη τον περασμένο Ιανουάριο.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει πράγματα που μπορούν να αντικατασταθούν», δήλωσε διπλωματική πηγή στο Al Jazeera. «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε αντιαεροπορικά πυροβόλα και συστήματα αεράμυνας S-300», αν οι ΗΠΑ τα αντικαθιστούσαν με μια συστοιχία πυραύλων Patriot.

Η χώρα μας και η Ουκρανία διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια 10ετή συμφωνία βοήθειας κατά τα ίδια πρότυπα που έχουν υπογράψει πάλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία ... βασισμένη στα πλεονάσματα του στρατιωτικού προϋπολογισμού - υλικά που πρέπει να πουλήσεις ή να καταστρέψεις πριν από την ημερομηνία λήξης τους», δήλωσε η διπλωματική πηγή. «Δεν θέλουμε μια ξεχωριστή γραμμή προϋπολογισμού για την Ουκρανία».»

Στιγμιότυπα από το Ουκρανικό Μορφωτικό και Πολιτιστικό κέντρο "Μπερεγίνια" στο κέντρο της Αθήνας, όπου κάνουν μάθημα παιδιά πρόσφυγες του πολέμου που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μην χάσουν την επαφή με το σχολείο, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)Διχασμένη η ελληνική κοινή γνώμη 

Το Al Jazeera εξάλλου, επικαλείται μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες η οποία έδειξε ότι το 55% των Ελλήνων αντιτίθεται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Ουκρανία, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους, ένας παρόμοιος αριθμός Ελλήνων αντιτίθεται επίσης στην αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Τι ζητά η Ουκρανία τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα

Καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε επίσης την προμήθεια έως και 40 μαχητικών F-35 για την Πολεμική Αεροπορία, με την αρμόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής να εγκρίνει την αγορά 20 μαχητικών του τύπου, με κόστος 3,7 δισ. δολάρια, η χώρας μας πρόκειται να παροπλίσει 32 παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30. Η Ουκρανία δεν έχει κρύψει ότι τα θέλει.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Al Jazeera, η προτιμώμενη φόρμουλα της Ελλάδας για τη μεταβίβαση αυτών των αεροσκαφών είναι να τα πουλήσει πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες θα τα αναβαθμίσουν και θα τα παραδώσουν στο Κίεβο.

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είναι επιφυλακτικοί με την παραχώρηση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών. 

«Δυστυχώς, λόγω των γειτόνων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε στο Al Jazeera ένας μηχανικός της Πολεμικής Αεροπορίας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η πώληση 32 F-16 ... θα άνοιγε μια μεγάλη τρύπα στην πολεμική αεροπορία. ... Πρέπει να υπάρχει απαρτία περίπου 200 αεροσκαφών, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με πιο σύγχρονα και ακριβά μαχητικά αεροσκάφη».

Πηγή: Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑFT: Πιέσεις σε Ελλάδα και Ισπανία για παραχώρηση συστημάτων αεράμυνας στην ΟυκρανίαΠροορισμός η Ουκρανία: Προς πώληση 32 παλιά οβιδοβόλα του Ελληνικού ΣτρατούΗ Ελλάδα στέλνει 40 τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία και παραλαμβάνει 40 γερμανικά Marder
Keywords
Τυχαία Θέματα
Al Jazeera, Φουντώνει, Μόσχας, Ελλάδας,Al Jazeera, fountonei, moschas, elladas