Alco: Η πολιτική αστάθεια ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις

Αυξημένη αποδεικνύεται η αίσθηση κινδύνων, ιδίως σε σχέση με την πολιτική αστάθεια, για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα της ALCO, σε συνεργασία με τη Fidel &Fortis Management Consultants.

Tα ευρήματα αναφέρουν ότι οι πέντε πιο σημαντικοί κίνδυνοι συνίστανται στην πολιτική αστάθεια (81%), στις απειλές για την ασφάλεια (62%), στις φυσικές καταστροφές (56%), στις δυσκολίες
χρηματοδότησης (55%) και στις συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου (48%).

Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες, η αύξηση κινδύνων αγγίζει το 60%, με την πολιτική αστάθεια να εδραιώνεται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος. Οι δυσκολίες χρηματοδότησης και οι αλλαγές θεσμικού πλαισίου εμφανίζουν παράλληλα, διπλάσια σχεδόν ποσοστά σε σχέση με το 2015, ενώ σταθερά υψηλά είναι τα ποσοστά για ασφάλεια συστημάτων και φυσικές καταστροφές.

Όπως καταδεικνύεται στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2016, δηλαδή μετά από ένα χρόνο πολύ σημαντικών γεγονότων, όπως capital controls, δημοψήφισμα και εκλογές για να αντιμετωπίσουν τους παραπάνω κινδύνους, οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι προετοιμάζονται, έχοντας διαμορφωμένα πλάνα και ανθρώπους. Μάλιστα, εννέα στις 10 αποδίδουν τεράστια σημασία στην ύπαρξη μελετών και πλάνων για την αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων, καθώς και στην ύπαρξη μόνιμης ομάδας για να διαχειρίζεται τέτοια κρίσιμα θέματα, οκτώ στις 10 δηλώνουν ότι κάνουν προληπτικούς ελέγχους, ενώ σε ποσοστό 75% συνεργάζονται με τις αρχές.

Οι δύο πιο σημαντικοί τομείς, στους οποίους εστιάζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, είναι η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και η ασφάλεια των εργαζομένων τους, ενώ οκτώ στα 10 ανώτατα στελέχη δηλώνουν ότι είναι αρκετά έτοιμα για να αντιμετωπίσουν έκτακτα συμβάντα, γεγονός όμως που σε μια βαθύτερη ανάγνωση ερμηνεύεται ως μη επαρκής.

Στην πραγματικότητα, όπως διαπιστώνεται ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια, μόνο οι τέσσερις στις 10 είναι εξοικειωμένες με την έννοια της επιχειρησιακής συνέχειας (ΕΣ), ενώ μόνο η μια στις δύο διαθέτει κανονικό σύστημα επιχειρησιακής συνέχειας.
Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 60 ανώτατων στελεχών από ισάριθμες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας (άνω των 500 εργαζομένων).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα