Aντικείμενα πολλαπλών χρήσεων: Να τα αποφεύγουμε ή όχι λόγω κορονοϊού;

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αυξάνονται, νέες οδηγίες ανακοινώνονται σχετικά με τους χώρους εργασίας. Οι οδηγίες αυτές συμβουλεύουν εταιρείες και τους εργαζόμενους τους να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους τόσο στον χώρο εργασίας τους όσο και σε δημόσιους χώρους με σκοπό να μειώσουν την μετάδοση του ιού.

Οι εταιρείες ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να απολυμαίνουν τα γραφεία τους, να εργάζονται από το σπίτι και να περιορίσουν τα επαγγελματικά ταξίδια τους. Πλέον, μερικοί εργαζόμενοι περιορίζουν και τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων, όπως τα θερμός και τα ποτήρια στον

χώρο εργασίας τους. Για πράδειγμα, την περασμένη Τετάρτη, το αμερικάνικο παράρτημα της παγκόσμιας αλυσίδας καφέ Starbucks ανακοίνωσε ότι για προληπτικούς λόγους δεν θα δέχεται πλέον από τους πελάτες της τα προσωπικά τους ποτήρια ή θερμός, αλλά, ανακαλώντας τους φόρους επιβάρυνσης των πελατών, θα χρησιμοποιεί τα χάρτινα ποτήρια της.

Για όσους συνεχίζουν να εργάζονται σε κοινόχρηστους χώρους, είναι εύλογο να αναρωτηθούν αν μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούν αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων, όπως θερμός ή τα ποτήρια κατά τη περίοδο της επιδημίας.

Για να μην ανησυχείτε, λοιπόν, ακολουθούν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε:

Ο κορονοϊος μεταδίδεται, κυρίως, με τον βήχα και τον φτέρνισμα, και όχι μέσω των θερμός και των ποτηριών

Ο ιός γνωρίζουμε ότι μεταδίδεται μέσω σταγονιδιών που δημιουργούνται όταν ένα άτομο, θετικό στον ιό, βήχει ή φτερνίζεται.

Καθώς αυτός είναι ο κύριος τρόπος μετάδωσης του ιού, ο Άμες Αντάλια, ειδικός για τις μεταδοτικές ασθένειες στο πανεπιστημιακό κέντρο υγείας Johns Hopkins στις Η.Π.Α., αναφέρει ότι για τη μείωση της έκθεσής μας στον ιό θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πλύσιμο των χεριών μας και όχι στον περιορισμό της χρήσης των επαναχρησιμοποιήσιμων θερμός ή ποτηριών στο χώρο εργασίας μας.

«Δεν πιστεύω ότι τα θερμός και τα ποτήρια των εργαζομένων θα είναι η αιτία εξάπλωσης του ιού. Αιτίες συνιστούν ο βήχας και το φτέρνισμα», λέει ο Αντάλια. «Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν για άλλους τρόπους μετάδοσης, και πιστεύω ότι αυτή η ανησυχία αποσπά την προσοχή μας από το βασικό μήνυμα, ότι ο ιός αποτελέι νόσο του αναπνευστικού συστήματος. Συνεπώς, πλένετε τα χέρια σας, μην αγγίζετε το πρόσωπο σας και να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε».

Δεν πρέπει να αγγίζετε τη βρύση, ανεξάρτητα από την εξάπλωση του κορονοϊου

Σύμφωνα με τον Αντάλια, αν στον χώρο εργασίας σας υπάρχει ψύκτης νερού, μπορείτε να συνεχίσετε να γεμίζετε από εκεί το θερμός σας.

Ωστόσο, αν υπάρχει κοινόχρηστη βρύση για να εξυπηρετείτε τις ανάγκες σας για νερό ή καφέ, τότε θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί και να προσπαθείτε να μην την ακουμπάτε.

«Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγγίζετε τα χρησιμοποιημένα μπουκάλια ή ποτήρια σας σε βρύσες ή σε καφετιέρες,» αναφέρει η Έριν Σορρέλ, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν των Η.Π.Α. στο τμήμα μικροβιολογίας και ανοσολογίας. «Κατά τη περίοδο της επιδημίας θα πρέπει να ξεπλένετε τα χρησιμοποιημένα ποτήρια σας μετά από κάθε χρήση».

Ο καθαρισμός των θερμός σας θα έπρεπε ήδη να αποτελεί μια συνήθεια. Αν θέλετε να διατηρήσετε την υγιεινή των αντικειμένων σας στη δουλειά, συνεχίστε να τα πλένετε καθημερινά με σαπούνι και ζεστό νερό, ανεξάρτητα από την επιδημία του κορονοϊού. Η Σορρέλ τονίζει ότι θα πρέπει να καθαρίζουμε εξίσου και τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε για να τα καθαρίσουμε.

Ακόμα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση και επανειλημμένες φορές στον χώρο εργασίας σας όπως στην κουζίνα η κεφετιέρα και η βρύση, θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται. Εσείς από την μεριά σας, θα πρέπει πρίν και μετά από κάθε γεύμα, ή την προπαρασκευή ενός καφέ ή χρήση ενός κοινόχρηστου χώρου να πλένετε τα χέρια σας.

Θα πρέπει να μην ξεχνάτε ότι κάποιοι συνεργάτες σας μπορούν κατά λάθος να ακουμπήσουν την κοινόχρηστη βρύση.

Για αυτό το λόγο, αν θέλετε να είστε πιο προσεκτικοί, γεμίστε το θερμός σας και ετοιμάστε τον καφέ σας από το σπίτι. Όπως προτείνει και ο Ρόμπιν Γκέρσον, καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης για τη παγκόσμια δημόσια υγεία, ίσως είναι προτιμότερο κατά τη περίοδο αυτή - της ολοένα αυξανόμενης πανδημίας - να ετοιμάζουμε τα γεύματα και το νερό μας από το σπίτι.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

ΠΗΓΗ: HuffPost U.S.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Δεκαπέντε απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε στις ημέρες του κορονοϊού Πως μπορούμε να περιορίσουμε τη μετάδοση της λοίμωξης σε χώρους εργασίας Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις του κορονοϊού
Keywords
Τυχαία Θέματα
Aντικείμενα,Antikeimena