Bloomberg: Αυτό είναι το γερμανικό οικονομικό θαύμα στο οποίο ποντάρει για την επανεκλογή της η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται να διατηρεί προβάδισμα έναντι του Μάρτιν Σουλτς- και ο μεγαλύτερος λόγος για αυτό δεν είναι άλλος από την επιτυχημένη πορεία της Γερμανίας στη διεθνή οικονομική σκηνή. Αυτό δίνει στη Μέρκελ τη δυνατότητα να παρουσιάζει ως επιχείρημα υπέρ της τη θέση ότι η παγκοσμιοποίηση τους ωφελεί όλους- ακόμα και εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία πολλοί
το αμφισβητούν αυτό (μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ).

Η μακρά παραμονή της Μέρκελ στον θώκο συνδέεται αναμφισβήτητα με την οικονομία: Η ανεργία έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2005, όταν έγινε καγκελάριος, ενώ στη δεύτερη θητεία της η ανάπτυξη σημείωσε μέσο όρο 2%, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη βρισκόταν πολύ πίσω.

Σε εκτενές αφιέρωμά του, το Bloomberg παρουσιάζει τη σειρά των οικονομικών «επιχειρημάτων» που έχει στο οπλοστάσιό της η Άνγκελα Μέρκελ.

-Η Γερμανία έχει υποδιπλασιάσει την ανεργία της από το 2005- και οι ψηφοφόροι ανταποκρίνονται σε αυτό. Σημειώνεται ότι από το 2005 ως το 2013, όταν η Μέρκελ πέτυχε για τους Χριστιανοδημοκράτες και τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση το καλύτερο αποτέλεσμα από το 1990, το CDU/CSU σημείωσε μεγάλη άνοδο μεταξύ των ωρομισθίων- τη στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες σημείωσαν πτώση στους μισθωτούς.

source: tradingeconomics.com

-Το CDU/CSU έχει γενικά μεγάλη απήχηση σε ωρομίσθιους και μέλη συνδικάτων, καθώς δρέπουν τα οφέλη της εξαγωγικής άνθησης της Γερμανίας- ύψους άνω των 350 δισ. δολαρίων υπό τη Μέρκελ.

source: tradingeconomics.com

-Η Γερμανία παραμένει ένας από τους μεγάλους κερδισμένους του ελεύθερου εμπορίου. Το περσινό της εμπορικό πλεόνασμα, ύψους 280 δισ. δολαρίων, ήταν δεύτερο μόνο απέναντι σε αυτό της Κίνας, στα 479 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν περίπου το 46% του γερμανικού ΑΕΠ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκριτικά, το ποσοστό για τις ΗΠΑ ήταν περίπου 13%. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά: Η Γερμανία καθίσταται ευάλωτη σε οτιδήποτε διαταράσσει το ελεύθερο εμπόριο.

-Αν και τα 2/3 των γερμανικών εξαγωγών προορίζονται για την υπόλοιπη Ευρώπη, η χώρα διατηρεί σημαντικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο, μέσω ενός δικτύου 130 διεθνών εμπορικών επιμελητηρίων σε 90 χώρες, εκ των οποίων περίπου 35 στην Ασία και πάνω από 20 στη Λατινική Αμερική.

source: tradingeconomics.com

-Η γερμανική εμπορική ισχύς οφείλεται στην κυριαρχία της σε αρκετούς έντονα ανταγωνιστικούς τομείς βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως τα βιομηχανικά και άλλα μηχανήματα (σχεδόν το 17% των εξαγωγών), αυτοκίνητα και ανταλλακτικά (άλλο ένα 15%) και τα φαρμακευτικά είδη (6%). Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός αποτελεί άλλο ένα 10,3%, και ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας το 4,9%.

-«Καρδιά» της γερμανικής οικονομίας είναι η αποκαλούμενη Mittelstand (μεσαία τάξη)- 3 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι πιο πολλές εξ αυτών οικογενειακές. Απασχολούν περίπου το 61% των εργαζομένων, αντιπροσωπεύουν το μισό ΑΕΠ και είχαν εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ύψους 206 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν όχι λιγότερες από 1.465 από τις 1.650 επιχειρήσεις που κατέχουν κορυφαίες θέσεις στους τομείς τους διεθνώς.

-Εδώ και χρόνια, τα γερμανικά εργοστάσια λειτουργούν χάρη σε μια συνεχή ροή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, το οποίο οφείλεται, εν μέρει, στο φημισμένο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας. Γνωστό είναι το εθνικό πρόγραμμα μαθητείας, το οποίο «τρέχουν» τα 79 επιμελητήρια εμπορίου και βιομηχανίας της χώρας. Αν και όλοι και λιγότεροι νεαροί Γερμανοί ακολουθούν αυτήν την πορεία, πολλοί αντ'αυτού πηγαίνουν σε Fachhochschule- εξειδικευμένα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών- που έχουν παρόμοια λειτουργία.

-Ωστόσο, τα πανεπιστήμια και αυτά τα προγράμματα χρειάζονται πολλά νέα ταλέντα, και η Γερμανία αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα: Πρόβλεψη του 2015 από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία λέει πως ο πληθυσμός θα έχει μειωθεί από τα 80 εκατομμύρια στα 67,6 το 2060, αν η «καθαρή» μετανάστευση είναι σε χαμηλά επίπεδα, με τον αριθμό των Γερμανών σε παραγωγική ηλικία να μειώνεται κατά 15 εκατ. μέσα στην ίδια περίοδο. Τα τελευταία χρόνια η μετανάστευση έχει ανέβει στα ύψη, πρώτα χάρη σε νεαρούς που αναζητούν εργασία από τη νότια Ευρώπη, λόγω της κρίσης χρέους, και πιο πρόσφατα λόγω των προσφύγων από τη Συρία. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα