Bloomberg: Το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περίοδο μετά το τέλος του μνημονίου

Μία «γεύση» των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος έδωσε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Σόφια την Παρασκευή, παρουσιάζοντας το προσχέδιο της στρατηγικής «ολιστικής ανάπτυξης» για το μέλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό περιλαμβάνει «συλλογικές διαπραγματεύσεις» στην αγορά εργασίας, μια «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία μιας «Ελληνικής Αναπτυξιακής

Τράπεζας», σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασης που έφτασε στα χέρια του Bloomberg.

Στο αναπτυξιακό σχέδιο η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες λιμνάζουν εδώ και χρόνια, περιλαμβανομένου εθνικού κτηματολογίου και επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών. Τα υπόλοιπα σημεία της παρουσίασης είναι αναφορές και δεσμεύσεις, περιλαμβανομένης της «περαιτέρω μείωσης των διοικητικών/ γραφειοκρατικών βαρών» και της «ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα».

Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι, με την ανεργία ακόμα πάνω από το 20%, οι προτάσεις για την αγορά εργασίας «ενδεχομένως να είναι αντίθετες με την συμβατική οικονομική λογική, ενώ οι δανειστές έχουν εναντιωθεί στην δημιουργία μιας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μίλησε, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια, με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία.

Ο κ. Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA). Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat με τον Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας προκειμένου να υπογράψει τα τολμηρά και αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις του ΔΝΤ πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι.



Keywords
Τυχαία Θέματα