Bρετανία: Η κρίση κόστους ζωής δυσκολεύει τις γυναίκες να ξεφύγουν από την κακοποίηση

-

Η συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής εμποδίζει τις γυναίκες να εγκαταλείπουν τις καταχρηστικές σχέσεις, αναφέρει μια νέα έρευνα της Women’s Aid. Και χωρίς παρέμβαση, η φιλανθρωπική οργάνωση υποστηρίζει ότι περισσότερες γυναίκες θα βρεθούν σε «επικίνδυνες καταστάσεις» τους επόμενους μήνες.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των γυναικών που ζουν με τους συντρόφους τους και έχουν οικονομικούς δεσμούς μαζί τους δήλωσαν ότι η κρίση κόστους ζωής είτε τους εμποδίζει να φύγουν είτε τους δυσκολεύει να το κάνουν.

Οι λόγοι για τους

οποίους οι γυναίκες δεν μπόρεσαν να φύγουν από καταχρηστικές σχέσεις περιλαμβάνουν την αδυναμία να αντέξουν οικονομικά τα τρέχοντα έξοδα διαβίωσης με μοναδικό εισόδημα (69%), το άμεσο κόστος της αποχώρησης (67%), το χρέος (52%), το ότι δεν μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους (50). %) ή φόβοι ότι τα οφέλη δεν θα καλύπτουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης (48%).

Οι απαντήσεις στην έρευνα προέρχονταν από γυναίκες που είτε υφίστανται ενδοοικογενειακή κακοποίηση αυτή τη στιγμή ή έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή κακοποίηση τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα δύο τρίτα (66%) των κακοποιημένων γυναικών είπαν στη φιλανθρωπική οργάνωση ότι οι θύτες χρησιμοποιούν την αύξηση του κόστους ζωής και τις ανησυχίες για οικονομικές δυσκολίες ως εργαλείο καταναγκαστικού ελέγχου.

Πάνω από το ένα πέμπτο (21%) των κακοποιημένων γυναικών είπαν ότι ο θύτης χρησιμοποίησε την κρίση για να δικαιολογήσει τον έλεγχο της πρόσβασής τους σε χρήματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των χρημάτων που τους δίνονται για βασικά είδη. Οι γυναίκες μίλησαν επίσης για πρώην συντρόφους που χρησιμοποιούν την κρίση για να δικαιολογήσουν τη μείωση των πληρωμών διατροφής παιδιών.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πώς η κρίση κόστους ζωής δυσκολεύει τη ζωή όσων γυναικών καταφέρνουν να φύγουν, με λιγότερο από το ένα τέταρτο (24%) να λέει ότι χρησιμοποίησε τράπεζες τροφίμων αφού αποχώρησαν από μια καταχρηστική σχέση.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η Δρ Νίκολα Σαρπ-Τζεφς, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Surviving Economic Abuse (SEA) είπε ότι είναι «αδύνατο να διαχωριστεί η σωματική ασφάλεια από την οικονομική ασφάλεια».

«Η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας εμποδίζει τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τον θύτη, εμποδίζει τις γυναίκες που καταφέρνουν να φύγουν από το να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους με ασφάλεια και αυτός είναι ο λόγος που πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν», πρόσθεσε. «Η κρίση του κόστους ζωής θα αναγκάσει περισσότερα θύματα σε αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις».

Τα αποτελέσματα της έρευνας βρήκαν επίσης στοιχεία ότι η κρίση κόστους ζωής απομονώνει περαιτέρω τις κακοποιημένες γυναίκες.

Πάνω από τα δύο τρίτα (67%) δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις δραστηριότητες έξω από το σπίτι ή επειδή έπρεπε να εργαστούν περισσότερο για να τα βγάλουν πέρα. Περισσότερες από τέσσερις στους πέντε (83%) δήλωσαν ότι η κρίση κόστους ζωής είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία ή την ψυχική τους υγεία.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες (96%) που συμμετείχαν είπαν η αύξηση του κόστους ζωής είχε αρνητικό αντίκτυπο στο χρηματικό ποσό που έχουν στη διάθεσή τους. Ενώ ζούσαν με το τραύμα της κακοποίησης, είπαν ότι ανησυχούν επίσης για την πληρωμή των λογαριασμών (74%) και για το αν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά τροφίμων (61%).

Οι κακοποιημένες γυναίκες είπαν στο Women’s Aid ότι θέλουν να δουν πιο άμεση οικονομική και πρακτική υποστήριξη για να ξεπεράσουν την κρίση, όπως διακοπές με στεγαστικά δάνεια και υποστήριξη για την πληρωμή λογαριασμών και βασικών ειδών, καθώς και επιλογές χρηματοδότησης στέγασης για να μπορέσουν να ξεφύγουν από την ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Η Φάρα Nαζίρ, διευθύνων σύμβουλος της Women’s Aid, δήλωσε: «Αυτή η κρίση έχει άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στις γυναίκες και τα παιδιά και απαιτεί επείγουσα δράση. Ενώ η κυβέρνηση έχει σημειώσει κάποια θετική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Πλησιάζουμε γρήγορα στους χειμερινούς μήνες όπου η κρίση θα επιδεινωθεί. Οι κακοποιημένες γυναίκες έχουν υποφέρει αρκετά, έχοντας παγιδευτεί στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της Covid. Πρέπει να τους προσφερθεί η βοήθεια που χρειάζονται για να στηρίξουν τα παιδιά τους και να απαλλαγούν από κακοποίηση».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠολύτιμες συμβουλές από ψυχολόγους για την παραμονή μας σε γάμους που είναι στα όρια της μιζέριαςΠώς μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού τα ευτυχισμένα ζευγάριαΕπτά απλούστατα πράγματα που κάνουν τα πετυχημένα ζευγάρια μετά από έναν καυγά
Keywords
Τυχαία Θέματα
Bρετανία,Bretania