Brexit: Διορία 28 ημερών στους πολίτες της Ε.Ε. για αίτηση διαμονής στην Βρετανία

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης θα αρχίσουν να επιδίδουν στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μια προειδοποίηση 28 ημερών για να υποβάλουν αίτηση παραμονής, λέει η βρετανική κυβέρνηση.

Ομως, το Υπουργείο Εσωτερικών θα επιτρέψει στους ανθρώπους επ’αόριστον να συμπληρώσουν την αίτηση, εάν έχουν εύλογη δικαιολογία για καθυστέρηση.

Μια εβδομάδα απομένει μέχρι την προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Περίπου 5,6 εκατομμύρια πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και τα εξαρτώμενα άτομα αυτών έχουν υποβάλει αίτηση μόνιμης διαμονής.

Ωστόσο, υπάρχουν περίπου

400.000 υποθέσεις σε εκκρεμότητα, και η τηλεφωνική γραμμή της κυβέρνησης λαμβάνει χιλιάδες κλήσεις την ημέρα.

Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από πέντε χρόνια, καθιερώθηκε το καθεστώς διαμονής για πολίτες της ΕΕ και του ΕΟΧ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το καθεστώς αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν τα ίδια δικαιώματα διαμονής, ταξιδιού, εργασίας και πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ή άλλων παροχών.

Οι χώρες των οποίων οι υπήκοοι έχουν υποβάλει τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων είναι η Πολωνία (975.000) και η Ρουμανία (918.000).

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Κέβιν Φόστερ, ξεκαθάρισε ότι οποιοσδήποτε του οποίου η αίτηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία της επόμενης εβδομάδας δεν θα βγει ζημιωμένος, καθώς τα δικαιώματά αυτών των ανθρώπων προστατεύονται από το νόμο.

Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι μετανάστευσης θα αρχίσουν να εκδίδουν ειδοποιήσεις 28 ημερών στα άτομα αυτά, συμβουλεύοντας τους να υποβάλουν αίτηση διαμονής.

Ομάδες μεταναστών εξέφρασαν ανησυχία ότι τα παιδιά και οι ανήλικοι είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν υποβάλει αίτηση.

Ωστόσο, ο Φόστερ διευκρίνισε ότι θα υπάρξει μια αόριστη περίοδος, κατά την οποία τα άτομα που δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, εφόσον έχουν εύλογη δικαιολογία.

Εδωσε το παράδειγμα των φοιτητών που μπορεί να ανακαλύψουν όταν κάνουν αίτηση για κάποιο βρετανικό πανεπιστήμιο για πρώτη φορά ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει το καθεστώς διαμονής τους.

Αλλαγή καθοδήγησης

Η Μέικ Μπον, συνιδρύτρια της ομάδας εκστρατείας Ευρωπαίων πολιτών the3million, δήλωσε: «Είναι καλό που οι άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν αίτηση καθυστερημένα, αλλά η ουσία είναι ότι είναι παράνομοι καθώς δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Εκείνοι που πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν υποβάλλουν αίτηση εγκαίρως γίνονται παράνομοι και κινδυνεύουν να χάσουν εργασία, στέγαση, πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και πολλά άλλα»

Ο Φόστερ είπε ότι οι υφιστάμενοι αιτούντες παροχές και βοηθήματα δεν θα σταματούσαν να τα λαμβάνουν, εάν δεν έχουν λάβει καθεστώς διαμονής.

Ωστόσο, είπε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει τώρα να παίρνει ένα βοήθημα, να βρει εργασία ή σπίτι στην Αγγλία χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς διαμονής του.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει «αλλάξει καθοδήγηση» σε αξιωματούχους στα σύνορα, μετά από αναφορές ότι ορισμένοι πολίτες της ΕΕ έχουν κρατηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα σύνορα τον περασμένο μήνα.

Μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων την Τρίτη, είπε: «Θέλω να περάσουν την πύλη όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι πριν από τις 30 Ιουνίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΧ αποτελείται από τα 27 κράτη της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Πηγή: BBC

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟικονομικός γίγαντας ρίχνει πόρτα στους ανεμβολίαστους υπαλλήλους τουΣεισμός 6 Ρίχτερ στο Περού - Στους δρόμους οι κάτοικοι μέσα στη νύχταΜετάλλαξη «Δέλτα», η νέα μεγάλη ανησυχία των επιδημιολόγων
Keywords
Τυχαία Θέματα