Brexit: Τι γίνεται μετά την απόφαση της Μέι να παραιτηθεί

Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι θα παραιτηθεί αν οι Βρετανοί βουλευτές εγκρίνουν το σχέδιο της για το Brexit. Αυτή η ύστατη προσπάθειά της ναι μεν κέρδισε την υποστήριξη πολλών βουλευτών του κόμματός της, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής.

Και τώρα τι γίνεται; Πότε θα αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Επί δύο ολόκληρα χρόνια, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επέμενε ότι το Brexit θα γινόταν στις 29 Μαρτίου, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ε.Ε. την Παρασκευή.

Αν οι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ

του σχεδίου αποχώρησης μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η ημέρα εξόδου θα είναι η 22α Μαΐου. Αν όμως το σχέδιο απορριφθεί ή δεν τεθεί προς ψηφοφορία, η Βρετανία θα πρέπει να φύγει στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία.

Η Μέι έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει την χώρα εκτός Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, εκτός κι αν το Κοινοβούλιο ψήφιζε κάτι τέτοιο. Δεν το ψήφισε. Κι έτσι η Μέι είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μεγαλύτερη παράταση του άρθρου 50, ενώ η Βρετανία θα συνεχίζει τις προσπάθειες να βρεί μια λύση.

Πότε θα ξαναφέρει η Μέι το σχέδιό της προς ψήφιση από την Βουλή;

H Παρασκευή 29 Μαρτίου - η μέρα που θα γινόταν το Brexit - είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για την τρίτη προσπάθεια της Μέι να περάσει το σχέδιό της από την Βουλή.

Θα τα καταφέρει αυτή την φορά;

Ο Μπόρις Τζόνσον, ένας εκ των ισχυρότερων υποστηρικτών του Brexit, ο οποίος στο παρελθόν παρομοίωσε το σχέδιο της Μέι με «γιλέκο αυτοκτονίας», τυλιγμένο γύρω από το Βρετανικό Σύνταγμα, δήλωσε ότι τώρα θα το στηρίξει. Το ίδιο φαίνεται ότι θα κάνουν και άλλοι ευρωσκεπτικιστές που ήταν αντίθετοι με το σχέδιο, διότι φοβούνται ότι οι εναλλακτικές είναι πλέον κάποιες μορφές «μαλακού» Brexit ή και η πιθανότητα να εγκαταληφθεί εντελώς το σχέδιο.

Εναντίον του σχεδίου συμφωνίας παραμένει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Β. Ιρλανδίας. Η επικεφαλής του, Αρλίν Φόστερ, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει μία συμφωνία που «απειλεί την ενότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η στάση του DUP σημαίνει ότι ορισμένοι εκ των Συντηρητικών θα ψηφίσουν εναντίον του σχεδίου της Μέι.

Η δε υπόσχεση της Μέι για παραίτηση μπορεί να αποθαρρύνει τους βουλευτές των Εργατικών που ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου, φοβούμενοι ότι ο αντικαταστάτης της θα είναι ακόμα πιό σκληροπυρηνικός υπέρ του Brexit.

Τι λέει η Μέι για το σχέδιό της;

«Ξέρω ότι υπάρχει διάθεση για μία νέα προσέγγιση - και νέα ηγεσία - στην δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και δεν θα σταθώ εμπόδιο» δήλωσε η Μέι στο Κοινοβούλιο.

Για να περάσει όμως το θέμα στην «δεύτερη φάση», πρέπει πρώτα να περάσει το σχέδιό της από την Βουλή. Αν δεν περάσει, η Μέι θα έχει κάθε δικαίωμα να παραμείνει στην θέση της. Μία τρίτη ήττα, όμως, θα έκανε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο τραυματισμένο κύρος της.

Δηλαδή, πότε θα φύγει η Μέι από την Ντάουνινγκ Στριτ;

Αν η συμφωνία για το Brexit ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει ταχέως την εφαρμογή του και όλους τους απαραίτητους νόμους. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Μέι θα καθυστερήσει την παραίτησή της μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αποχώρηση από την Ε.Ε. στις 22 Μαΐου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Νέα αδιέξοδα στη Βουλή των Κοινοτήτων - Καταψηφίστηκαν και οι οκτώ 8 νέες προτάσεις Βρετανία: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι της Τερέζα Μέι
Keywords
Τυχαία Θέματα