COP25: Στο σημείο χωρίς επιστροφή για την κλιματική αλλαγή

Πολιτικοί και διπλωμάτες συναντιούνται στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της συνόδου COP25 για την κλιματική αλλαγή, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για να δείξουν πως υπάρχει όντως η πολιτική βούληση για την αποτροπή των πιο καταστροφικών επιπτώσεων από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι συνομιλίες αρχίζουν στον απόηχο των έντονων και πολύ ορατών επιπτώσεων από την αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στο περασμένο έτος- από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, στη Σιβηρία, στην Αυστραλία και αλλού μέχρι τους καταστροφικούς τυφώνες στους τροπικούς.

Σύμφωνα με τον

γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το σημείο χωρίς επιστροφή «δεν είναι πλέον στον ορίζοντα». Παράλληλα, η οργάνωση Save the Children αναφέρει πως εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας εξαιτίας των «σοκ» από το κλίμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την οργάνωση, 33 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσον αφορά στην ανασφάλεια τροφίμων λόγω κυκλώνων και ξηρασιών.

Ο Μίχαλ Κούρτικα, υπουργός Κλίματος της Πολωνίας, που ηγήθηκε του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για το κλίμα στην πόλη Κατόβιτσε τον περσινό Δεκέμβριο, είπε ότι η άνοδος του κλιματικού ακτιβισμού μεταξύ των νέων υπογραμμίζει το επείγον της όλης υπόθεσης.

«Ίσως ο κόσμος να μην κινείται ακόμα με τον ρυθμό που θα θέλαμε, αλλά οι ελπίδες μου είναι ακόμα στους νέους» είπε κατά την επίσημη τελετή έναρξης των συνομιλιών, σε ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο στη Μαδρίτη.

Σκοπός της συνδιάσκεψης είναι να γίνουν αυτά που απαιτούνται προς υποστήριξη της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση εφαρμογής το επόμενο έτος. Οι υπάρχουσες δεσμεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν επαρκούν για την αποτροπή των πιο καταστροφικών συνεπειών της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, από άποψης ανόδου του επιπέδου της θάλασσας, ξηρασιών, καταιγίδων κ.α., σύμφωνα με επιστήμονες.

Η μέση θερμοκρασία του κόσμου αυξάνεται, και αυτό αποδίδεται στην απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων αερίων θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα αέρια αυτά παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Η σύνοδος, γνωστή ως COP25, ήταν να γίνει στη Χιλή, αλλά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας λόγω των ταραχών στη χώρα. Τη διοργάνωσή της εν τέλει ανέλαβε η Ισπανία, και στο πλαίσιο της συνόδου θα καταφθάσουν 29.000 συμμετέχοντες για τις συνομιλίες, που θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.

Η συνάντηση στη Μαδρίτη σηματοδοτεί την έναρξη 12 μηνών διαπραγματεύσεων που θα κορυφωθούν στη Γλασκώβη, με την COP26 τον Νοέμβριο του 2020.

Στη Μαδρίτη θα παρευρεθούν 50 ηγέτες χωρών- αλλά μεταξύ αυτών δεν θα είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, θα παραστεί, μαζί με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Βρετανία: «Γύρνα πίσω στη χώρα σου». Η απίστευτη επίθεση εναντίον γυναίκας για μια τουαλέτα Τουρκικός χάρτης της συμφωνίας με τη Λιβύη εξαφανίζει το Καστελόριζο Τρελάθηκε ο καιρός στην Αυστραλία: Χιόνισε καλοκαιριάτικα εν μέσω πυρκαγιών
Keywords
Τυχαία Θέματα