COP27: Θέτει για πρώτη φορά την αντιστάθμιση για το κλίμα στην ημερήσια διάταξη
Εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο συναντώνται απο σήμερα Κυριακή 6 Νοεμβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου στις συνομιλίες για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ιδανικά στο 1,5 βαθμό Κελσίου.
Οι υφιστάμενες πολιτικές, αν δεν ενισχυθούν, θα οδηγήσουν πιθανόν σε αύξηση κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου στη θερμοκρασία έως τα τέλη του αιώνα, κατά 0,1 βαθμό υψηλοτέρα από τις εκτιμήσεις της περασμένης
Για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο 1,5 βαθμό Κελσίου, οι ετήσιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% συγκριτικά με τις προβλέψεις για τις εκπομπές με βάση τις σημερινές πολιτικές σε μόλις οκτώ χρόνια και ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε οικονομία χαμηλού άνθρακα θα απαιτήσει επενδύσεις τουλάχιστον 4-6 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση.
Η στάθμη των ωκεανών της Γης αυξάνεται σχεδόν τρεις φορές γρηγορότερα από ό,τι κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Πριν από το 1990, η στάθμη αυξανόταν κατά περίπου 1,1 χιλιοστά ετησίως ανά δεκαετία. Από το 1993 έως το 2012, όμως, η έρευνα έδειξε ότι αυξήθηκε κατά 3,1 χιλιοστά το χρόνο ανά δεκαετία, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την Κυριακή, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες άρχισαν να συγκεντρώνονται για διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα.
Ωστόσο, το χάσμα πρέπει να γεφυρωθεί αν η ανθρωπότητα θέλει να αποφύγει κλιματική κατάρρευση, ανέφέρε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
«Πρέπει να απαντήσουμε στο σήμα κινδύνου του πλανήτη με δράση - φιλόδοξη, αξιόπιστη δράση για το κλίμα».
Η COP27 θέτει για πρώτη φορά την αντιστάθμιση για το κλίμα στην ημερήσια διάταξηΑντιπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP27, η οποία ξεκίνησε σήμερα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, συμφώνησαν, έπειτα από ολονύχτιες συνομιλίες, να εντάξουν για πρώτη φορά στην ατζέντα της διάσκεψης το ακανθώδες θέμα του αν οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αποζημιώσουν τις φτωχές που είναι και πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.
Διπλωμάτες δέχτηκαν να συμπεριλάβουν το ακανθώδες αυτό θέμα στην ατζέντα της διάσκεψης και συγκεκριμένα συμφώνησαν να συζητήσουν ζητήματα που συνδέονται με τον «διακανονισμό της χρηματοδότησης αναφορικά με τις απώλειες και τις ζημιές (δηλαδή τις αποζημιώσεις), οι οποίες απορρέουν από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής...».
«Αυτό δημιουργεί για πρώτη φορά ένα θεσμικά σταθερό χώρο στην επίσημη ατζέντα της COP και της Συμφωνίας του Παρισιού για να συζητηθεί το επείγον ζήτημα του διακανονισμού της χρηματοδότησης που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα κενά που αφορούν τις απώλειες και τις ζημιές», είπε κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της ολομέλειας της διάσκεψης ο πρόεδρος της COP27 Σάμεχ Σούκρι.
Επί μια δεκαετία και πλέον, οι πλούσιες χώρες απέρριπταν τις επίσημες συνομιλίες για τις απώλειες και τις ζημιές, δηλαδή για τους πόρους που θα πρέπει να διαθέσουν για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Στην COP26, πέρυσι στη Γλασκώβη, οι πλούσιες χώρες μπλόκαραν μια πρόταση για έναν οργανισμό που θα χρηματοδοτεί τις απώλειες και τις ζημιές, υποστηρίζοντας αντ′ αυτού τη διεξαγωγή ενός νέου τριετούς διαλόγου σχετικά με χρηματοδοτήσεις.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Σούκρι, οι συζητήσεις για τις απώλειες και τις ζημιές που βρίσκονται πλέον στην ατζέντα δεν θα περιλαμβάνουν την υπαιτιότητα ή την υποχρεωτική αποζημίωση, αλλά έχουν στόχο να οδηγήσουν σε μια καταληκτική απόφαση «το αργότερο μέχρι το 2024″.
«Η ενσωμάτωση στην ατζέντα αντανακλά μια αίσθηση αλληλεγγύης για τα θύματα των κλιματικών καταστροφών», πρόσθεσε ο Σούκρι.
Το ζήτημα κινδυνεύει να προκαλέσει φέτος μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες διασκέψεις καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άνοδος στις τιμές της ενέργειας και ο κίνδυνος της οικονομικής ύφεσης έχουν αυξήσει την διστακτικότητα των κυβερνήσεων να δεσμευτούν ότι θα αποζημιώσουν τις φτωχές χώρες και έχουν ταυτόχρονα τις οικονομικές ανάγκες των φτωχών χωρών.
Οι διαπραγματεύσεις χθες το βράδυ πριν από την υιοθέτηση του φλέγοντος ζητήματος «ήταν υπερβολικά απαιτητικές», είπε ο Χαρζίτ Σινγκ, επικεφαλής παγκόσμιας πολιτικής στρατηγικής στην μκο Climate Action Network International. «Οι πλούσιες χώρες δεν ήθελαν αρχικά να μπει στην ατζέντα το θέμα των απωλειών και των ζημιών».
Κάποιοι άσκησαν κριτική για την απαξιωτική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε σχετικά με τις ευθύνες, ωστόσο το ότι συμφωνήθηκε να μπει επισήμως το θέμα στην ατζέντα σημαίνει ότι οι πλουσιότερες χώρες θα υποχρεωθούν να εμπλακούν.
«Σωστά περιμένουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τις πλούσιες χώρες και η Γερμανία είναι έτοιμη γι′ αυτό, τόσο ως προς τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματιικής αλλαγής όσο και για τις ζημιές και τις απώλειες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ.
Η Γερμανία θέλει να θεσπίσει μια «προστατευτική ασπίδα απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους» στη διάρκεια της διάσκεψης, μια πρωτοβουλία για την οποία συνεργάζεται με ευάλωτες χώρες όπως το Μπανγκλαντές και η Γκάνα.
Η περιβαλλοντική ερευνητική οργάνωση με έδρα το Μπανγκλαντές, το «Διεθνές Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή και την Ανάπτυξη», χαρακτήρισε «ευχάριστη» την είδηση ότι συμφωνήθηκε να περιληφθεί στην ατζέντα το θέμα των ζημιών και απωλειών.
«Τώρα ξεκινάει η πραγματική δουλειά για να χρηματοδοτηθεί μια πραγματικότητα, σχολίασε ο Σαμίλ Χακ, ο διευθυντής του Κέντρου.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕCOP27: Άρχισε η διάσκεψη κορυφής για το κλίμα στην ΑίγυπτοΔιάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα COP27: Το μέλλον μας σε διαπραγμάτευσηΟ Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει κορύφωση των εκπομπών CO2 το 2025- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε η αρχιτέκτονας Μαρία Κοκκίνου, σύζυγος του Ανδρέα Κούρκουλα
- Θρήνος στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Αντίο Μιχάλη»
- Ευρυτανία: Δυσάρεστη εξέλιξη στην εξαφάνιση της Ευρυδίκης
- Διαβήτης τύπου 2: Τα συμπτώματα στους αγκώνες, τα πόδια και τα χέρια
- Θρίλερ με την ηθοποιό Μίνα Αδαμάκη: Πέθανε ή όχι – Τι λέει ο Μπιμπίλας
- Κίνα: Γυναίκα τρώει μπανάνα στο τρένο καλυμμένη με πλαστική σακούλα.
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο ατύχημα με ανατροπή αυτοκινήτου (εικόνες)
- «Βόμβα» από Washington Post: Οι ΗΠΑ ζητούν από Ζελένσκι να δείξει προθυμία για συνομιλίες με Ρωσία
- Πειραιάς: Συνελήφθη ο 47χρονος οδηγός θανατηφόρου τροχαίου – Παρέσυρε και εγκατέλειψε πεζή
- Διονύσης Σχοινάς: Έστειλε μήνυμα στην Καίτη Γαρμπή να αλλάξει βαθμολογία στο J2US
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- COP27: Θέτει για πρώτη φορά την αντιστάθμιση για το κλίμα στην ημερήσια διάταξη
- Τζιτζικώστας: «Αστειότητες όσα αναφέρθηκαν για σύμπτωση του ονόματός μου με κάποιο άλλο όνομα»
- Παλαιστίνη: Ο Δήμαρχος της Χεβρώνας προσφέρει αμοιβή σε όποιον θα σκοτώνει αδέσποτα σκυλιά
- «Αρματομαχία» στην Ξάνθη: Διαγωνισμός ουλαμών αρμάτων από Ελλάδα και ΗΠΑ
- Κατάρα: Ο πλέον δυσπρόσιτος Ελληνικός δρόμος που οι οδηγοί διασχίζουν με δική τους ευθύνη (βίντεο)
- Ουκρανία: Το υπό ρωσική κατοχή φράγμα στη Νόβα Κάκοβκα καταστράφηκε από βομβαρδισμούς
- Twitter: Update για να αρχίσουν οι χρεώσεις για τους επαληθευμένους λογαριασμούς
- Σύγκρουση ΙΧ με συρμό του Τραμ στον Άλιμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Αδειάζει ο κουμπαράς… των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας
- Χαλκιδική: Εντυπωσιακές εικόνες από το πέρασμα της κακοκαιρίας EVA (ΦΩΤΟ)
- Απτόητοι οι πιστοί παρά την κακοκαιρία – Τεράστια ουρά στον Πειραιά για την Αγία Ζώνη
- Κακοκαιρία EVA: Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος απαθανατίστηκε στα Ίσθμια – Δείτε βίντεο
- Τζιτζικώστας: Αστειότητες όσα αναφέρθηκαν για σύμπτωση του ονόματός μου με κάποιο άλλο όνομα
- Αυτή είναι η 11άδα του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο
- Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός της αεροπορικής τραγωδίας στην Τανζανία: 19 νεκροί από την προσθαλάσσωση αεροπλάνου
- Ο Μουρίνιο «υπογράφει» για μεταγραφή 12.5 εκατ. του Ολυμπιακού
- Τανζανία: Στους 19 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την αναγκαστική προσθαλάσσωση αεροπλάνου στη λίμνη Βικτόρια
- Τζιτζικώστας: «Αστειότητες οι ισχυρισμοί των τουρκικών Αρχών»