Cinobo: Η νέα ελληνική πλατφόρμα που φέρνει το ανεξάρτητο σινεμά στην οθόνη μας

Τα τελευταία χρόνια η ψηφιοποίηση έχει αλλάξει ριζικά το σινεμά και τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε ταινίες, εκτός από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Οι πλατφόρμες streaming έδωσαν στους συνδρομητές τη δυνατότητα να επιλέξουν ταινίες που δεν θα μπορούσαν να δουν στη μεγάλη οθόνη, ενώ πλέον παράγουν και πρωτότυπο περιεχόμενο. Στις 12 Μαρτίου, μια ελληνική πλατφόρμα streaming (sVOD) ξεκίνησε τη λειτουργία της σε Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο να αποτελέσει

μια νέα πρόταση lifestyle και να κάνει τη μεγαλύτερη συλλογή ανεξάρτητου και arthouse κινηματογράφου από όλο τον κόσμο, προσβάσιμη σε όλους. Αυτή ονομάζεται Cinobo (Cinema No Borders), η κινηματογραφική ψυχαγωγία χωρίς όρια. Η πλατφόρμα βγήκε στον «αέρα» σε μια στιγμή που μένουμε στο σπίτι, λόγω της πανδημίας που πλήττει πολλές χώρες του κόσμου και αποτελεί μια ευχάριστη και δημιουργική λύση για να περνάμε το χρόνο μας.

Η ιδέα

«Η ιστορία του Cinobo είναι μια κινηματογραφική ιστορία που για το κοινό ξεκινά τώρα, αλλά στην πραγματικότητα έχει θεμέλια δεκαετιών στο χώρο του κινηματογράφου. Η αγάπη μας για το ανεξάρτητο σινεμά και η αβεβαιότητα για τις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στο τοπίο του κινηματογράφου διεθνώς, έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία αυτού του εγχειρήματος», λέει στη HuffPost η Δάφνη Μπεχτσή, διευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας.

Πρόκειται για ένα νέο και σύγχρονο εγχείρημα που θα προσφέρει τους σινεφίλ και όχι μόνο, πρόσβαση σε μια πληθώρα ταινιών από όλο τον κόσμο «και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή στο ελληνικό κινηματογραφικό γίγνεσθαι».

Οι συντελεστές είναι μια ομάδα επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων και επιμελητών από το χώρο του κινηματογράφου και του πολιτισμού που «ένωσαν τις δυνάμεις και το κέφι τους κάτω από έναν κοινό παρανομαστή: την αγάπη τους για το σινεμά». «Εκτός από την ομάδα-πυρήνα του Cinobo, αναπόσπαστο κομμάτι του είναι και οι εξωτερικές συνεργασίες. Από την αρχή της λειτουργίας μας, συνεργαζόμαστε και επιδιώκουμε διαρκώς νέες συνέργειες με φορείς και προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται τόσο στον κινηματογραφικό χώρο, όσο και ευρύτερα στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού», εξηγεί η κα Μπεχτσή.

Το Cinobo διαφέρει από άλλες πλατφόρμες ψυχαγωγίας ως προς το περιεχόμενο, καθώς εστιάζει αποκλειστικά στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. «Όραμα μας ήταν να καταφέρουμε να κάνουμε προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, τις ταινίες που μας αγγίζουν στα φεστιβάλ, ξέρουμε ότι θα αγαπηθούν από το κοινό, κι όμως δεν φτάνουν εύκολα στα μάτια του θεατή. Θέλουμε , λοιπόν, να δώσουμε ζωή στις ταινίες που εξαφανίστηκαν από τις αίθουσες νωρίς και πιθανώς δεν είναι καν διαθέσιμες μέσω BLU RAY ή DVD».

Ταινιοθήκη και κατηγορίες

Το περιεχόμενο του Cinobo περιλαμβάνει βραβευμένα φιλμ στους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς θεσμούς του κόσμου όπως τα Οσκαρ, Σεζάρ, τα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας, Τραϊμπέκα, Βερολίνου, Λονδίνου. Η πλατφόρμα φιλοξενεί ταινίες δημιουργών όπως οι Μίκαελ Χάνεκε, Τέρενς Μάλικ, Πάολο Σορεντίνο, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Κλερ Ντενί και δίνει έμφαση στο ελληνικό σινεμά, με βραβευμένες παραγωγές των Γιώργο Λάνθιμο, Παντελή Βούλγαρη και Πάνου Κούτρα.

Οι ταινίες είναι προσεκτικά επιλεγμένες και κατηγοριοποιημένες σε κατάλογο. «Έχουμε οργανώσει την ταινιοθήκη μας σε 25 κατηγορίες και την 26η, τις Cinobo πρεμιέρες, με ταινίες που φέρνει η πλατφόρμα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα την εγκαινιάσουμε στις 17 Μαρτίου με την πρώτη μας πρεμιέρα, το “Honeyland” (“Στη Γη του Άγριου Μελιού)», συμπληρώνει η κα Μπεχτσή.

Οι κατηγορίες είναι: Οι «Μεγάλοι Σκηνοθέτες» και το «Κλασικό Σινεμά» με ταινίες σπουδαίων δημιουργών και εξερεύνηση της ιστορίας του κινηματογράφου. Τα «Αγαπημένα του Κοινού» με ταινίες που αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό, τα «Βραβευμένα» με ταινίες που βραβεύτηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ, το «Πάμε Φεστιβάλ» με ταινίες που κέρδισαν το ενδιαφέρον και συζητήθηκαν στα φεστιβάλ, οι «Νύχτες Αγωνίας» με ταινίες μυστηρίου, αγωνίας και τρόμου, η «Από την σελίδα στην οθόνη» με ταινίες βασισμένες σε βιβλία, οι «Αληθινές Ιστορίες» με ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα. Άλλες κατηγορίες είναι οι «Ανεξάρτητο Αμερικάνικο», «LGBTQ+», «Feelgood», «Κωμωδία & Σάτιρα». Η κατηγορία «Χρονομηχανή» περιλαμβάνει ταινίες από άλλες δεκαετίες και εποχές, η «Rom Com» ρομαντικές κομεντί και το «Imaginarium» το σινεμά του φανταστικού. Επίσης υπάρχουν οι κατηγορίες «Σινεμά στα Άκρα», «Ρεαλισμός», «Ερωτική Επιθυμία», «Μουσική & Φιλμ», «Ντοκιμαντέρ», «Animation».

Μια περιήγηση στο Cinobo, μας φέρνει μπροστά σε έναν μεγάλο αριθμό θεματικών προτάσεων και σε αφιερώματα. Κάθε δυο εβδομάδες θα προστίθεται μια συλλογή και θα παραμένει στην πλατφόρμα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι θεματικές συλλογές που υπάρχουν ήδη στο Cinobo είναι οι: «Αφιέρωμα στα 80s», «New Era» με ταινίες που έχουν θέμα τα νέα ξεκινήματα και τις δεύτερες ευκαιρίες, «Los Thrillers» με ισπανόφωνα θρίλερ, «The Artist» με ταινίες βασισμένες στις ζωές μεγάλων προσωπικοτήτων από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού και «Βραβεία ΙΡΙΣ Καλύτερης Ταινίας 2010-2019», ένα αφιέρωμα για το οποίο η ομάδα του Cinobo συνεργάζεται με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Οι υπηρεσίες

To Cinobo παρέχει τη δυνατότητα προβολής ταινιών σε υψηλή ανάλυση (high definition) και με 5.1 surround ήχο, για την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία. Οι συνδρομητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσα από την ιστοσελίδα, καθώς και μέσω της Cinobo εφαρμογής σε smartphone και tablet (Αndroid, iOS) και Smart TV (Android, LG). Με μία μηνιαία συνδρομή κόστους 7,99 ευρώ τον μήνα και δωρεάν δοκιμή 14 ημερών, οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατοντάδες ταινίες, απεριόριστη πρόσβαση από όλες τις υποστηριζόμενες συσκευές, δυνατότητα θέασης σε δύο οθόνες ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να ακυρώσουν και να συνεχίσουν τη συνδρομή ανά πάσα στιγμή χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Επιπλέον, η πλατφόρμα θα παρέχει τη δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης (offline viewing) για προβολή ταινιών on the go, λειτουργία για συνέχεια αναπαραγωγής της ταινίας από οποιαδήποτε συσκευή, δυνατότητα πρόσθεσης ταινιών στη λίστα του χρήστη και λειτουργία γονικού ελέγχου.

Σπίτι για το Νέο Ελληνικό Σινεμά

Οι συντελεστές τονίζουν ότι το Cinobo δεν είναι μια «δυσπρόσιτη» ταινιοθήκη και δεν μπορεί μπορεί εύκολα να συγκριθεί με πλατφόρμες στις οποίες η κατηγοριοποίηση γίνεται με τεχνητή νοημοσύνη. «Δεν προτείνουμε στον συνδρομητή μας να δει μια ταινία παρόμοια με την προηγούμενη που είδε ούτε και μια που βλέπει η πλειοψηφία. Τον αφήνουμε να ξεναγηθεί σε αυτό που επιθυμεί την εκάστοτε στιγμή και του προτείνουμε και τον παροτρύνουμε σε νέες κινηματογραφικές ανακαλύψεις», λέει η κα Μπεχτσή. Τέλος, η παρουσία του ελληνικού σινεμά στην πλατφόρμα την κάνει να ξεχωρίζει. «Ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα σπίτι για το Νέο Ελληνικό Σινεμά που τόσο πολύ αγαπάμε και δεν βρίσκουμε πουθενά συγκεντρωμένο».

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε το Cinobo στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Facebook

Instagram

Twitter

Youtube

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Δεν είναι μόνο το «Contagion»: Πέντε ταινίες για φονικές επιδημίες (και καραντίνα) Χόλιγουντ: Στα 20 δισ. δολάρια η ζημία της βιομηχανίας από την πανδημία Οι επιδημίες στη λογοτεχνία: Από «Το Κοράκι» του Στίβεν Κινγκ μέχρι την «Πανούκλα στο Λονδίνο»
Keywords
Τυχαία Θέματα