#DaphneProject, η απάντηση των δημοσιογράφων στην παγκόσμια ελίτ της διαφθοράς όταν τους δολοφονεί για να τους κάνει να σωπάσουν

ΤονΟκτώβριο του 2017 το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galiziaκαταστρέφεται ολοσχερώς μετά από μια ισχυρή έκρηξη. Μέρη του οχήματος εκτοξεύονται σε διπλανά χωράφια. Μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκεται δυστυχώς και η δημοσιογράφος από τη Μάλτα η οποία ανασύρεται νεκρή. Γρήγορα διαπιστώνεται πως η έκρηξη είχε προκληθεί από εκρηκτικό

μηχανισμό. Ο θάνατο της «γυναίκας- Wikileaks», όπως πολλοί την αποκαλούσαν, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητος

Οι συνάδελφοί της ανά τον κόσμο, αποφάσισαν να μην το επιτρέψουν. Μπορεί να μην μπόρεσαν να προστατεύσουν την ίδια, αλλά δίνουν συνέχεια και πνοή στο τελευταίο, μεγάλο ρεπορτάζ της, που έμεινε ημιτελές.

Το έργο αυτό ανέλαβε το Forbidden Stories (Απαγορευμένες ιστορίες), ένα μη κερδοσκοπικό project το οποίο ιδρύθηκε από το Freedom Voices Network (Δίκτυο Ελεύθερων Φωνών) μέλη του οποίου είναι δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν αναλάβει την αποστολή να συνεχίσουν και να δημοσιεύσουν τα ρεπορτάζ συναδέλφων τους που δέχονται απειλές, απειλούνται με φυλάκιση ή έχουν ήδη φυλακιστεί ή και δολοφονηθεί. Και δυστυχώς αυτή η λίστα όλο και μεγαλώνει...

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά για το #DaphneProject, στο πλαίσιο του οποίου δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για να φέρουν στο φως όλα όσα η Galizia δεν πρόλαβε. Και οι αποκαλύψεις ξεκινούν από σήμερα, 17 Απριλίου και θα διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες.

Στο πλαίσιο του Daphne Project:

μετέχουν 45 δημοσιογράφοι από 15 χώρες,συνεργάζονται 18 δημοσιογραφικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών Le Monde, Reuters, New York Times, Guardian, κα)μελετώνται 750.000 έγγραφακαι έτσι συνεχίζουν το έργο 30 ετών της Daphne Caruana Galizia.η έρευνα των συναδέλφων της διήρκεσε περισσότερο από 5 μήνες

Αποστολή τους, να ολοκληρώσουν και να δημοσιεύσουν τη δουλειά της.

Η δημοσιογράφος τα τελευταία χρόνια εστίαζε τη δημοσιογραφική της έρευνα στα Panama Papers ενώ τα ρεπορτάζ της πουλούσαν περισσότερο από όλες τις εφημερίδες της Μάλτας μαζί και ήταν ένα αγκάθι για το κατεστημένο αφού αποκάλυπταν σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς που έφθαναν έως τον πρωθυπουργό της χώρας. Διόλου περίεργο που 15 ημέρες πριν τη δολοφονία της είχε καταγγείλει πως δεχόταν απειλές. Οι οποίες δυστυχώς υλοποιήθηκαν.

Ο θάνατός της σήμαινε φυσικά και τη βίαιη διακοπή της έρευνάς της. Μια έρευνα για την οποία η ίδια, όπως απέδειξε, ρίσκαρε την ίδια τη ζωή της.

You killed the messenger. But you won’t kill the message. #DaphneProject@FbdnStorieshttps://t.co/rUK8JjD9yQ

— Laurent Richard (@laurentrichard0) April 16, 2018

The most important thing I did in a long time. #daphneprojectpic.twitter.com/xH3Zb2kh2Z

— Bastian Obermayer (@b_obermayer) April 15, 2018

This is epic. Journalists collaborating to complete the investigation that led to the murder of Daphne Caruana Galizia. I hope that those behind the murder are quaking in their boots

John Christensen (@jechristensen56) April 15, 2018

Τι είναι το Forbidden Stories

«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις ιστορίες τους ζωντανές και να διασφαλίσουμε ότι ένας μεγάλος αριθμών ατόμων ατόμων θα έχει πρόσβαση σε ειδήσεις που δεν έχουν λογοκριθεί σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων όπως το περιβάλλον, η υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η διαφθορά» αναφέρουν στην ιστοσελίδα του Forbidden Stories.

Όπως τονίζουν, προστατεύοντας και συνεχίζοντας τη δουλειά δημοσιογράφων που δεν μπορούν να ερευνήσουν πλέον τα θέματα που ξεκίνησαν «μπορούμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους εχθρούς του Τύπου: ακόμα και αν καταφέρετε να σταματήσετε έναν αγγελιοφόρο, δεν θα σταματήσετε το μήνυμα».

Σημειώνεται πως τον Μάρτιο του 2018, στις απαγορευμένες ιστορίες απονεμήθηκε το «Journalism Project of the Year Grand Prize».

Την έμπνευση για τη δημιουργία των Forbidden Stories αποτέλεσε η αντίδραση δεκάδων δημοσιογράφων στη δολοφονία του συναδέλφου τους Don Bolles πριν από 41 χρόνια. Ο φόνος του Bolles σκοτώθηκε στο Φοίνιξ κατά την έκρηξη αυτοκινήτου- δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της δημοσιογραφικής του έρευνας μέχρι που 38 δημοσιογράφοι από 28 εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς στις ΗΠΑ αποφάσισαν να συνεργαστούν και να ολοκληρώσουν το έργο του.

Στο τωρινό εγχείρημα Freedom Stories, ο σκληρός πυρήνας του οποίου είναι το Freedom Voices Network, μετέχουν επαγγελματίες του Τύπου που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία είτε ως ανεξάρτητοι είτε ως απασχολούμενοι στο παρελθόν σε κάποια από τα κορυφαία ΜΜΕ ανά τον κόσμο, σκηνοθέτες κ.α.Σημειώνεται πως το Freedom Stories, βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων ενώ στη δημιουργία του βοήθησαν και φορείς όπως Reporters Without Borders (Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα), το ίδρυμα Freedom of the Press (Ελευθερία του Τύπου) κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα