EKT: Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα επαρκούσε για να αντιμετωπίσει μη συστημικές τραπεζικές κρίσεις

Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ETEK), που θα έχει στην πλήρη ανάπτυξή του πόρους από εισφορές των τραπεζών ίσες με το 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων τους, θα επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμών στην περίπτωση μη συστημικής τραπεζικής κρίσης, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που περιλαμβάνεται σε έκθεσή της (Macroprudential Bulletin).

Σύμφωνα με την ανάλυση
που έκανε η ΕΚΤ σε μεγάλο δείγμα τραπεζών, που έχουν περίπου το 75% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης, το ΕΤΕΚ θα είχε πόρους 38 δισ. ευρώ με βάση τα συγκεκριμένο δείγμα. Οι υπολογισμοί της ΕΚΤ έγιναν με βάση την πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015 για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (ΕΣΕΚ). Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι στόχος του ΕΤΕΚ είναι η κάλυψη των αναγκών για πληρωμές σε μία μη συστημική κρίση, καθώς για την αντιμετώπιση συστημικών κρίσεων απαιτούνται άλλα μέτρα, όπως ένα δίχτυ ασφάλειας (backstop).

H EKT εξέτασε ένα σενάριο, όπου το 3% των τραπεζών της Ευρωζώνης με τον υψηλότερο κίνδυνο αποτυγχάνουν ταυτόχρονα και η συμμετοχή (bail-in) των πιστωτών τους αφορά μόνο στο ελάχιστο απαιτούμενο ύψος των επιλέξιμων στοιχείων του παθητικού τους (με εξαίρεση τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ μεγάλων επιχειρήσεων). Στην περίπτωση αυτή, οι ζημιές σε περίπτωση εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες από το 25% και το 37,5% του συνολικού ενεργητικού τους, αντίστοιχα, για να εξαντληθούν οι πόροι του ΕΤΕΚ. Τέτοιου ύψους ζημιές, όπως σημειώνεται, είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις ζημιές που έχουν παρατηρηθεί ιστορικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακόμη και στην πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ΕΚΤ αναφέρει ως δεύτερο συμπέρασμα της ανάλυσής της, ότι για τον υπολογισμό των εισφορών των τραπεζών με βάση το προφίλ κινδύνου τους μπορούν να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τραπεζικού συστήματος. Διαπιστώνει, επίσης, ότι δεν θα υπήρχε κάποια αδικαιολόγητη συστηματική σταυροειδής επιδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, με την έννοια ότι κάποια τραπεζικά συστήματα θα καταβάλλουν συστηματικά λιγότερες εισφορές σε σχέση με τα οφέλη που θα έχουν από το σύστημα. Μία σύγκριση των εισφορών των τραπεζών με βάση το προφίλ κινδύνου τους σε σχέση με την έκθεσή τους στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων δείχνει ότι «αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, στις οποίες οι εισφορές ενός τραπεζικού συστήματος είναι μικρότερες από τα ποσά που θα λάμβανε από το ΕΣΕΚ, αυτό ισχύει μόνο για πολύ υψηλά ποσοστά ζημιών που έχουν μικρή πιθανότητα να συμβούν».

Καταλήγοντας, η ανάλυση της ΕΚΤ αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων θα πρόσφερε μεγάλα οφέλη αναφορικά με την προστασία των καταθέσεων, θέτοντας περιορισμένους κινδύνους όσον αφορά την έκθεση σε αυτό. «Ο κατάλληλος σχεδιασμός των εισφορών με βάση το προφίλ κινδύνου είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημιουργία των σωστών κινήτρων και της σωστής ισορροπίας μεταξύ της διασφάλισης επαρκούς και αξιόπιστης προστασίας των καταθέσεων και ελαχιστοποίησης του κινδύνου σταυροειδούς επιδότησης μεταξύ των χωρών», σημειώνεται.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα