Energizing Greece: Η Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα, με την Αλεξανδρούπολη ως στρατηγικό κόμβο

Ισχυρά μηνύματα από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά της ενέργειας και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια καθώς και από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, εκπέμπονται από το βήμα του Energizing Greece.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, όπου πήραν τον λόγο μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, καθώς και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι

Πάιατ, βρέθηκε ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης ως στρατηγικού ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ψυχές του εγχειρήματος είναι η Κέλυ Μαυρομάτη, CEO ePlatform SA και ο Συμεών Τσομώκος.

Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, σχετικά με το ρόλο των λιμανιών στην εθνική οικονομία, η στρατηγική θέση των λιμανιών της Ελλάδας συνδέεται με το διεθνές εμπόριο, με τη χώρα μας να διαθέτει πάνω από 900 λιμάνια, τα 700 ενεργά.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσθεσε, έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των λιμανιών και τη διασύνδεση αυτών με την οικονομία. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, τη χαρακτήρισε μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας και λιμάνι ιδανικό για τον στρατό των ΗΠΑ, που προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών - με το ΤΑΙΠΕΔ να συζητά με διάφορους ενδιαφερόμενους. Για την κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, τα λιμάνια είναι οδηγοί ανάπτυξης είναι οδηγοί ανάπτυξης και για τις τοπικές κοινωνίες και τις οικονομίες τους και συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ανάπτυξη των λιμανιών στα νησιά της πατρίδας μας. 

 Μιλώντας για τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, έκανε λόγο για μεγάλες προοπτικές για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και για κοινά συμφέροντα σε Βαλκάνια και στις περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Όπως πρόσθεσε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια και θα γίνει βασικός κόμβος για καθαρή ενέργεια, που θα προωθείται στη νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης σε διάφορα επίπεδα, και έκανε λόγο για τις δύο αμερικανικές εταιρείες (Black Summit και Quintana), οι οποίες συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, εκφράζοντας την ελπίδα να τα καταφέρουν επισημαίνοντας πως θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής. 

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στις υψηλές τιμές αερίου, λέγοντας πως η Ρωσία συμβάλλει σε αυτό και ότι η Αλεξανδρούπολη θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, με την Ελλάδα και τα βαλκανικά κράτη να συνεργάζονται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπάσιμο του μονοπωλίου του αερίου. Στο μέλλον, πρόσθεσε, η Αλεξανδρούπολη θα παίξει σημαντικό ρόλο hub για καθαρή ενέργεια και καθαρό LNG, υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στην ενέργεια συμβάλλει στην σταθερότητα και τη δημοκρατία, και η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στην καρδιά αυτής της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. 

O Γιάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε από πλευράς του πως είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα και, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, έθεσε ως μέλημα μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για την Ελλάδα

Η χώρα μας, είπε,  βρίσκεται σε σημαντική γεωστρατηγική θέση και αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο, μέσω ΤΑΡ και Interconnector, East Med, διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου, συζητήσεων για υδρογόνο κ.α. Αναφέρθηκε στις δράσεις που εντείνονται για την ενεργειακή μετάβαση, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποφυγής της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με σταθερή αύξηση των ΑΠΕ, μεταξύ άλλων- τονίζοντας πως η πράσινη μετάβαση αφορά και τα νησιά. Επίσης, αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη, έκανε λόγο για έργα και υποδομές προκειμένου να γίνει κόμβος.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, CEO του Υπερταμείου, τόνισε πως στόχος μας είναι η χώρα μας να πετύχει την μετάβαση και να αυξήσει τις ΑΠΕ, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε- προσθέτοντας πως χρειάστηκε τον Αύγουστο να ενεργοποιηθούν λιγνιτικές μονάδες.

Το Υπερταμείο, είπε, έχει μια ολιστική προοπτική, συμπληρώνοντας πως η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις σε ΑΠΕ σε Ελλάδα και Βαλκάνια και υπογραμμίζοντας πως υπάρχει πλήρης εναρμόνιση με τη Συμφωνία του Παρισιού. Αναφερόμενος στη μείωση του αποτυπώματος, είπε πως το 38% του ταμείου ανάκαμψης θα πάει σε πράσινες επενδύσεις, και προσθέτοντας πως οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και η μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας δεν γίνεται χωρίς κόστος. 

Η Αθηνά Χατζηπέτρου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), είπε πως ο ενεργειακός τομέας είναι κομβικός αναπτυξιακός πυλώνας και ότι σύντομα θα μιλάμε για σημαντικούς αριθμούς ενεργειακών νομάδων. Όπως σημείωσε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για βιώσιμες πόλεις και βιώσιμης εκβιομηχάνησης, ενώ αναφέρθηκε σε  αναδιάρθρωση πόρων και ισότιμη πρόσβαση όλων σε αγαθά και υπηρεσίες.

Οι πρωτοβουλίες της χώρας μας, υπογράμμισε, είναι σημαντικές, στηρίζοντας τη   ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και όλη την «παλέτα» του επιχειρείν.  Τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, πρόσθεσε, θα αφορούν τις πράσινες επενδύσεις και η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί το νομικό πλαίσιο- ενώ, συμπλήρωσε, πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις αλλά και να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων για όσους θέλουν να χτίσουν υποδομές. Η πανδημία, τόνισε, ήταν το εφαλτήριο αλλαγών και επανεκκίνησης, προσθέτοντας πως «ακούμε τις ανάγκες της αγοράς».  

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, βουλευτής Έβρου της ΝΔ, σημείωσε πως ο Έβρος είναι ένας νομός που ελπίζουμε να συναντηθεί με την νέα «θαλάσσια Εγνατία». Χαρακτηρίζοντάς τον ως φαροστάτη της ελληνικής επικράτειας. είπε πως ο στρατηγικός και σταθεροποιητικός χαρακτήρας αντικατοπτρίζεται και στην ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ «ενισχύουν το στρατηγικό μας αποτύπωμα σε ευαίσθητες περιοχές όπως στον Έβρο», τόνισε πως η επιλογή της Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική της θέση, με τον τοπικό λιμένα να μετατρέπεται σε «νέα Σούδα» και να μετεξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ενισχύει τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στον Εβρο και στη Θράκη, είπε, συντελείται μια ενεργειακή κοσμογονία, ενώ η παρουσία των συμμάχων μας στην Αλεξανδρούπολη είναι «ηχηρή», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τον Έβρο ως «ασπίδα της Δύσης» που αναχαιτίζει επιθέσεις μισαλλοδοξίας και υβριδικού πολέμου. «Για πρώτη φορά οι συμμαχικές δυνάμεις σφραγίζουν τα σύνορά μας» τόνισε χαρακτηριστικά. 

O Σπυρίδων Οικονόμου, πρόεδρος του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) τόνισε πως τα πάντα ξεκινούν από τη βιώσιμη ανάπτυξη- «εάν την είχαμε βιώσει δεν θα είχαμε την κλιματική κρίση. Πλέον μιλάμε για αφανισμό ειδών κάτι που δεν μας επιτρέπει καμία δικαιολογία, που σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε».

Όπως είπε, η συνεισφορά της Ελλάδας στους ρύπους είναι, 0,23% όμως οι μεγαλύτεροι ρυπαντές είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρώπη των 27. Σημείωσε πως το ΚΑΠΕ, το οποίο έχει το θεσμικό ρόλο του προς την κυβέρνηση, αλλά είναι και ερευνητικός φορέας, «τρέχει» 12 μέτρα, όπως την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, την ενεργειακή απόδοση, την αύξηση των ΑΠΕ, την παραγωγή υδρογόνου κ.α.. Όσον αφορά την ενεργειακή αυτοδυναμία της Ελλάδας, πρόσθεσε, μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτηση της από εξαγωγές στο 23%, ενώ όσον αφορά την διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας αυτή τη στιγμή ανέρχεται στον 61%. «Η φιλοδοξία μας είναι να φτάσουμε στο 100%» είπε.

Ο Αθανάσιος Δραγούμης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, υπογράμμισε τηνανάγκη να υπάρξει μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική , σημειώνοντας παράλληλα ότι η κρίση ήταν μια ευκαιρία για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Εστειλε μήνυμα προς τους διαχειριστές ενέργειας λέγοντας πως θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και εάν δεν το κάνουν μόνοι τους τότε θα αναγκαστούν να το πράξουν καθώς θα υπάρχουν κυρώσεις. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών, είπε είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Ο Γιώργος Νούνεσης, ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», μίλησε για την πράσινη μετάβαση και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν πρόκειται να εκλείψει, αλλά θα τη δούμε να υπάρχει με άλλη πιο εξελιγμένη και ασφαλή μορφή. Μίλησε για το τομέα των πυρηνικών μπαταριών όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, λέγοντας πως υπάρχει αρκετή δραστηριότητα στην Ελλάδα προς αυτόν τον τομέα, με αρκετή μόχλευση για να φτάσει κάποιο σχέδιο σχετικό προς την κυβέρνηση.

Ακόμη μίλησε για το υδρογόνο και εξέφρασε την ελπίδα του πως κάποια στιγμή στην Ελλάδα τα βενζινάδικα θα αντικατασταθούν από «υδρογονάδικα».

Για του λόγου το αληθές είπε πως ήδη ο Δημόκριτος σε συνεργασία με ελληνική εταιρεία έχουν φτιάξει θερμοσυμπιεστές με μηδενικό αποτύπωμα.

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έκανε λόγο για τον πλήρη εξηλεκτρισμό της οικονομίας και την απολιγνιτοποίηση και όπως είπε για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε ΑΠΕ. «Όμως αυτό μπορεί να γίνει αποκεντρωποιημένα και για να γίνει χρειάζεται τεχνολογία, δηλαδή ψηφιοποίηση. Αυτοί είναι οι πυλώνες για την μετάβαση» σημείωσε.

«Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι πολλά ανανεώσιμα, πολύ γρήγορα ( 2030 και το 2050) και για να γίνει πραγματικότητα απαιτείται οργανική ανάπτυξη και δράσεις εξωστρέφειας.

«Εκεί που θέλουμε να φτάσουμε το 2050 είναι να δούμε νέες τεχνολογίες όπως αποθήκευση και παράκτια αιολικά και να φτάσουμε στα υδρογονόδικα που θα αντικαταστήσουν τα βενζινάδικα» είπε και υπογράμμισε πως η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος.

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, μίλησε για τη διεθνή ενεργειακή κρίση που επηρεάζει τις ζωές μας, αλλά και για τις προκλήσεις που έχουμε για να πετύχουμε τους στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πράσινη μετάβαση έως το 2050.

Ο ίδιος είπε πως πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε αυτή την ευρωπαϊκή στρατηγική και πως θα γίνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί.

Μέχρι τον επόμενο μήνα, είπε πως θα δοθεί για διαβούλευση ο εθνικός κλιματικός νόμος.

«Στόχος μας είναι μέχρι το 2040 να έχουμε πετύχει 80% μείωση στο εθνικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα» είπε.

Σημείωσε δε πως ο πολίτης πρέπει να καταλάβει γιατί γίνονται όλα αυτές οι δράσεις διαφορετικά οι προσπάθειες θα αποτύχουν.

Υπογράμμισε την ανάγκη διασύνδεσης με ευρωπαϊκές χώρες και την ανάγκη διασφάλισης της ανεμπόδιστης επάρκειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Η Αλεξανδρούπολη, είπε, θα μας βοηθήσει να συνάψουμε σχέσεις με χώρες όπου θα λαμβάνουμε LNG , αλλά παράλληλα θα μπορούμε να στέλνουμε και φυσικό αέριο στον βορρά.

Όλα αυτά έχουν ηδη ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο στην περιοχή το οποίο και αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Χορηγός Επικοινωνίας Energizing Greece: Huffpost Greece.  

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Αίνιγμα με βυζαντινή εκκλησία στο Ισραήλ: Τάφοι γυναικών κληρικών και ίχνη μιας φονικής πανδημίαςΤο σκληρό πείραμα της Δανίας σε παιδιά αυτοχθόνων Ινουίτ της ΓροιλανδίαςΟλες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης
Keywords
ελλαδα, αλεξανδρουπολη, ηπα, αθηνα, ceo, black, ρωσία, λύση, hub, lng, νέα, med, αιγυπτος, απε, δεη, τραπεζες, αναδιαρθρωση, νεα δημοκρατια, καπε, σημαίνει, αποσυρση, ραε, εταιρεία, επηρεάζει, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποσυρση αυτοκινητων 2011, τραπεζα της ανατολης, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, δημητριαδης, χωρες, ρωσία, βημα, δημοκρατια, δημοκριτος, εβρος, εθνικη, ηπα, θαλασσα, θρακη, ισραηλ, ιχνη, κινα, νησια, οικονομια, πλαισιο, πυρηνικη ενεργεια, ραε, τα νεα, το βημα, υδρογονο, φυσικο αεριο, ceo, lng, med, αγορα, αυξηση, αινιγμα, απε, βαλκανια, βενζιναδικα, βιωσιμη αναπτυξη, βιοτικο επιπεδο, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γρηγορης, δοθει, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, ελπιδα, ενεργεια, ενεργα, εργα, αιολικα, επενδυσεις, επηρεάζει, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, υπηρεσιες, η πρασινη, καπε, κυβερνηση, κομβος, λύση, λογο, μηνυματα, μητσοτακης, μειωση, μορφη, μοχλευση, παντα, οφελος, παιδια, πρασινη, ρολο, συντομα, σχεδιο, ταφοι, φυσικο, φορα, κωνσταντινος, ασφαλεια, εξαρτηση, εξαγωγες, εμφαση, εθνικο, hub, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερα, καρδια, μαυρος, οδηγοι, σημαίνει, ψυχες
Τυχαία Θέματα
Energizing Greece- LIVE, Ελλάδα, Αλεξανδρούπολη,Energizing Greece- LIVE, ellada, alexandroupoli