Erasmus+: Ένα πρόγραμμα με μεγάλη ιστορία γιορτάζει τα τριακοστά του γενέθλια

Πόσοι από εσάς έχετε λάβει μέρος στο Πρόγραμμα Erasmus; Πόσοι από εσάς έχετε ακούσει για κάποιο φίλο σας ή γνωστό που μετακινήθηκε στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus; Αυτό είναι κάτι πολύ πιθανό αφού το πρόγραμμα Erasmus είναι ένα πρόγραμμα με μεγάλη ιστορία που φέτος γίνεται 30 χρονών!

Το πρόγραμμα Erasmus ξεκίνησε το 1987 ως ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Με τα χρόνια προστέθηκαν και οι άλλοι τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, η πρωτοβάθμια
και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και η εκπαίδευση ενηλίκων.

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ (2014- 2020) είναι ένα πρόγραμμα «ομπρέλα» που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, κατάρτισης και τον τομέα της νεολαίας. Για το σκοπό αυτό η ΕΕ έχει διαθέσει για την υλοποίηση του 14,7 δισ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα πήρε το όνομά του από το Erasmus που αφορούσε μόνο την ανώτατη εκπαίδευση, αφού θεωρήθηκε πως το όνομα είναι σήμα κατατεθέν στο χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αποτελεί καλή πρακτική σε επίπεδο Ε.Ε..

Ας δούμε όμως μερικούς αριθμούς. Το δημοφιλές πρόγραμμα Erasmus έχει δώσει μέχρι σήμερα την ευκαιρία σε πάνω από 3 εκατομμύρια φοιτητές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να μετακινηθούν για να σπουδάσουν ή να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε μια άλλη χώρα. Αντίστοιχα από την Ελλάδα, μετακινήθηκαν το διάστημα 1987-2013, 52.091 φοιτητές, 3.091 καθηγητές και 1.260 μέλη λοιπού προσωπικού. Στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης έχουν μετακινηθεί όσον αφορά στη χώρα μας 11.013 άτομα από φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ αντίστοιχα έλαβαν χρηματοδότηση 738 σχολεία.

Το πρόγραμμα Erasmus ως κοινωνικό φαινόμενο δημιούργησε την περίφημη «γενιά Erasmus». Μέλη της γενιάς αυτής δεν είναι μόνο οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό που μετακινήθηκε, αλλά και οι συμμετέχοντες σε αντίστοιχα προγράμματα για τη σχολική εκπαίδευση, την κατάρτιση, την εκπαίδευση ενηλίκων και τη νεολαία.

Η «γενιά Erasmus», παρόλο που δεν αποχωρίζεται την εθνική της ταυτότητα νιώθει υπερήφανη για το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και προωθεί την ιδέα του Ευρωπαίου Πολίτη. Πράγματι, σε μια εποχή που οι ακραίες αντιλήψεις αποτελούν τη νέα ισχυρή τάση στην Ευρώπη και όχι μόνο, είναι σημαντικές οι διαπολιτισμικές δεξιότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Erasmus.

H συμμετοχή στο πρόγραμμα επέτρεψε το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προς την Ευρώπη και τον κόσμο. Έδωσε ευκαιρίες σε μαθητές, φοιτητές και καταρτιζόμενους και ενήλικες από μειονεκτούσες κοινωνικά ομάδες να βγουν για πρώτη φορά από τη χώρα τους, έδωσε κίνητρο σε σπουδαστές με χαμηλότερες επιδόσεις να προσπαθήσουν περισσότερο και τους επέτρεψε να ανακαλύψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Συνέβαλε κυρίως στην αλλαγή νοοτροπίας απέναντι σε αυτό που θεωρούμε «ξένο» και στην κατάρριψη στερεοτύπων.

Στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης, η επαφή με άλλα πολιτισμικά περιβάλλοντα συνέβαλε στο να αποκτήσουν οι μαθητές περισσότερες γνώσεις για άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς και κατά συνέπεια, έμαθαν να σέβονται τη διαφορετικότητα, με επακόλουθο την αλλαγή κλίματος στην εκπαιδευτική διαδικασία και βεβαίως τη δημιουργία νέων συνεργασιών μεταξύ σχολείων.

Αντίστοιχα, στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική επιχείρηση να ανοιχτεί στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των συνεργασιών και της δικτύωσης με φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικού και την καθιστά ανταγωνιστική στο εθνικό και ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) έχει οριστεί ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το Πρόγραμμα Erasmus+ (2014 - 2020), για τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης. Από το 1987 έως και σήμερα, το ΙΚΥ, πιστό στην αρχή του για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, συντονίζει και υλοποιεί με επιτυχία Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η συμβολή του φορέα στην εκπαιδευτική κοινότητα καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα δράσεων και προγραμμάτων. Μεταξύ άλλων, από το 1951 έως και σήμερα το ΙΚΥ, ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών, χορηγεί υποτροφίες σε Έλληνες και ξένους υπηκόους και ενισχύει τους δεσμούς της Ελλάδας με το εξωτερικό, δίνοντας ευκαιρίες για μάθηση σε όσους τις χρειάζονται.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα