Eταιρεία-βιτρίνα με τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας διακινούσε μετανάστες (Εικόνες)

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΓΑΔΑ μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος

Μία εταιρεία-βιτρίνα για την εμπορία τροφίμων έστησε ένας 39χρονος από τη Συρία, προκειμένου να ενοικιάσει διαμέρισμα ως «έδρα» της εταιρείας και εκεί να στήσει το παράνομο εργαστήριο κατασκευής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Τη λειτουργία του εργαστηρίου την είχε αναθέσει σε έναν 20χρονο συγγενή του, στον οποίο είχε απόλυτη εμπιστοσύνη, ενώ έμεναν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας 60χρονος ομοεθνής τους είχε αναλάβει

να εντοπίζει τους αλλοδαπούς, που ήθελαν να φύγουν από τη χώρα μας. Είχε αναπτύξει ένα ιδιαίτερο κοινωνικό προφίλ, διατηρώντας ένα ευρύ κύκλο επαφών και διασυνδέσεων στα στέκια που σύχναζαν αλλοδαποί.

Για  τις χρηματικές συναλλαγές των υπό διακίνηση αλλοδαπών με το κύκλωμα, η εγκληματική οργάνωση προσέφερε τη δελεαστική προς τους πελάτες «διαδρομή» πληρωμής, χωρίς ίχνη, τόσο για την προστασία τους, όσο και τη διασφάλιση της αποδέσμευσης του ποσού που κατέβαλλαν, αφού ολοκληρωθεί η μετάβαση στη χώρα που επιθυμούν.

Οι πληρωμές λάμβαναν χώρα σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας, όπου 36χρονο μέλος της οργάνωσης είχε το ρόλο του διαμεσολαβητή «hawaladar».

Υπήρχε η επιλογή μεθόδου πληρωμής, μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος διακίνησης χρημάτων «hawala», το οποίο στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των αποστολέων, παραληπτών και διαμεσολαβητών «hawaladar» που ενδεχομένως βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή χώρες.

Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση προσέφερε και τη δυνατότητα πληρωμής με τη μέθοδο «guarantee», όπου ο αλλοδαπός κατέθετε χρήματα στο «hawaladar» που σε αυτήν την περίπτωση διαδραμάτιζε ρόλο εγγυητή και λάμβανε ένα χαρτί που περιείχε έναν μυστικό κωδικό.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της μετάβασης του στον τελικό προορισμό, ο αλλοδαπός αποκάλυπτε τον κωδικό στα μέλη της οργάνωσης και εν συνεχεία τα μέλη παραλάμβαναν τη χρηματική αμοιβή για τις υπηρεσίες που παρείχαν.

Ο «hawaladar» διατηρούσε ένα ανεπίσημο τετράδιο εντός της καφετέριας, όπου καταγράφονταν όλα τα δεδομένα στην αραβική γλώσσα, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την άμεση αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου σε περίπτωση ελέγχου.

Αφού ολοκληρώνονταν τα στάδια του εφοδιασμού με το απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο και η απαραίτητη συναλλαγή, η εγκληματική οργάνωση τοποθετούσε τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς προσωρινά σε «safe houses» αν και διαβιούσαν στην Αθήνα, πριν την μεταφορά τους στο αεροδρόμιο από τα μέλη της οργάνωσης την ημέρα της πτήσης που είχαν δρομολογήσει.

Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος

 Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος συνέλαβαν συνολικά πέντε άτομα, τα οποία αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eταιρεία-βιτρίνα, Αθήνας, Εικόνες,Etaireia-vitrina, athinas, eikones