Euroinsight: Η Μέρκελ θα κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Οι γεωπολιτικοί λόγοι, οι φόβοι και οι λύσεις

Αποφασισμένη να αποφύγει ένα Grexit εμφανίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειασθεί για αποτρέψει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα (Graccident), σύμφωνα με δημοσίευμα του Euroinsight. Ο λόγος; Γιατί φοβάται γενίκευση της αστάθειας στα Βαλκάνια.

«Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident», δηλώνει κορυφαίος παράγοντας της καγκελαρίας στο Euroinsight.
Όπως
τονίζουν αξιωματούχοι στο Euroinsight εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, αυτό θα γινόταν γιατί δεν βρίσκεται κοινό έδαφος στην Ευρώπη και όχι γιατί θα έχουν χαθεί κάποιοι μεταβλητοί στόχοι για αποπληρωμές τόκων και για τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές.

H κ.Μέρκελ φέρεται να θεωρεί ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους κλυδωνισμούς από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες μιας εξόδου προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο. Κι αυτό γιατί φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και η Αθήνα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα έμπαινε στη σφαίρα της ρωσικής επιρροής.

Οι ανορθόδοξες λύσεις για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα επιστρατευθούν «ανορθόδοξες λύσεις» προκειμένου να αποτραπεί ένα Grexit, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία με την Αθήνα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα, προσωρινό έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση φυγής κεφαλαίων (bank-run), η πρόωρη πληρωμή δόσεων από το τρέχον πρόγραμμα και η καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τέτοιες λύσεις, αλλά δεν αποκλείει ότι αυτά τα εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν εάν δεν υπάρξει άλλος τρόπος για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ωστόσο, η στήριξη αυτή μπορεί να δοθεί μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Από την γερμανική οπτική, αυτή η συμφωνία προϋποθέτει μια καθαρή δέσμευση της Ελλάδας ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και θα αποδεχθεί την παγιωμένη δομή του μηχανισμού διάσωσης. Σ' αυτή την περίπτωση, η Γερμανία θα είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τρίτο πακέτο στήριξης για να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά των επόμενων ετών.

Το Βερολίνο, επισημαίνει το δημοσίευμα, θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια να βρεθεί κοινό έδαφος με την Αθήνα, κυρίως επειδή η κυρία Μέρκελ έχει καταφέρει να παγιώσει μια «καλή σχέση εργασίας» με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και ελάφρυνση χρέους

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται επίσης έτοιμη να συμφωνήσει σε χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, να δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στο ορισμό και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και - σε μεταγενέστερο στάδιο - να αποδεχθεί και ελάφρυνση του χρέους.

Ο μεγαλύτερο αντίπαλος της Μέρκελ ήταν ο Σόιμπλε

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της καγκελαρίου στην κυβέρνηση ήταν, σύμφωνα με το Euroinsight, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επανειλημμένα φλερτάρει με την ιδέα της εξώθησης της Ελλάδας εκτός ευρώ. O Σόιμπλε, και αυτός μέλος του Χριστανοδημοκρατικού κόμματος, πιστεύει βαθιά ότι η εφαρμογή των κανόνων και των διαδικασιών είναι η απόλυτη προϋπόθεση για στενότερη ενοποίηση της ΕΕ.

Όπως εκτιμάται, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανή να οδηγήσει την χώρα στον δρόμο εκείνο που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι συμβατός με τη στενότερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης. Αναλύει τις ιδέες του αυτές κείμενο υπέρ ενός «ευρωπαϊκού πυρήνα» του 1994, όπου υποστηρίξει ότι ένας πυρήνας κρατών που θέλει να μοιραστεί μεγαλύτερο βαθμό κυριαρχίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά εάν χρειαστεί.

Η αντίθεση της Μέρκελ στα σχέδια του Grexit ανάγκασε τον Σόιμπλε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του πλέον φέρεται και εκείνος να ανησυχεί περισσότερο για το γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι διαφορές ανάμεσα στον υπουργό Οικονομιών και την καγκελάριο έχουν περιοριστεί. Γι αυτό ο Σόιμπλε και παρά την σκληρή δημόσια ρητορική του, φέρεται να έπαιξε δημιουργικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Παρά ταύτα, κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχει ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να αποκαλύψουν δομικές διαφορές με την Ελλάδα και να μην μπορούν να γεφυρωθούν. Σ' αυτή την περίπτωση, η Γερμανία δηλώνει έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει και το υπουργείο Οικονομικών του κ. Σόιμπλε έχει έτοιμα σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης. Με βάση αυτό το σενάριο, η Γερμανία θα ζητήσει τη χρήση «εργαλείων» της ΕΕ για να στηριχθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης.

Εάν η Ελλάδα μείνει στην ευρωζώνη και χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια, η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει υψηλή αντίσταση από τους βουλευτές του κόμματός της. Υπάρχει απροθυμία από τους συντηρητικούς βουλευτές να δοθούν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα όσο οι ψηφοφόροι δείχνουν να χάνουν τη ψυχραιμία τους. Έτσι επί του παρόντος δεν θα υπάρξει αλλαγή δημόσιας πολιτικής.

«Θα αναλάβουμε το ρίσκο», δήλωσε στενός συνεργάτης της Μέρκελ. Και από τη στιγμή που οι κυβερνητικοί εταίροι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπως είπε, είναι πιο ανοιχτοί στην στήριξη της Ελλάδας, η καγκελάριος θα βρει την αναγκαία στήριξη στην Bundesbank για να περάσει «τρίτο πακέτο».

Η προσδοκία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει η άποψη των περισσότερων επενδυτών. Μια πρόσφατη έκθεση από την Standard &Poors, επισημαίνει ότι ένα «Grexit» είναι εκτός σεναρίου.

Πηγή: Euroinsight
Keywords
Αναζητήσεις
υπαρχρι σχεδιο απο την ελλαδα για τιχων ατυχιμα με την ευρωπι
Τυχαία Θέματα