Eurostat: Ένας στους τρεις Έλληνες στερήθηκε υλικά και κοινωνικά αγαθά το 2016

Θλίψη προκαλούν για μία ακόμα φορά τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για την κατάσταση των Ελλήνων καθώς σύμφωνα με αυτά, το 2016, το 36% των πολιτών στην χώρα στερήθηκαν υλικών και κοινωνικών αγαθών.

Με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα λαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις οποίες οι πολίτες αντιμετωπίζουν στερήσεις και έρχεται πίσω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που λαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση

αντίστοιχα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Eurostat, την περασμένη χρονιά, το 16% του πληθυσμού της ΕΕ, δηλαδή 75 εκατομμύρια άτομα υπέστη υλική και κοινωνική στέρηση. Το υψηλότερο ποσοστό υλικής και κοινωνικής στέρησης, το οποίο ισχύει για το ήμισυ περίπου του πληθυσμού, καταγράφηκε στη Ρουμανία (50%) και τη Βουλγαρία (48%), και ακολουθούσαν χώρες στις οποίες επλήγη το ένα στα τρία άτομα που είναι η Ελλάδα (36%), η Ουγγαρία (32%) και η Λιθουανία (29%).

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες των παραπάνω χωρών δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τουλάχιστον πέντε πράγματα από την παρακάτω λίστα:

Να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα


Να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές


Να μην καθυστερούν την πληρωμή υποθηκών, ενοικίων, λογαριασμών

κοινής ωφέλειας και/ή δόσεις από αγορά καταναλωτικών προϊόντων


Να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά κάθε δεύτερη μέρα


Να διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό


Να διατηρούν αυτοκίνητο ή βαν για προσωπική χρήση


Να αντικαταστήσουν έπιπλα που έχουν φθαρεί


Να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα ρούχα με μερικά καινούρια


Να έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια που ταιριάζουν σωστά στα πόδια


Να ξοδεύουν λίγα χρήματα κάθε εβδομάδα για τον εαυτό τους


Να έχουν τακτικές δραστηριότητες αναψυχής


Να βγαίνουν μια φορά το μήνα με την οικογένεια ή με φίλους για ποτό ή φαγητό


Να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, τα σκανδιναβικά κράτη μέλη και το Λουξεμβούργο ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά υλικής και κοινωνικής στέρησης: 3% στη Σουηδία, 4% στη Φινλανδία, 5% στο Λουξεμβούργο και 6% στη Δανία.

Επηρεάζονται περισσότερο τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το ποσοστό υλικής και κοινωνικής στέρησης είναι υψηλότερο μεταξύ των ατόμων με χαμηλό επίπεδο δευτεροβάθμιας ή χαμηλότερης) εκπαίδευσης. Ένα στα 4 άτομα (25%) με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στην ΕΕ πάσχει από υλική και κοινωνική στέρηση, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 1 στους 7 (14%) για τα άτομα με ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε 1 στα 20 (5% ) μεταξύ των ατόμων με ανώτερη (τριτοβάθμια) εκπαίδευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα