FAZ: 120 πολιτικοί από 50 χώρες στα Paradise Papers

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε άρθρο της με τίτλο «13,4 εκατομμύρια έγγραφα – ντοκουμέντα για εταιρίες off – shore», τονίζει ότι «υπερπλούσιοι αθλητές και επιχειρήσεις, αλλά και πολιτικοί εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι με στόχο την απόκρυψη των εισοδημάτων τους και τη φοροδιαφυγή».

Στα έγγραφα αναφέρονται τα ονόματα 120 πολιτικών από περίπου 50 χώρες, ιδιαίτερα εύποροι πολίτες, αθλητές και επιχειρήσεις, γράφει η FAZ.

Εκείνο που σημειώνεται είναι ότι η συγκεκριμένη
πρακτική δεν απαγορεύεται μεν, ωστόσο προσφέρεται ως όχημα στην περίπτωση που κάποιοι θέλουν να αναπτύξουν σκοτεινές δραστηριότητες, όπως η φοροδιαφυγή ή το ξέπλυμα χρήματος που έχει προέλθει από παράνομες ενέργειες. Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στο πώς ήρθαν στη δημοσιότητα περίπου 13,4 εκατομμύρια έγγραφα που περιέχουν τα σχετικά στοιχεία.

Ο υπηρεσιακος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάγιερ, αναφερόμενος στα συγκεκριμένα έγγραφα, σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα τα «δει με ακρίβεια και θα εξετάσει σαφώς», συμπληρώνοντας ότι αφορούν κυρίως «νομικές ρυθμίσεις με κατεύθυνση τη φοροδιαφυγή». Επιπλέον, επισήμανε ότι γι' αυτό το λόγο θα πρέπει πιθανότατα να υπάρξει μεταβολή του σχετικού νομικού πλαισίου της ΕΕ.

Μιλώντας για το θέμα και ο Ευρωπαίος επίτροπος για Φορολογικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί, παρέπεμψε σε μερικές σχετικές νομοθετικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τις υπηρεσίες των οποίων προΐσταται και οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Για το ίδιο θέμα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χάνα Γιόργκ Σέλινγκ ζήτησε όλα τα αναφερόμενα στη λίστα κράτη να τεθούν αυτομάτως στη «μαύρη λίστα» των χωρών που δεν συνεργάζονται με την ΕΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν προτίθεται να παρουσιάσει αυτή τη λίστα ως το τέλος του έτους.

Ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου των Οικονομικών δήλωσε ότι «θα χαιρετίζαμε το γεγονός αυτές οι πληροφορίες να τεθούν στη διάθεση των οικονομικών υπηρεσιών», ενώ το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης προσφέρθηκε να αξιολογήσει αρμοδίως τα έγγραφα. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ομοσπονδιακή εγκληματολογική υπηρεσία είχε αγοράσει το σχετικό πληροφοριακό υλικό των Panama Papers σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών οδήγησε «σε μία σειρά επιτυχών διερευνητικών αποτελεσμάτων».

Επιπρόσθετα, τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στεφάν Ζάιμπερτ χαιρέτισε με δηλώσεις του τη νέα αυτή δημοσιοποίηση των στοιχείων, σημειώνοντας ότι η γνωστοποίηση παραγόντων που λειτουργούν σε παράλληλους φορολογικούς κόσμους ασκεί πιέσεις. Όπως τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχουν μεν συντελεστεί βήματα προόδου, αλλά υπογράμμισε ότι οι εργασίες πρέπει να εντατικοποιηθούν. Προσέθεσε δε ότι «η διαφάνεια αποτελεί το ναυάγιο κάθε φορολογικού παραδείσου», ενώ παράπεμψε στις απόψεις του απελθόντος υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στο πλαίσιο αναφοράς του σε «δημιουργικές» μορφές φοροδιαφυγής, είχε πει ότι «πρόκειται για μία μάχη εναντίον μίας Λερναίας Ύδρας. Αλλά δεν θα πρέπει να παραιτείται κανείς». Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Ζάιμπερτ συμπλήρωσε ως προς αυτό ότι «κόβετε ένα κεφάλι και ξαναμεγαλώνουν νέα».
Keywords
Τυχαία Θέματα