FT: Σχέδιο Γαλλίας και Βρετανίας για αεροπορική αποτρεπτική δύναμη στη μεταπολεμική Ουκρανία

Φωτογραφία αρχείου Ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale δίπλα σε μια γαλλική σημαία, στο πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle της Γαλλίας, στο λιμάνι της Λεμεσού, Κύπρος, Τρίτη 1 Μαρτίου 2022. 

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταρτίζουν σχέδια για τη δημιουργία μιας «δύναμης καθησυχασμού» (reassurance force) με στόχο την επιβολή

οποιασδήποτε μελλοντικής εκεχειρίας στην Ουκρανία και την αποτροπή πιθανής ρωσικής επιθετικότητας, αποκαλύπτουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.

Η πρωτοβουλία θα βασίζεται κυρίως στη δυτική αεροπορική ισχύ και προϋποθέτει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Το σχέδιο, βάσει των πληροφοριών, αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις που θα έχουν με τον Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times, η πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση και σε αντίθεση με προηγούμενες προτάσεις Ευρωπαίων ηγετών, όπως εκείνες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που ενδεχομένως προέβλεπαν την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού στρατιωτών στην Ουκρανία, το νέο πλάνο δίνει έμφαση στη δυτική αεροπορική ισχύ. Οι δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις, αναφέρει το βρετανικό μέσο, διαθέτουν σαφές πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας στον συγκεκριμένο τομέα, γεγονός που καθιστά την αεροπορική υπεροχή τον πυρήνα της στρατηγικής αποτροπής.

Τα χερσαία στρατεύματα, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την προστασία κρίσιμων ουκρανικών υποδομών, όπως τα λιμάνια και οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας. Στόχος, όπως δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι στους FT, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού αποτρεπτικού μηχανισμού που θα αποθαρρύνει τη Ρωσία από την παραβίαση οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία.

«Ο τομέας στον οποίο διαθέτουμε σαφές πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας είναι η αεροπορική υπεροχή και η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε άμεσα σε οποιαδήποτε κατάφωρη παραβίαση μιας εκεχειρίας», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος. «Πρόκειται για μια στρατηγική αποτροπής με τιμωρητικό χαρακτήρα, που διασφαλίζει ότι μπορούμε να επιβάλουμε συνέπειες στη Ρωσία, εάν χρειαστεί». Ωστόσο, πρόσθεσε, «ο βασικός στόχος είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο». 

Υπενθυμίζεται ότι ανώτεροι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συμφώνησαν σε συνάντηση στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη προκειμένου να διαπραγματευτούν μια διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητήσει την ευρωπαϊκή πρόταση και το πώς αυτή μπορεί να συνδυαστεί με τις θέσεις των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τις τελευταίες ημέρες, έχει προκαλέσει σοκ στους Ευρωπαίους συμμάχους με τη δριμεία κριτική του προς τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι μια συμφωνία θα ευνοούσε τη Ρωσία.

Ο Στάρμερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεισφορά για την επιβολή μιας εκεχειρίας στην Ουκρανία θα απαιτούσε αυτό που αποκάλεσε «εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ». «Μόνο μια αμερικανική εγγύηση ασφαλείας μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά μια νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», τόνισε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι το σχέδιο χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία και θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεγάλων χερσαίων δυνάμεων – αν όχι εντός της Ουκρανίας, τότε στα δυτικά της σύνορα.

«Τα στρατεύματα επί του πεδίου πρέπει να είναι έτοιμα για μάχη, ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά», δήλωσε δεύτερος δυτικός αξιωματούχος, ενώ ένας τρίτος ανέφερε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ σχετικά με τις προτάσεις τους.

Η αποστολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να τεθεί υπό την ηγεσία της Combined Joint Expeditionary Force, μιας γαλλοβρετανικής στρατιωτικής δύναμης, με έδρα είτε το αρχηγείο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Northwood του Λονδίνου είτε το γαλλικό στρατηγείο στο Fort Mont-Valérien, στα προάστια του Παρισιού. Πιθανή είναι επίσης η συνεισφορά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με αρκετές χώρες», δήλωσε τέταρτος δυτικός αξιωματούχος στους FT και πρόσθεσε: «Διαφορετικές επιλογές δράσης εξετάζονται, ανάλογα με τις χώρες, με την αεροπορική ισχύ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο», πρόσθεσε.

Το Ελιζέ σημειώνει η βρετανική εφημερίδα αρνήθηκε να σχολιάσει επί του θέματος.

Εν τω μεταξύ παράλληλα με τη γαλλοβρετανική πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, διερευνά τις θέσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, με στόχο τη σύνταξη μιας λίστας με όσα η Ένωση είναι διατεθειμένη να προσφέρει συλλογικά στην Ουκρανία σε στρατεύματα και οπλικά συστήματα.

Αυτές οι συνεισφορές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εγγυήσεις ασφαλείας για την επιβολή οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Πηγή: Financial Times

Related...Διπλωματική «κούρσα» για την Ουκρανία: Ο Τραμπ περιμένει τον Μακρόν στην ΟυάσινγκτονΣύνοδος ΕΕ: Στήριξη στην Ουκρανία, αύξηση αμυντικών δαπανών, αρνητισμός για στρατιωτική παρουσίαΟλομέτωπη επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι: «Είσαι δικτάτορας»Τα ψέματα του Τραμπ και η ευθύνη της Ευρώπης έναντι της ΟυκρανίαςΞεχωριστές διαβουλεύσεις Κόστα με τους ηγέτες της ΕΕ για το μέλλον της Ουκρανίας
Keywords
Τυχαία Θέματα