Guardian: Στο μάτι των δουλεμπόρων η μικρή Γαύδος

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εσχάτως η ακριτική Γαύδος με τις αναπάντεχες ροές μεταναστών θίγει ο Guardian σε ρεπορτάζ του που τιτλοφορείται: «Πιεσμένο στα όρια: το μικροσκοπικό ελληνικό νησί στο ραντάρ των λαθρεμπόρων».

«Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε 150 άτομα που έφτασαν από τη Λιβύη με τρία πολύ γεμάτα σκάφη», εξηγεί στο βρετανικό μέσο η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη. «Μας πιέζουν στα άκρα γιατί, πρωτίστως,

δεν υπάρχει υποδομή για να τους στεγάσει στη Γαύδο».

Τελευταία η ζωή στη Γαύδο είναι λίγο λιγότερο ήσυχη από ό,τι συνήθως, σημειώνει το δημοσίευμα. Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, πιο κοντά στην Αφρική παρά στην Αθήνα, το νησί των 29 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει αναδειχθεί ως το πιο πρόσφατο σημείο εστίασης για τους λαθρέμπορους που μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους στη δύση.

Από τους 9.502 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα από τις αρχές του 2024, περίπου 1.186 Αιγύπτιοι, Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί έφτασαν με πλοία που έχουν αποβιβαστεί στην περιοχή της Κρήτης και της Γαύδου, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Κατά το ίδιο τρίμηνο πέρυσι οι αφίξεις ήταν «μηδενικές» για τα δύο νησιά, γεγονός που έχει προκαλέσει φόβους για μια νέα αναδυόμενη οδό διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Ηταν απίστευτο. Πάνω από 800 ψυχές σε λίγους μήνες έφτασαν στην ακτή μας, στην Τρυπητή (σ.σ. το βραχώδες ακρωτήρι στο νοτιότερο σημείο του νησιού)», λέει ο Ευσέβιος Δασκαλάκης, ο οποίος για μεγάλο μέρος του χρόνου είναι ο μοναδικός αστυνομικός του νησιού. «Είναι κυρίως νέοι άνδρες, που φτάνουν με βάρκες οι οποίες μεταφέρουν άτομα τέσσερις φορές περισσότερα από τη χωρητικότητά τους για πάνω από 1,5 μέρα στη θάλασσα», εξηγεί.

Συχνά, λέει, είναι εξουθενωμένοι αφού κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι των 180 χιλιομέτρων από το λιμάνι Τομπρούκ στην ανατολική ακτή της Λιβύης της Μεσογείου.

«Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να καλούν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, το 112, και τότε είναι που με ειδοποιεί το κεντρικό γραφείο. Δεν υπάρχει δρόμος, οπότε πρέπει να περπατήσω μέχρι εκεί, αν η θάλασσα είναι πολύ ταραγμένη. Συνήθως είναι τουρίστες που βλέπεις στην Τρυπητή γιατί είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και τους αρέσει να φωτογραφίζονται στην καρέκλα (σ.σ. το διάσημο αξιοθέατο του νησιού) εκεί».

Μεταβαίνει στο νησί ο Καιρίδης

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καϊρίδης, θα επισκεφθεί τη Γαύδο αυτό το Σαββατοκύριακο με στόχο να διασφαλίσει ότι το νησί δεν θα γίνει «hotspot παράτυπης μετανάστευσης», όπως τονίζει.

Ενώ στο παρελθόν τα σκάφη μεταναστών από τη Λιβύη δεν σταματούσαν στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι η προσέγγιση είχε αλλάξει με τη χώρα μας να έχει γίνει πλέον προορισμός τους, σημειώνει στον Guardian ο αρμόδιος υπουργός.

«Εκτός και αν σταματήσει το φαινόμενο, θα πρέπει όλοι να προετοιμαζόμαστε για μια νέα τραγωδία παρόμοια με αυτή της Πύλου», λέει για τους περισσότερους από 500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πνίγηκαν όταν η τράτα στην οποία ταξίδευαν από το Τομπρούκ ανατράπηκε υπό ανοιχτά της νότιας Πελοποννήσου πέρυσι.

«Αυτό που βλέπουμε είναι εγκληματικά δίκτυα λαθρέμπορων να βάζουν όλο και περισσότερους από αυτούς τους άτυχους ανθρώπους σε μη αξιόπλοα πλοία που δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουν τις ακτές της Λιβύης» σημειώνει ο Δ.Καιρίδης.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της τριετούς συμφωνίας ΕΕ-Αιγύπτου, επέμεινε ότι η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου όχι μόνο έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά αξίζει τη βοήθεια για την ενίσχυση της εύθραυστης οικονομίας της, εφόσον πρόκειται να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Η εμφάνιση της νέας μεταναστευτικής οδού στη νότια Ελλάδα δεν είναι μόνο ανησυχητική, αλλά απαιτεί σωστή και έγκαιρη διαχείριση, κατέληξε ο υπουργός. «Χρειαζόμαστε τη συνεργασία της Αιγύπτου γιατί έρχονται κυρίως Αιγύπτιοι. Γι′ αυτό πιέσαμε για τη συμφωνία και δίνοντας στην Αίγυπτο την υποστήριξη της ΕΕ που της αξίζει».

Ανάχωμα η συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου

Μέχρι τις 17 Μαρτίου, όταν η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αίγυπτο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, τα σκάφη έρχονταν πυκνά και γρήγορα. «Hταν ένα ή δύο κάθε 2-3 μέρες», επισημαίνει ο Δασκαλάκης. «Αλλά από τότε που ο πρωθυπουργός και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στο Κάιρο για να υπογράψουν τη συμφωνία, υπήρξε μια αισθητή ηρεμία. Είναι μια ανακούφιση, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο ακριβώς θα διαρκέσει».

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου έχει αυξηθεί κατά 187%, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Καμία χώρα ή τοπική κοινότητα δεν πρέπει να μένει μόνη της για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαχείρισης των ροών», υπογραμμίζει η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος του παραρτήματος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα. «Οι αριθμοί που βλέπουμε εξακολουθούν να είναι διαχειρίσιμοι, αλλά χρειάζεται γρήγορος συντονισμός, ετοιμότητα και υποστήριξη από τις ελληνικές αρχές και την ΕΕ».

Πηγή: Guardian

Related...Με τον ήλιο και τον άνεμο δωρεάν γιατί είναι τόσο ακριβή η στροφή στις ΑΠΕΣυγκλονίζει η 12χρονη της υπόθεσης Κολωνού: «Πού είναι η μαμά μου; Γιατί με αφήσατε μόνη μου;»Τέμπη: Εξώδικο από τους μηχανοδηγούς του ΟΣΕ για το μοντάζ στις συνομιλίες
Keywords
Τυχαία Θέματα
Guardian, Γαύδος,Guardian, gavdos