H HuffPost γιορτάζει τη Μουσική
Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε
Η HuffPost γιορτάζει την ημέρα ανασύροντας από το αρχείο των τελευταίων μηνών συνεντεύξεις με καθιερωμένα -αλλά και νεότερα- πρόσωπα από τον χώρο της μουσικής. Γιατί, όπως μας είπε και ο Μπράιν Φέρι «Η μουσική είναι ένας υπέροχος τρόπος να ζει κανείς»!
Ιαν Αντερσον: Η ”ψυχή” των Jethro Tull μιλάει στην HuffPost
Η φωνή του ακούγεται σε πολύ καλή κατάσταση - είχε ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια - και η άριστη άρθρωσή του εξαφανίζει τα ίχνη της σκωτσέζικης προφοράς. Ακούω έναν ακαδημαϊκό και όχι τον ροκά με το παλαβό μαλί και τα θεοπάλαβα ρούχα που έπαιζε φλάουτο στο ένα πόδι. Η φωνή που ακούω ταιριάζει μια χαρά με το Ηρώδειο.
Ο Μπράιαν Φέρι στη HuffPost Greece: «Η μουσική είναι ένας υπέροχος τρόπος να ζει κανείς»
Ο «δανδής της ροκ», από τους πιο καινοτόμους και εμβληματικούς τραγουδιστές και στιχουργούς της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, αποκαλύπτει ότι είναι «πολύ ντροπαλός άνθρωπος» και πως στις αρχές της καριέρας του φοβόταν το κοινό.
Νταλάρας: Η συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης είναι σαν χρέος στην οικογένεια μου, στον τρόπο που με μεγάλωσε η μητέρα μου
Γυρίζει πίσω, στην ανάμνηση εκείνης της βραδιάς, εξηγεί τη σχέση του με το Ηρώδειο, λέει τι βλέπει όταν είναι επάνω στη σκηνή, μιλά για τη «ζωή του πρωταθλητή» και τα «extreme sports» και εξομολογείται ποιο τραγούδι σιγοψιθυρίζει όταν είναι χαρούμενος.
Η Δήμητρα Γαλάνη για τον Βασίλη Τσιτσάνη στη HuffPost Greece
Ο Δάσκαλος, ο άνθρωπος, το ιστορικό «Χάραμα», η πρώτη συνάντηση, το μήνυμα που της έστειλε από το Λονδίνο όπου νοσηλευόταν λίγο πριν το τέλος, αλλά και η απάντηση στην ερώτηση, σε ποιο από τα τραγούδια του Τσιτσάνη χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Πώς αλλιώς ακούμε τη μουσική εάν όχι ενεργά
«Αυτό που παίζει μουσική παντού -εμείς μιλάμε και παίζει κάποια μουσική χωρίς να απαιτεί προσοχή- δεν είναι μουσική. Είναι αποσμητικό χώρου για να υπερκαλύπτονται οι άσκημες φωνές και οι θόρυβοι του δρόμου. Πρέπει λοιπόν, να ξαναξεκινήσουμε την ακρόαση. Γιατί μόνο τότε θα πετάξουμε και τα σκουπίδια. Όσο έχουμε τη μουσική σαν ταπετσαρία, δεν έχει κανένα νόημα να την έχουμε.
Μαχαιρίτσας - Πορτοκάλογλου: Τι έχει μείνει απ′ τη φωτιά
Οι απίθανες συμπτώσεις -όπως ότι γεννήθηκαν την ίδια μέρα, στην ίδια πόλη- η θολή ανάμνησης της πρώτης συνάντησης, οι παράλληλοι δρόμοι -πριν από τη σόλο καριέρα, ήδη από τους Φατμέ και τους Τερμίτες- οι αγάπες, οι επιρροές, οι «οφειλές» και η αλυσίδα από την προηγούμενη στην επόμενη γενιά.
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Αν μπορούσαν όλα να εξηγηθούν θα χανόταν ένα μεγάλο μέρος της μαγείας
Η Ελεωνόρα Ζιουγανέλη μιλά στη HuffPost Greece για το ταξίδι της στην Ελλάδα που «... είναι όπως και οι δικοί μου άνθρωποι», χρειάζεται να την ανακαλύψεις, εξομολογείται ότι το στούντιο ακόμη την κομπλάρει και εξηγεί τον λόγο για τον οποίον, ενώ δηλώνει «αισιόδοξος άνθρωπος» δεν απαντά στην ερώτηση που αφορά τις σκέψεις της για την έξοδο από τη στενωπό των μνημονίων και τη νέα αφετηρία.
Η Μαρία Παπαγεωργίου για τον Μίκη Θεοδωράκη και την «Αλληλογραφία» λίγο πριν το live στο «six dogs»
«Ο Μίκης Θεοδωράκης έφτασε στα αυτιά μου όταν ήμουν έφηβη. Μέσα από τις σχολικές εορτές προσπαθούσαμε να αφουγκραστούμε τους ποιητές και τον εσωτερικό βρασμό ή τη μεγάλη επανάσταση, για την οποία μας μιλούσαν οι μεγαλύτεροί μας. Υπήρχε παντού γύρω μας, χωρίς όμως να γνωρίζω πραγματικά το έργο του
Κατερίνα Πολέμη - Δήμητρα Σελεμίδου: Μέσα απ′ τη φωνή βγήκε η μουσική
Η Κατερίνα Πολέμη, η Ελληνοβραζιλιάνα συνθέτις και ερμηνεύτρια που το 2011 ηχογράφησε το πρώτο της δίσκο «Spread the Music not the Name» και την οποία το ευρύ κοινό ανακάλυψε δύο χρόνια αργότερα με το soundtrack της ταινίας «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη και η τραγουδίστρια (και φοιτήτρια Ιατρικής) Δήμητρα Σελεμίδου, που συστήθηκε δισκογραφικά το 2017 με το άλμπουμ «Τρίτη έξοδος», σε μία συζήτηση που πατάει στο σήμερα και πετάει μέχρι την επόμενη δεκαετία.
Tindersticks: Το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει δημιουργικός χώρος για καθένα μας στο συγκρότημα
Οι Tindersticks σχηματίστηκαν στο Νότιγχαμ της Αγγλίας το 1991 και ίσως να ήταν...προφητικό για τη σχέση που θα διαμόρφωναν με το κοινό της χώρας μας το ότι ο τραγουδιστής και ηγετική φυσιογνωμία τους Stuart Staples τους έδωσε το λίγο παράξενο όνομα τους εξαιτίας ενός κουτιού γερμανικών σπίρτων που είχε βρει σε μιαν ελληνική παραλία!
Dror Feiler: «Οτιδήποτε κάνει την μουσική ενδιαφέρουσα προκύπτει από συγκρούσεις»!
O Dror Feiler είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή περίπτωση συνθέτη αλλά και ανθρώπου. Παιδί αριστερών Ισραηλινών ακτιβιστών υπέρ των Παλαιστινίων που ακολούθησε το παράδειγμα τους και έτσι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νεότατος το Ισραήλ, να μετοικήσει στην Σουηδία όπου σπούδασε μουσική και ζει έκτοτε.
Θόδωρος Καπηλίδης: Η jazz ως διαδρομή για τον εσωτερικό κόσμο μας...
Μέλος μιας οικογένεια που έχει συνεισφέρει όσο λίγες στην ελληνική μουσική σκηνή και ιδιαίτερα το jazz τμήμα της (ο αδελφός του Νίκος είναι εξαίρετος ντράμερ όπως επίσης και ο γιος του τελευταίου και φυσικά ανιψιός του Μιχάλης) ο κιθαρίστας και συνθέτης Θόδωρος Καπηλίδης ήταν ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’70 από τους λαμπρότερους εκπροσώπους της εγχώριας jazz.
Κορνήλιος Σελαμσής: Στην μουσική, όπως και σε οτιδήποτε άλλο, αναζητώ τις δομές
Συνθέτης απόλυτα σύγχρονων ή και πρωτοποριακών έργων με σπουδές στην Ελλάδα και στην Ολλανδία όπου και έζησε για έξι χρόνια, εξαιρετικά ευφάνταστος και για αυτό περιζήτητος ενορχηστρωτής, ενίοτε μαέστρος, καλλιτεχνικός διευθυντής πολύ ιδιαίτερων μουσικών διοργανώσεων και από το ’15 ιδρυτής και διδάσκων στο Εργαστήριο Σύνθεσης Θεατρικής Μουσικής του Εθνικού θεάτρου. Ο Κορνήλιος Σελαμσής αναμφίβολα είναι από τις κυρίαρχες φυσιογνωμίες της μουσικής πρωτοπορίας στην χώρα μας.
Γιώργος Πατεράκης: Αφηγούμαι σωστά ιστορίες που έχουν ήδη πει άλλοι
Τυπικά ο Γιώργος Πατεράκης είναι ένας εξαίρετος κλασικός μουσικός, επί της ουσίας όμως...διαφορετικός από τους περισσότερους άλλους ανάλογους! Μετά από λαμπρές σπουδές πιάνου, θεωρητικών και σύνθεσης στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ακολούθησε μια διαδρομή σολίστ που σύντομα τον καταξίωσε στην χώρα μας και εκτός αυτής.
Billy Pod: «Υπέρβαση των ορίων ανάμεσα στα ιδιώματα και τα στιλ»
Ο Βασίλης Ποδαράς άρχισε να παίζει ντραμς σε ηλικία δέκα ετών και στη συνέχεια ήταν το όργανο που σπούδασε στο πλαίσιο των σπουδών του στην jazz στο μουσικό τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οντας φοιτητής ακόμα άρχισε την επαγγελματική ενασχόληση του με την μουσική ως μέλος των Baby Trio του – εκ των καθηγητών του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Γιώργου Κοντραφούρη, του project στο οποίο ο κορυφαίος Έλληνας jazz πιανίστας αντί για το βασικό όργανο του παίζει Hammond organ.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού: Η κλασική μουσική αλλιώς Ετοιμο να σηκώσει αυλαία το Sani Festival Ο Fuad Kavur θυμάται τον Χατζιδάκι- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εφιάλτης την πρώτη νύχτα του γάμου: Μάχη για τη ζωή του δίνει ο γαμπρός
- 120 δόσεις: Κατασχέσεις για όσους δεν ρυθμίσουν οφειλές ή χάσουν τις δόσεις
- 11η Σεπτεμβρίου: Συγκλονιστικές αδημοσίευτες φωτογραφίες από τους Δίδυμους Πύργους
- Η Creta Farms σβήνει, απλήρωτοι εργαζόμενοι και προμηθευτές. Μια νέα μικρή Follie γεννιέται…
- 6 παράδοξα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά
- Καταρρέουν τέσσερις ακόμα δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της Αττικής
- Τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν συντριβή Τσίπρα – Σίγουρος ο πρώτος, παίζεται η αυτοδυναμία
- Ποια βιταμίνη σας λείπει και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε
- Τραγωδία στο νοσοκομείο Αγρινίου: Νεκρό αγοράκι τριών ετών
- "4 εποχές" για όλη την οικογένεια σήμερα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Βρυξέλλες: Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
- Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Ο Γιώργος Μονεμβασίτης θυμάται τον Μάνο Χατζιδάκι
- HuffPost Weekend: Πρώτη φορά Γουίλσον στην Επίδαυρο, Λεωνίδας Καβάκος στο Ηρώδειο και Summer Nostos Festival στο ΚΠΙΣΝ
- Ερευνα: Ενα χαμένο πορτοφόλι γεμάτο χρήματα είναι πιο πιθανό να επιστραφεί από ένα άδειο
- Οκτώ συλλήψεις στην πλατεία Εξαρχείων για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών
- H HuffPost γιορτάζει τη Μουσική

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- H HuffPost γιορτάζει τη Μουσική
- HuffPost Weekend: Πρώτη φορά Γουίλσον στην Επίδαυρο, Λεωνίδας Καβάκος στο Ηρώδειο και Summer Nostos Festival στο ΚΠΙΣΝ
- Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Ο Γιώργος Μονεμβασίτης θυμάται τον Μάνο Χατζιδάκι
- Ερευνα: Ενα χαμένο πορτοφόλι γεμάτο χρήματα είναι πιο πιθανό να επιστραφεί από ένα άδειο
- Βρυξέλλες: Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
- Οκτώ συλλήψεις στην πλατεία Εξαρχείων για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών
- Ιράν: Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της κατάρριψης του αμερικανικού drone
- ΚΙΝΑΛ: Τα τελικά ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σήμερα ξεκινά η απεργία διαρκείας στα ΚΕΠ
- Επίτιμη διδάκτωρ της Σχολής Ευελπίδων η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
- ΠΑΤΡΑ: Σήμερα η εκδήλωση του Ανδρέα Κατσανιώτη για τις γυναίκες
- «Καλό Καλοκαίρι 2019» εύχεται η Google με το doodle
- Μπροστά στις εκλογές του Ιουλίου
- Η εγκληματική αμέλεια για το μέλλον της ΔΕΗ
- Και τώρα καρφώνει ο ένας τον άλλον…
- Ξεκίνησε υποβολή για το Μηχανογραφικό 2019 στο exams.it.minedu.gov.gr - Οι παγίδες και τα SOS
- Καιρός - ΕΜΥ: Η αστάθεια καλά κρατεί - Συνεχίζονται για 13η ημέρα οι βροχές