H ανοσία στον κορονοϊό μπορεί να διαρκεί χρόνια, δείχνουν νέα δεδομένα

Δείγματα αίματος από ασθενείς με κορονοϊό που ανέρρωσαν υποδεικνύουν ισχυρές, μακράς διαρκείας ανοσολογικές αντιδράσεις, ανέφεραν ερευνητές.

Σύμφωνα με τους New York Times,η ανοσία στον κορονοϊό μπορεί να διαρκεί χρόνια, ίσως ακόμα και δεκαετίες, βάσει νέας μελέτης- η πλέον ελπιδοφόρα απάντηση ως τώρα σε ένα ερώτημα που έχει επισκιάσει τα σχέδια για διερυμένους εμβολιασμούς.

Οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση, οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει εξακολουθούν να έχουν ακόμα αρκετά

κύτταρα ανοσίας για να αποκρούσουν τον ιό και να αποτρέψουν την ασθένεια, δείχνουν νέα δεδομένα. Ένας βραδύς ρυθμός υποχώρησης βραχυπρόθεσμα δείχνει, σε μια φαινομενικά ευτυχή εξέλιξη, ότι αυτά τα κύτταρα μπορεί να παραμένουν στο χώμα για πολύ χρόνο.

Η έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε online δεν έχει γίνει peer-reviewed ούτε έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, ωστόσο πρόκειται για την πιο αναλυτική και ευρεία μελέτη ανοσολογικής μνήμης ως τώρα πάνω στον κορονοϊό.

«Αυτή η ποσότητα μνήμης θα απέτρεπε πιθανότατα τη μεγάλη πλειονότητα ανθρώπων από το να νοσήσουν σοβαρά για πολλά χρόνια» είπε ο Σέιν Κρότι, ιολόγος στο La Jolla Institute of Immunology, ένας εξ αυτών που ηγήθηκαν της νέας έρευνας.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν καλό νέο για πολλούς ειδικούς που ανησυχούν ότι η ανοσία στον ιό μπορεί να είναι μικρής διάρκειας και ότι τα εμβόλια μπορεί να γίνονται επανειλημμένα για να ελεγχθεί η πανδημία. Επίσης, η έρευνα αυτή συνάδει με ένα άλλο πρόσφατο εύρημα: Το ότι οι επιζώντες του SARS, που προκλήθηκε από άλλον έναν κορονοϊό, εξακολουθούν να φέρουν συγκεκριμένα σημαντικά κύτταρα ανοσοποιητικού 17 χρόνια αφού ανέρρωσαν. Επίσης, σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και ευρήματα από άλλα εργαστήρια. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον είχαν δείξει προηγουμένως πως συγκεκριμένα κύτταρα «μνήμης» που παρήχθησαν μετά από τη μόλυνση με τον κορονοϊό συνεχίζουν να υπάρχουν για τουλάχιστον τρεις μήνες στο σώμα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα επίσης έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 έχουν ισχυρά και προστατευτικά κύτταρα ανοσοποιητικού, ακόμα και όταν δεν εντοπίζονται αντισώματα. Οι έρευνες αυτές «διαμορφώνουν όλες και σε μεγάλο βαθμό την ίδια εικόνα, η οποία είναι πως όταν περάσεις εκείνες τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες, η υπόλοιπη αντίδραση φαίνεται αρκετά συμβατική», σύμφωνα με τον Ντίπτα Μπατατσάρια, ανοσολόγο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η Ακίκο Ιβασάκι, ανοσολόγος του Γέιλ, είπε ότι δεν την εξέπληξε που το σώμα υιοθετεί μια μακράς διάρκειας αντίδραση επειδή «αυτό υποτίθεται πως πρέπει να συμβαίνει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «είναι συναρπαστικά νέα».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Γιατί η Γερμανία αγαπά τον δημόσιο γυμνισμό Ολα δείχνουν παράταση του lockdown Η Ελλάδα στο υπό διαμόρφωση Διεθνές Σύστημα
Keywords
Τυχαία Θέματα