Haaretz: «Αθόρυβες» πωλήσεις ακινήτων στο Ισραήλ από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Σειρά πωλήσεων ακινήτων στο Ισραήλ σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές έχει πραγματοποιήσει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μια ανώνυμη εταιρεία, η οποία είναι καταχωρημένη σε μητρώα φορολογικού παραδείσου πλήρωσε 3,3 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για να αγοράσει 240
διαμερίσματα, ένα εμπορικό κέντρο και ανοικτούς χώρους στο κέντρο της Ιερουσαλήμ από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων- τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας στο Ισραήλ, μετά την Ισραηλινή Αρχή Γης.

«Τα τελευταία χρόνια το Πατριαρχείο “αθόρυβα” πωλεί ακίνητη περιουσία του σε διάφορα τμήματα της χώρας σε εταιρείες κρυμμένες σε φορολογικά καταφύγια, για αντίτιμα τόσο χαμηλά που αναρωτιέται κανείς εάν η εκκλησία προσπαθεί να τα ξεφορτωθεί σε οποιοδήποτε κόστος» αναφέρεται σχετικά στο δημοσίευμα.

Αν και λόγος για τις πωλήσεις και τις χαμηλές τιμές παραμένει άγνωστος, τρεις συμφωνίες που εξέτασε η Haaretz αποκαλύπτουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία- όπως το ότι τα ακίνητα που πωλήθηκαν στην Ιερουσαλήμ έχουν επαναπωληθεί σε άλλη εταιρεία, που επίσης βρίσκεται σε «φορολογικό καταφύγιο». Οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ακόμα και αν έχουν να κάνουν με εκτάσεις που περιέχουν επιχειρήσεις σε πολυσύχναστες περιοχές, στην Ιερουσαλήμ, στη Γιάφα ή στην Καισάρεια.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για ξένες εταιρείες καταχωρημένες στα μητρώα φορολογικών παραδείσων, οπότε και δεν είναι δυνατόν να βρεθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί κάτοχοί τους. Εντός ολίγων δεκαετιών, όταν λήξουν τα συμβόλαια εκμίσθωσης, τότε οι άγνωστοι αυτοί κάτοχοι θα αποφασίσουν για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα ακίνητα αυτά.

Όπως αναφέρει η Haaretz, η εκκλησία αγόρασε ή απέκτησε τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα κατά τον 19ο αιώνα. Συνήθης πρακτική δεν ήταν η πώλησή τους, αλλά η εκμίσθωσή τους, συνήθως για διάστημα 99 ετών, σε φορείς και υπηρεσίες του ισραηλινού Δημοσίου, όπως η Ισραηλινή Αρχή Γης ή το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο.

«Περίπου έξι χρόνια πριν, υπό την ηγεσία του πατριάρχη Θεόφιλου του 3ου, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έκλεισε σειρά συμφωνιών για ακίνητα με ιδιωτικές εταιρείες, μειώνοντας σημαντικά τις εκτάσεις που κατείχε. Από όσο είναι γνωστό, η εκκλησία έχει πωλήσει τις περισσότερες γαίες της στην Ιερουσαλήμ και μέρος των γαιών της στη Γιάφα, την Καισάρεια, τη Ράμλα, τη Ναζαρέτ και την Τιβεριάδα, καθώς και μεμονωμένα κτίρια και διαμερίσματα στην Ιερουσαλήμ και τη Γιάφα. Το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο φαίνεται να είχε υπογραφεί το 2011, όταν η εκκλησία εκμίσθωσε εκατοντάδες στρέμματα σε γειτονιές της Ιερουσαλήμ σε μια ομάδα Ισραηλινών επιχειρηματιών ονόματι Nayot Komemiyut. Περίπου έναν χρόνο πριν, έκλεισε συμβόλαιο για την πώληση όλων αυτών των ακινήτων στην ίδια ομάδα, η οποία ονομάζεται τώρα «Nayot-Komemiyut Investments».

Οι δύο συμφωνίες προκάλεσαν πανικό σε περίπου 1.000 κατόχους διαμερισμάτων στις γειτονιές αυτές, που φοβούνται πως θα χάσουν τα σπίτια τους. Βάσει νόμου, όταν η συμφωνία εκμίσθωσης λήξει, σε περίπου 30 χρόνια, αυτά τα ακίνητα και τα διαμερίσματα θα μεταβιβαστούν στους νέους τους ιδιοκτήτες και οι κάτοικοι θα χάσουν τις περιουσίες τους. Επιπλέον, οι τιμές των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές έχουν καταποντιστεί εξαιτίας αυτών των συμφωνιών, κάτι που κάνει δύσκολη την πώλησή τους από τους νυν ιδιοκτήτες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, που είχε νοικιάσει αρχικά τις εκτάσεις αυτές από την εκκλησία, άρχισαν να ψάχνουν λύση και προτάθηκε νόμος που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαλλοτριώσει τις εκτάσεις αυτές- ωστόσο, σύμφωνα με τη Haaretz, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν θεωρείται πως θα περάσει ως έχει.

Μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, έγιναν γνωστές και άλλες, προκαλώντας αντιδράσεις και εντός των κύκλων του Πατριαρχείου και της ορθόδοξης κοινότητας, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που τις εκλαμβάνουν ως πράξεις διαφθοράς οι οποίες υπονομεύουν τη δυνατότητα της εκκλησίας να εκπροσωπεί την Ελληνορθόδοξη κοινότητα του Ισραήλ, ενώ αντίπαλοι του Πατριάρχη ζητούν εκδίωξή του από τον πατριαρχικό θρόνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα