Henley Passport: Τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου για το 2019 (και το ελληνικό)

Ο φετινός αγώνας ήταν μία κούρσα για δύο άλογα: τους γνωστούς πρωταθλητές!

Καθώς εισερχόμαστε στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη έχουν διατηρήσει τη θέση τους ως τα διαβατήρια που είναι πιο φιλικά προς τους ταξιδιώτες/τουρίστες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό προκύπτει ευθέως ως συμπέρασμα από τον δείκτη Henley Passport, ο οποίος περιοδικά μετρά την πρόσβαση που παρέχει το ταξιδιωτικό έγγραφο της κάθε χώρας.
Τα διαβατήρια της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας έχουν καταλάβει

την κορυφαία θέση, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε 190 χώρες.

Η Νότια Κορέα ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής μαζί με τη Φινλανδία και τη Γερμανία στη δεύτερη θέση, με τους πολίτες και των τριών χωρών να έχουν πρόσβαση σε 188 κράτη σε όλο τον κόσμο - χωρίς προηγούμενη θεώρηση βίζα.

Η Φινλανδία είναι μία από τις χώρες που επωφελήθηκαν από τις πρόσφατες αλλαγές στην παλαιά - πολύ περιοριστική πολιτική θεωρήσεων του Πακιστάν.

Το Πακιστάν προσφέρει πλέον μια ETA (Electronic Travel Authority) σε πολίτες 50 χωρών, μεταξύ των οποίων η Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - αλλά όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ορισμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες - η Δανία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο καταλαμβάνουν την τρίτη θέση, με πρόσβαση χωρίς θεώρηση / ή θεώρηση κατά την άφιξη σε 187 χώρες, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία βρίσκονται στην τέταρτη θέση με βαθμολογία 186.

«Απόνερα» του Brexit

Πριν από πέντε χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν τις βαθμολογίες το 2014 - αλλά και οι δύο χώρες έχουν πλέον πέσει στην έκτη θέση, η χαμηλότερη θέση που κατέλαβαν από το 2010 μέχρι σήμερα.
Αν και η διαδικασία του Brexit δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατάταξη του Ηνωμένου Βασιλείου, το δελτίο Τύπου της Henley Passport, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, αναφέρει ότι «με την άμεση έξοδο της από την ΕΕ και σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σύγχυση σχετικά με τους όρους της εξόδου, η ισχυρή θέση (της Βρετανίας) μοιάζει όλο και πιο αβέβαιη».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να ανεβαίνουν σττην κατάταξη, κερδίζοντας φέτος πέντε θέσεις, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στην 15η.

«Είναι το μεγαλύτερο άλμα για αυτό το τρίμηνο», λέει ο Λορέιν Τσαρλς από το Κέντρο Επιχειρηματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Cambridge.
«Ενώ τα ΗΑΕ μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταγωνίζονται τη Σαουδική Αραβία - τον περιφερειακό ηγεμόνα - όσον αφορά τη στρατιωτική δύναμη και την οικονομική δύναμη, η προβολή της ήρεμης δύναμης είναι αναμφισβήτητη».

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, το Αφγανιστάν είναι και πάλι στο κατώτατο σημείο της κατάταξης, ενώ οι πολίτες του χρειάζονται βίζα για όλους, εκτός από 25 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.
Ο Δρ Κρίστιαν Κέλιν, Πρόεδρος της Henley & Partners και δημιουργός του δείκτη διαβατηρίων, γράφει στην ανακοίνωση του Ιουλίου: «Με λίγες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, οι τελευταίες βαθμολογίες από τον δείκτη Henley Passport δείχνουν ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων ως ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο».


Τα ισχυρότερα διαβατήρια για το 2019 είναι:
1. Ιαπωνία, Σιγκαπούρη (190 προορισμοί)
2. Φινλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα (188)
3. Δανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο (187)
4. Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία (186)
5. Αυστρία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία (185)
6. Βέλγιο, Καναδάς, Ελλάδα, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία (184)
7. Μάλτα, Δημοκρατία της Τσεχίας (183)
8. Νέα Ζηλανδία (182)
9. Αυστραλία, Λιθουανία, Σλοβακία (181)
10. Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Σλοβενία ​​(180)
Τα χειρότερα διαβατήρια


Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε θεώρηση χωρίς θεώρηση ή πρόσβαση σε άφιξη σε λιγότερο από 40 χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν:
100. Λίβανος, Βόρεια Κορέα (39 προορισμούς)
101. Νεπάλ (38)
102. Λιβύη, Παλαιστινιακό έδαφος, Σουδάν (37)
103. Υεμένη (33)
104. Σομαλία, Πακιστάν (31)
105. Συρία (29)
106. Ιράκ (27)
107. Αφγανιστάν (25)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Οι δημοφιλείς προορισμοί που απειλούνται με εξαφάνιση από τον τουριστικό χάρτη – Τι ισχύει για την Ελλάδα Απόδραση στην Αλβανία: Λατρεμένοι μου γείτονες «Μην πάτε ποτέ στην Σαντορίνη»: Σκληρή κριτική σε Youtuber που «θάβει» την Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα