Επεσε το λιμάνι της Μαριούπολης; Αντικρουόμενες πληροφορίες από Ουκρανούς και Ρώσους

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντέχουν εναντίον της Ρωσίας στην πολιορκημένη Μαριούπολη, υποστηρίζουν αξιωματούχοι, παρά αναφορες που υποδηλώνουν ότι η μάχη πλησιάζει στο τέλος της.

Οι «μάχες για τη Μαριούπολη συνεχίζονται», είοε στο BBC ο αντιδήμαρχος της πόλης. Νωρίτερα πάντως, ένας ηγέτης μαχητών που υποστηρίζεται από τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν πλέον το λιμάνι της πόλης.

«Όσον αφορά το λιμάνι της Μαριούπολης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της λεγόμενης

λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ - σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax και το RIA Novosti.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της  Μαριούπολης δήλωσε στο Associated Press ότι περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη νοτιοανατολική πόλη από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, είχε «άμεσες, ανοιχτές και σκληρές» συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σήμερα στη Μόσχα, αναφέρει το Reuters.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να διπλασιάσουν ή ακόμα και να τριπλασιάσουν τον αριθμό των δυνάμεων τους που θα πολεμήσουν στο Ντονμπάς, λένε δυτικοί αξιωματούχοι, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικοί θα είναι.

Την Ουκρανία περιμένει μια από τις πιο δύσκολες μάχες, το αν θα σταθούμε όρθιοι ή όχι σ’ αυτήν εξαρτάται από τη βοήθεια που θα λάβουμε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes 

Όλες οι εξελίξεις

22:26 Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης καταγγέλλει ότι άμαχοι συμπατριώτες της κρατούνται σε φυλακές της Ρωσίας

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι κρατάει άμαχους συμπατριώτες της ― μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και εκλεγμένοι αξιωματούχοι ― σε φυλακές της Ρωσίας.

«Έχουμε πολλούς ιερείς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, δημάρχους και γενικά αμάχους στις φυλακές. Όχι, όμως, στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά π.χ. στο Κουρσκ, στο Μπριάνσκ, στο Ροστόφ (περιοχές της Ρωσίας)… Κρατούνται παράνομα», δήλωσε ο Ιρίνα Βερεστσούκ σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό της αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι βάζει αμάχους στο στόχαστρό της.

22:00 Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Χέγκερ αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία

Η Σλοβακία θα εξετάσει την παραχώρηση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία αν υπάρξει μια συμφωνία για εναλλακτική λύση στην προστασία του εθνικού εναέριου χώρου της, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει βαρύ οπλισμό και αεροσκάφη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της από τις 24 Φεβρουαρίου.

Χώρες της Δύσης έχουν ήδη στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά παλιότερες συζητήσεις για παραχώρηση MiG-29 ― που διαθέτουν επίσης η Πολωνία και η Βουλγαρία ― δεν προχώρησαν, καθώς τα σχέδια θεωρήθηκαν επικίνδυνα για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Η Σλοβακία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει 12 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Έχει ήδη παραχωρήσει στην Ουκρανία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

«Δεδομένης της συμπεριφοράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμός γίνεται πολύ επικίνδυνος. Επομένως το ερώτημα έχει τεθεί και θα εξεταστεί», δήλωσε ο Χέγκερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενο αίτημα στους συμμάχους για συμβολή τους στην προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας σε περίπτωση παραχώρησης των MiG-29 στην Ουκρανία. «Ο μετασοβιετικός εξοπλισμός δεν είναι βιώσιμος χωρίς ρωσικές προμήθειες και στην παρούσα φάση δεν θέλουμε να τα έχουμε καν», συμπλήρωσε.

Ο Χέγκερ ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας είχε επαφές για την προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας από μαχητικά αεροσκάφη.

Η Μπρατισλάβα αναμένει το 2024 τις πρώτες παραδόσεις αμερικανικών F-16 από τα συνολικά 18 που παρήγγειλε το 2018.

21:52 Γαλλία: Ο Μακρόν δηλώνει ότι θα ταξιδέψει στην Ουκρανία μόνο αν το ταξίδι είναι ”χρήσιμο”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να ταξιδέψει στο Κίεβο ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ουκρανίας μόνο αν αισθανθεί ότι η επίσκεψή του θα μπορούσε να βοηθήσει στην τρέχουσα κρίση.

″Είμαι έτοιμος να πάω οπουδήποτε ακόμη και στο Κίεβο εάν αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, εάν θα μπορούσε να συμβάλει να αρχίσει ένας διάλογος”, δήλωσε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

21:45 Σε 150.000 κατοίκους της Μαριούπολης φέρεται να επιτράπηκε να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη αφού οι Ουκρανοί διαπραγματευτές εξασφάλισαν την ασφαλή διέλευσή τους, σύμφωνα με ανώτατο σύμβουλο του Zελένσκι.

Σύμφωνα με ρεπόρτερ του Foreign Policy: 

″Ουκρανικά λεωφορεία εκκένωσης από τη Μαριούπολη επέτρεψαν σε 150.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι αφού οι διαπραγματευτές [Ουκρανίας] κατάφεραν να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση, σύμφωνα με κορυφαίο σύμβουλο του Zελένσκι.

Τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πολιορκίας 42 ημερών της Ρωσίας.

NEW: Ukrainian evacuation buses from Mariupol have allowed 150,000 residents to flee the besieged port city after

Keywords
Τυχαία Θέματα
Live, Συνάντηση, Καγκελάριου, Πούτιν, Συρρίκνωση, Ουκρανίας,Live, synantisi, kagkelariou, poutin, syrriknosi, oukranias