Lockdown στην Τουρκία: «Ευλαβική παρέμβαση» Ερντογάν για απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ

Το τελευταίο lockdown της Τουρκίας ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα νέα κρούσματα κορονοϊού είχαν σημειώσει υψηλά ”ρεκόρ”. Όμως, η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για την περίοδο των 17 ημερών του νέου lockdown δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη και εξόργισε πολλούς Τούρκους - υποστηρικτές του κοσμικού κράτους - που διακρίνουν πίσω από αυτή την κίνηση μία νέα

απόπειρα για επιβολή ενός τρόπου ζωής που συνδέεται με την θρησκεία, από μέρους του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το lockdown τη Δευτέρα (26 Απριλίου), λέγοντας ότι τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και οι πολίτες θα πρέπει να μένουν ως επί το πλείστον στο σπίτι τους για να περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Την Τρίτη (27 Απριλίου), η κυβέρνηση του ισλαμικού κόμματος AK Party ανακοίνωσε ότι θα απαγορευθούν οι πωλήσεις αλκοόλ έως τις 17 Μαΐου, με αποτέλεσμα οι ”κοσμικοί” Τούρκοι να σπεύδουν να γεμίσουν ντουλάπια με ποτά, πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα αργά την Πέμπτη (29 Απριλίου).

Η κυβέρνηση είπε ότι η απαγόρευση είχε ως στόχο να αποτρέψει ένα μονοπώλιο των σούπερ μάρκετ στην πώληση αλκοόλ, καθώς αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά για να πωλούνται τρόφιμα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένα μονοπώλιο στις πωλήσεις αλκοόλ εις βάρος των μικρότερων καταστημάτων, θα αναγκάσει πολλά από αυτά να κλείσουν.

Αλλά αυτή η εξήγηση δεν έπεισε όλους τους Τούρκους, με ορισμένους να λένε ότι η απαγόρευση δεν έχει καμία σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας και να επισημαίνουν ότι μία από τις εξαιρέσεις του lockdown είναι αυτή που καλύπτει όσους προσεύχονται στα τζαμιά.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η απόφαση έχει να κάνει με τον κορονοϊό. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση σκέφτηκε: Ας το απαγορεύσουμε από τώρα, ώστε οι άνθρωποι να το συνηθίσουν σιγά σιγά», δήλωσε ο Αντέμ Γκιουλέν, νεαρός απόφοιτος του πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού απέρριψε τον ισχυρισμό ότι με την απαγόρευση των πωλήσεων αλκοόλ η κυβέρνηση είχε ως στόχο να περιορίσει τις επιλογές των πολιτών, επισημαίνοντας άλλα μέτρα όπως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

″Επηρεάζει τον κοσμικό τρόπο ζωής και αποτελεί παρέμβαση στην κουλτούρα τροφίμων και ποτών”, δήλωσε ο Ozgur Aybas, επικεφαλής μιας ένωσης αλκοολούχων ποτών, προσθέτοντας ότι ήταν η παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι τα καταστήματα οινοπνευματωδών ποτών θα έκλειναν, επειδή δεν ήταν απαραίτητα και ότι δεν επιτρέπεται σε άλλα καταστήματα να πουλήσουν αλκοόλ επειδή θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός.

Από τότε που ανακοινώθηκε η απαγόρευση, οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές έξω από τα κάβες, ενώ σε ορισμένα σούπερ μάρκετ τα ράφια μπύρας και κρασιού έχουν μείνει κενά.

Στην πλειονότητά τους, οι Τούρκοι είναι μουσουλμάνοι. Οι ”κοσμικοί” Τούρκοι, που θέλουν να αντιταχθούν στο κόμμα του Ερντογάν, διαμαρτύρονται τα τελευταία χρόνια ότι η ολοένα και πιο θρησκευτική ατζέντα του έχει παραβιάσει τον τρόπο ζωής τους.

Ο ισχυρός πρόεδρος, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία επί 18 χρόνια, λέει τακτικά ότι θέλει να μεγαλώσει μια ”ευσεβή νέα γενιά” και στο παρελθόν κάλεσε τους πολίτες να αποκτούν τουλάχιστον τρία παιδιά.

Η Νότια Αφρική απαγόρευσε τις πωλήσεις αλκοόλ για δύο περιόδους αντίστοιχα από την έναρξη της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι τα νοσοκομεία που κινδυνεύουν να κατακλυστούν από ασθενείς με COVID δεν θα πρέπει επίσης να επιβαρύνονται με άτομα που πηγαίνουν εκεί για λόγους που σχετίζονται με το αλκοόλ.

πηγή: Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΖωή και θάνατος στην κόλαση της πανδημίας στην ΙνδίαΤο βίντεο της καμπάνιας με τον Μάθιου Μακόναχι που καλεί το κοινό να επιστρέψει στα σινεμάΠώς να καθαρίσουμε αποτελεσματικά τα άσπρα σνίκερς μας - χρησιμοποιώντας και βότκα
Keywords
Τυχαία Θέματα