Newsweek: Ένα εκατομμύριο νεκροί αν οδηγηθούμε σε σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας

Ανατριχίλα προκαλούν οι υπολογισμοί του περιοδικού Newsweek, και των ειδικών που επικαλείται, για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ενός ενδεχόμενου πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.

Ο τίτλος-σοκ του Newsweek σε μαύρο φόντο προβλέπει "Ένα εκατομμύριο νεκρούς" κι αυτό, αν δεν οδηγηθούμε σε πυρηνική σύγκρουση, οπότε οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες και θα αποσταθεροποιήσουν ολόκληρο τον πλανήτη. Το οικονομικό
κόστος θα είναι δυσθεώρητο. Θα αγγίξει σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό το ένα τρισ. δολάρια. Αν γίνει πυρηνικός, οι συνέπειες για την Απω Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο θα είναι ολέθριες

Η εμπρηστική ρητορική του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν και η δυναμική απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ έχουν φέρει τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.

Η ανάλυση του αμερικανικού περιοδικού «Newsweek» εξηγεί πώς θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Η Β. Κορέα έχει αναπτύξει με αξιοσημείωτη πρόοδο βαλλιστικούς πυραύλους, εξέλιξη που καθιστά την Ιαπωνία εξαιρετικά ευάλωτη. Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ζουν περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιώτες, κάτι που σημαίνει ότι θα αποτελέσει τον πρώτο στόχο της Β. Κορέας σε περίπτωση που ξεκινήσει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο.

Tι σχεδιάζει ο «πολεμοχαρής» Κιμ Γιονγκ Ουν

Με βάση το πολεμικό όραμα του Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως εξηγεί το «Newsweek», στόχος της Πιονγιάνγκ είναι να καταλάβει τη Ν. Κορέα σε μία εβδομάδα χρησιμοποιώντας ασύμμετρα μέσα, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων και πυραύλων. Το σενάριο της επανένωσης της διαιρεμένης χώρας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει κουμάντο μπορεί για τον υπόλοιπο κόσμο να φαντάζει απίστευτο, όμως για τον ηγέτη της Β. Κορέας είναι όνειρο ζωής. Και πώς θα το πετύχει; Βάζοντας μπρος την πολεμική του μηχανή, η οποία περιλαμβάνει 660.000 στρατιώτες, και εφαρμόζοντας την πιο αποτελεσματική μέθοδο: τον εκβιασμό. Υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος της Β. Κορέας, που αυτομόλησε στη Σεούλ με το ψευδώνυμο «Tσαν», ισχυρίζεται ότι επιδίωξη του βορειοκορεατικού καθεστώτος είναι να ολοκληρώσει την κατάκτηση προτού αναπτυχθούν στη περιοχή αμερικανικές ενισχύσεις από την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Θέλει δηλαδή να δημιουργήσει τετελεσμένο.

Η κατάληψη της Ν. Κορέας, όπως αναφέρει ο «Τσαν» στο βιβλίο του «Ενα απίστευτο κράτος» (An Impossible State), θα μπορούσε να ξεκινήσει τρομοκρατώντας τον πληθυσμό της Σεούλ με πυρηνικά και χημικά όπλα. «O εφοδιασμός με χημικά 600 πυραύλων Scud που θα μπορούσαν να πλήξουν όλα τα αεροδρόμια της Ν. Κορέας, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια θα καθιστούσε αδύνατη τη διαφυγή των πολιτών. Επιπλέον, ο εφοδιασμός μεσαίου βεληνεκούς πυραύλων με χημικές πολεμικές κεφαλές που θα είχαν στόχο να πλήξουν την Ιαπωνία θα καθυστερούσε τη ροή των αμερικανικών ενισχύσεων», εξηγεί ο συγγραφέας.

Αν και οι πολίτες στην πρωτεύουσα δεν αναζητούν καταφύγια προκειμένου να είναι ασφαλείς σε περίπτωση που η Β. Κορέα αρχίσει να τους βομβαρδίζει, οι κάτοικοι της Σεούλ γνωρίζουν ότι ένα βλήμα πυροβολικού που εκτοξεύεται από τις δυνάμεις της Πιονγιάνγκ μπορεί να πλήξει την πρωτεύουσα της Ν. Κορέας σε 45 δευτερόλεπτα!
Η υπομονή των ΗΠΑ εξαντλείται

Μέρος του οπλισμού και των πυρομαχικών των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα είναι παρωχημένο, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή θεωρούνται αξιόμαχες. Ειδικά μετά την προσθήκη των αεροπλανοφόρων του στόλου και των συστημάτων αντιαεροπορικών επιθέσεων.

Μετά την εκλογή του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής που τον πλαισιώνει κλιμάκωσαν τη ρητορική τους έναντι της Πιονγιάνγκ, επιμένοντας ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον για το πυρηνικό της πρόγραμμα εξαντλείται. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης του Κιμ Γιουνγκ Ουν, η Πιονγιάνγκ έχει ήδη εκτοξεύσει 66 πυραύλους, διπλάσιο αριθμό απ’ αυτόν που είχε εκτοξεύσει ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ, κατά τη διάρκεια των 17 ετών που ήταν στην εξουσία. Το καθεστώς του «Xοντρού Κιμ του τρίτου», όπως τον αποκαλούν τα δυτικά ΜΜΕ, έχει αναπτύξει με γρήγορους ρυθμούς το πυραυλικό του σύστημα.

Συμμαχία ΗΠΑ – Ν. Κορέας

Τα τελευταία δύο χρόνια, ΗΠΑ και Ν. Κορέα πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου. Το 2015, οι δύο χώρες υιοθέτησαν ένα νέο πολεμικό σχέδιο, το OPLAN 5015, το οποίο περιλαμβάνει επιθέσεις στις πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις της Β. Κορέας, καθώς και «επιθέσεις» κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν αλλά και της υπόλοιπης ηγεσίας της Β. Κορέας με στόχο την εξουδετέρωσή τους.

Τα προληπτικά σχέδια επίθεσης των Αμερικανών και Κορεατών αξιωματούχων περιλαμβάνουν όπλα ικανά να καταστρέψουν ορισμένα από τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας. Η Σεούλ έχει επίσης κατασκευάσει ένα περίπλοκο αμυντικό σύστημα, το οποίο εξουδετερώνει τους εισερχόμενους πυραύλους στο τελικό στάδιο πριν από την πρόσκρουση στο έδαφος. Πάντως, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Πιονγιάνγκ θέλουν να έχουν το «προνόμιο» εκείνου που θα πατήσει πρώτος τη σκανδάλη. Ο πρώτος πόλεμος στον Κόλπο ενάντια στον Σαντάμ Χουσεΐν έδειξε ότι οι δυνάμεις του εξουδετερώθηκαν εύκολα από την αμερικανική αεροπορία. Τώρα, όμως, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ένας νέος πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι μήνες. Το 1994, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εξέτασε τη χρήση βίας για να χτυπήσει το πυρηνικά όπλα της Πιονγιάνγκ, ο τότε διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο Γκάρι Λακ τού είχε πει ότι ένας πόλεμος στην περιοχή θα είχε πιθανόν 1 εκατομμύρια νεκρούς, ενώ οι οικονομικές ζημίες υπολογίζονταν σε 1 τρισ. δολάρια.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα