Nord Stream 1: Ποιος παίζει την «κολοκυθιά» και γιατί με την ενεργειακή ασφυξία της Ευρώπης

Στο γνωστό παιχνίδι της «κολοκυθιάς» αναλώνονται τις τελευταίες ημέρες Gazprom και Siemens για το «ποιός ευθύνεται» περισσότερο για την διακοπή λειτουργίας του Nord Stream, με φόντο την ενεργειακή ανασφάλεια της Ευρώπης.

Η Gazprom, δια στόματος του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Βιτάλι Μαρκέλοφ, κατηγορεί την γερμανική εταιρεία ότι καθυστερεί να επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό προκαλώντας ενεργειακό χάος στην Ευρώπη.

Ο

Μαρκέλοφ, σύμφωνα με το Reuters, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής στο ρωσικό λιμάνι Βλαδιβοστόκ απαντώντας σε ερώτηση για το «πότε θα λειτουργήσει ο Nord Stream» είπε ειρωνικά: «μάλλον θα έπρεπε να απευθύνετε αυτή την ερώτηση στη Siemens, η οποία πρέπει να επισκευάσει πρώτα τον εξοπλισμό».

Η Siemens Energy από την πλευρά της, δήλωσε αδυναμία να κατανοήσει τι ακριβώς εννοεί ο ρωσικός κολοσσός για την κατάσταση στον αγωγό Nord Stream 1.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή τη νέα παράσταση από πλευράς Gazprom καθώς με βάση τις πληροφορίες που μας δόθηκαν το Σαββατοκύριακ, το εύρημα που μας κοινοποιήθηκε δεν αποτελεί τεχνικό λόγο για διακοπή της λειτουργίας. Τέτοιες διαρροές συνήθως δεν επηρεάζουν τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου», ανέφερε η Siemens Energy σε γραπτή της δήλωση.

Που αποσκοπεί η Ρωσία

Στην ενεργειακή σκακιέρα ωστόσο, το παιχνίδι είναι ξεκάθαρο και αποτυπώνεται στο ειρωνικό βίντεο που κυκλοφόρησε χθες στο διαδίκτυο η Gazprom με τίτλο «Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος».

Παρότι η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οτι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο απέναντι στην Ευρώπη για τις κυρώσεις που της έχει επιβάλλει, είναι πλέον ξεκάθαρο οτι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι ένας αγώνας αντοχής και κερδισμένος θα βγει αυτός που θα αντέξει ως το τέλος.

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να ανοίξει τον Nord Stream εάν η Ευρώπη δεν άρει τις κυρώσεις της προς τη Μόσχας» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ βγάζοντας τον άσο από το μανίκι, με τις Βρυξέλλες να απαντούν ότι είναι έτοιμες να αντέξουν το βάρος της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου.

Έχοντας ως κύριο στόχο τη Γερμανία, η Μόσχα προσπαθεί να προκαλέσει ενεργειακή ασφυξία στον άλλοτε καλό της φίλο, γνωρίζοντας ότι η πρόκληση ενεργειακού χάους στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό αποτυπώνεται και στην σημερινή ανακοίνωση της Gazprom, ότι οι ροές προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα συνεχίσουν στέλνοντας 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως και οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe προς την Πολωνία από τη Γερμανία που συνεχίζονται αν και σε χαμηλά επίπεδα.

Ενεργές είναι και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου Velke Kapusany, με περίπου 36,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα ενώ θα αποσταλούν και 42,4 εκατ. εκ. φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας μέσω του σημείου εισόδου Sudzha.

Ο μόνος κλειστός αγωγός είναι ο Nord Stream 1, ενώ ο Nord Stream 2 δεν άνοιξε ποτέ, παρότι ήταν έτοιμος στις αρχές του 2022 να στείλει αέριο στη Γερμανία. 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση το θέμα της ενέργειαςΓιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές της ενέργειας και πώς μπορεί η Ευρώπη να τις συγκρατήσειΗ ΕΕ συζητά πλαφόν σε φυσικό αέριο και παροχή έκτακτης ρευστότητας για συμμετέχοντες στην αγορά
Keywords
Τυχαία Θέματα