O Αδόλφος Χίτλερ «απέδρασε από τη Γερμανία και διέφυγε στην Κολομβία» ισχυρίζεται αναφορά σε αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA

Ο «Φύρερ» των Ναζί, Αδόλφος Χίτλερ, διέφυγε από τη Γερμανία μετά τον Πόλεμο και κατέφυγε στην Κολομβία, όπου συνέχισε να τιμάται από πρώην Ναζί: Πρόκειται για έναν ισχυρισμό ο οποίος πέρασε σε πράκτορες της CIA το 1955, δέκα χρόνια μετά την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, βάσει των οποίων ο «Φύρερ» και η σύζυγός του για μία ημέρα, Εύα Μπράουν, πέθαναν αυτοκτονώντας σε καταφύγιο στο Βερολίνο.

Προσφάτως αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA,
με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 1955, παρέχει λεπτομέρειες από έναν «έμπιστο» πληροφοριοδότη, που ανέφερε σε πράκτορα με κωδική ονομασία Cimelody-3, μέσω τρίτου, ότι ο Χίτλερ ήταν ακόμα ζωντανός. Μία χειρόγραφη σημείωση δίπλα στο όνομα του πράκτορα τον χαρακτηρίζει «αρκετά αξιόπιστο».

Ως «τρίτος» κατονομάζεται ο Φιλίπ Σιτροέν, ο οποίος υποδεικνύεται ως πρώην στρατιώτης των SS, που ισχυριζόταν ότι είχε επαφή με τον Χίτλερ περίπου μια φορά τον μήνα στην Κολομβία και ισχυριζόταν πως ο πρώην ηγέτης του Γ' Ράιχ είχε φύγει από την Κολομβία για την Αργεντινή τον Ιανουάριο του 1955.

Στην αναφορά σημειώνεται πως «Ο Σιτροέν σχολίασε πως, εφόσον έχουν περάσει δέκα χρόνια από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν δίωξη στον Χίτλερ ως εγκληματία πολέμου».

Μία φωτογραφία, που υποτίθεται πως απεικονίζει τον Σιτροέν με άνδρα που υποτίθεται πως ήταν ο Χίτλερ, είναι συνημμένη στο αρχείο, με γραμμένο στο πίσω μέρος «Adolf Scrittelmayor, Tunga, Colombia, 1954».

Στο έγγραφο σημειώνονται τα εξής: «Ούτε ο Cimelody-3 ούτε αυτός ο σταθμός είναι σε θέση να παρέχουν αξιόπιστη αξιολόγηση της πληροφορίας, και προωθείται ως πιθανού ενδιαφέροντος».

Ένα δεύτερο έγγραφο, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 1955, έχει επίσης αναφορά στον Σιτροέν και τον ισχυρισμό του πως συνάντησε τον άνδρα που αυτοαποκαλούνταν Χίτλερ στην Τούνχα της Κολομβίας, «η οποία, σύμφωνα με την πηγή, έχει μεγάλο πληθυσμό Γερμανών πρώην Ναζί».

Στη συνέχεια, αναφέρεται πως «σύμφωνα με τον Σιτροέν, οι Γερμανοί που ζουν στην Τούνχα ακολουθούν αυτόν τον υποτιθέμενο Χίτλερ με ειδωλοποίηση του ναζιστικού παρελθόντος, τον αποκαλούν “Φύρερ” και του απευθύνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό».

Επίσης, υπάρχει αναφορά στη φωτογραφία που ο Σιτροέν φέρεται να τράβηξε με τον άνδρα, η οποία ήταν συνημμένη με το προηγούμενο έγγραφο, αν και σημειώνεται με αμφιβολία πως «εξαιτίας της...προφανούς φαντασίας της αναφοράς, οι πληροφορίες δεν υποβλήθηκαν τη στιγμή που ελήφθησαν».

Στις 30 Απριλίου 1945, αναφέρθηκε ότι ο Χίτλερ σκοτώθηκε από πυροβολισμό στο κεφάλι και η Μπράουν δηλητηριάστηκε από χάπι κυανίου σε κοινή αυτοκτονία ενώ οι δυνάμεις των Συμμάχων πλησίαζαν στο Βερολίνο. Τα πτώματα μεταφέρθηκαν έξω και κάηκαν πριν τοποθετηθούν σε ρηχό τάφο, όπως αναφέρθηκε.

Ωστόσο, οι πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες αναφορές θα ρίξουν «λάδι στη φωτιά» μεταξύ όλων και περισσότερων συνωμοσιολόγων οι οποίο ενστερνίζονται τη θεωρία πως ο Χίτλερ ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες Ναζί που αναζήτησαν καταφύγιο στη Νότια Αμερική.

Ο Άμπελ Μπάστι είναι ένας από αυτούς που παρουσιάζουν με λεπτομέρεια αυτή την υπόθεση στο βιβλίο του, El Exilio De Hitler (Ο Χίτλερ στην Εξορία), νέα έκδοση του οποίου δημοσιεύτηκε πέρυσι στην Αργεντινή.

Ο Μπάστι, ο οποίος έχει γράψει πολλά για τον δικτάτορα, είπε στο Sputnik News πως «υπήρχε συμφωνία με τις ΗΠΑ ότι ο Χίτλερ θα διέφευγε και ότι δεν θα έπρεπε να πέσει στα χέρια της ΕΣΣΔ. Αυτό ισχύει και για πολλούς επιστήμονες, στρατιωτικούς και κατασκόπους που αργότερα συμμετείχαν στον αγώνα κατά του σοβιετικού καθεστώτος».

Ο ιστορικός πιστεύει πως ο Χίτλερ βγήκε από το καταφύγιο κάτω από την Καγκελαρία στο Βερολίνο μέσω σήραγγας, η οποία κατέληγε σε κοντινό αεροδρόμιο και από όπου μετά μεταφέρθηκε στην Ισπανία. Ο Μπάστι ισχυρίζεται πως από εκεί και πέρα, ο Χίτλερ μετέβη στα Κανάρια Νησιά, όπου περίμενε ένα υποβρύχιο (U-boat) για να τον πάει στην Αργεντινή. Ο πρώην Φύρερ πέθανε εκεί στις 3 Φεβρουαρίου 1971, πιστεύει ο Μπάστι.

Ενισχύοντας τη μεταπολεμική σύνδεση με τη Νότια Αμερική, αρχαιολόγοι το 2015 έπεσαν πάνω σε ερείπια ενός μυστικού καταφυγίου στη ζούγκλα που είχε φτιαχτεί ειδικά για τους Ναζί ηγέτες του Γ΄ Ράιχ, σε περίπτωση που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τη Γερμανία.

Μια σειρά από πέτρινα ερείπια στο πάρκο Τέγιου Κουάρε στην Αργεντινή, στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με την Παραγουάη, ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες που διέσχισαν τη βλάστηση με ματσέτες. Στην πράξη το καταφύγιο δεν χρειάστηκε, καθώς ο Αργεντινός πρόεδρος Χουάν Περόν καλωσόρισε χιλιάδες Ναζί και Ιταλούς φασίστες στη χώρα με ανοιχτές αγκάλες.

Ο Γιόζεφ Μένγκελε, γιατρός που πραγματοποίησε φρικτά πειράματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς και ο Άντολφ Άιχμαν θεωρείται πως κατέφυγαν εκεί.

Ο Άιχμαν απήχθη από Ισραηλινούς πράκτορες το 1960, μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, δικάστηκε και εκτελέστηκε.

Το 2000, ο Αργεντινός πρόεδρος Φερνάντο ντε λα Ρούα ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τον ρόλο της χώρας στην υπόθαλψη Ναζί εγκληματιών πολέμου.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη βρετανική έκδοση της HuffPost και μεταφράστηκε στα ελληνικά
Keywords
Τυχαία Θέματα