O αντισημιτισμός παραμένει «βαθιά ριζωμένος» στη γερμανική κοινωνία

Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του ναζισμού ο αντισημιτισμός παραμένει «βαθιά ριζωμένος» στη γερμανική κοινωνία, προειδοποίησε η γενική εισαγγελέας του Βερολίνου, επισημαίνοντας τη δυσκολία της δικαιοσύνης να βοηθήσει τα θύματα.

«Ο αντισημιτισμός είναι πάντα παρών», δήλωσε σε συνέντευξή της στο AFP η Κλαούντια Βανόνι, αρμόδια για υποθέσεις αντισημιτισμού, μία θέση που δημιουργήθηκε πριν έξι μήνες μετά την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Όμως πιστεύω ότι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ξανά πιο

θορυβώδης, πιο επιθετικός, πιο κατάφωρος», υπογράμμισε.

Ο αντισημιτισμός εκφράζεται συχνά μέσω προσβολών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως πρόσφατα το γεμάτο μίσος tweet ενός οπαδού της ποδοσφαιρικής ομάδας FC Union ενάντια σε έναν Ισραηλινό παίκτη της Ingolstadt.

Και άλλες υποθέσεις προκάλεσαν σοκ στη Γερμανία, όπως αυτή που αποκαλύφθηκε πέρυσι και αφορούσε έναν Εβραίο έφηβο τον οποίο συμμαθητές του βασάνιζαν επί μήνες σε ένα ιδιωτικό σχολείο στη συνοικία Τσέλεντορφ του Βερολίνου, η περίπτωση ενός Ισραηλινού που φορούσε κιπά και δέχθηκε επίθεση από έναν Σύρο στη βερολινέζικη συνοικία Πρεντσλάουερ Μπεργκ, ή αυτή ενός Εβραίου εστιάτορα ο οποίος παρενοχλούνταν επί περισσότερο από ένα χρόνο αφού ανήρτησε στο διαδίκτυο το βίντεο που έδειχνε έναν άνδρα να τον βρίζει.

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν «ξεκάθαρα σε ποιο βαθμό είναι βαθιά ριζωμένος ο αντισημιτισμός στην κοινωνία μας», επεσήμανε η Βανόνι.

«Δεν μοιάζεις με Εβραίο»

Παρά τις δεκαετίες μεταμέλειας για το Ολοκαύτωμα, η Γερμανία δεν μοιάζει να αποτελεί εξαίρεση σε μια Ευρώπη όπου οι επιθέσεις εναντίον Εβραίων είναι διαδεδομένες.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας, ο Γιόζεφ Σούστερ, κατήγγειλε τον Φεβρουάριο «την τρομακτική» αύξηση κατά 9,4% των αντισημιτικών ενεργειών μεταξύ του 2017 και του 2018.

Σύμφωνα με τη Βανόνι, η μεγάλη εξέλιξη των τελευταίων ετών είναι η υποχώρηση των αναστολών. Η είσοδος της ακροδεξιάς στη Μπούντεσταγκ το 2017, κάποιοι αξιωματούχοι της οποίας έκαναν δηλώσεις εναντίον των Εβραίων συνέβαλαν στην τάση αυτή.

Εξάλλου πολλοί εκφράζουν «το μίσος τους ενάντια στους Εβραίους» μέσω του Διαδικτύου, και «αυτές οι ενέργειες θεωρούνται αρκετά καθαρές ώστε να ενθαρρύνουν και άλλους».

Ο αντισημιτισμός που εισάγουν οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν επίσης θεωρείται αυξανόμενη απειλή.

Οι δράστες αυτών των ενεργειών «προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα», συνέχισε η Βανόνι, η οποία αποκαλύπτει ότι «τα στερεότυπα για τους Εβραίους κληροδοτούνται από τη μία γενιά στην άλλη», όπως για παράδειγμα αυτό που έχει σχέση με τα χρήματα.

«Κάποιοι έχουν εσωτερικεύσει τις προκαταλήψεις αυτές χωρίς να έχουν συνείδηση ότι πρόκειται για αντισημιτικά στερεότυπα», εξήγησε.

Ως παράδειγμα ανέφερε μια φράση που ακούγεται συχνά: «Δεν μοιάζεις με Εβραίο!». Αυτό είναι κάτι που δεν θα έλεγε ποτέ κανείς σε έναν καθολικό ή έναν προτεστάντη, σχολίασε η Βανόνι.

«Δεν θα γίνει τίποτα»

Μπροστά στην αύξηση των αδικημάτων η δικαιοσύνη συχνά μοιάζει αδύναμη. Τα στοιχεία της εισαγγελίας το μαρτυρούν εν μέρει: από τις 440 προσφυγές που έγιναν πέρυσι στο Βερολίνο το 41% μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια, το 19% έφτασε στο δικαστήριο και οι υπόλοιπες μοιράστηκαν σε άλλες εισαγγελίες καθώς οι ύποπτοι δεν διέμεναν στη γερμανική πρωτεύουσα.

Εξάλλου πολλά θύματα δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διότι «έχουν την εντύπωση ότι δεν θα γίνει τίποτα».

Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βανόνι: να συνεργαστεί με τις εβραϊκές οργανώσεις για να εδραιώσει μια σχέση εμπιστοσύνης και να ενθαρρύνει τα θύματα να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Αρθρο 13: Η Ευρώπη ψηφίζει - Ο πόλεμος του Ιντερνετ συνεχίζεται ΗΠΑ: Δικαστήριο επιβάλλει την πιο πρωτότυπη ποινή σε κατηγορούμενο Η σκοτεινή συνεργασία της πανίσχυρης (και μυστικοπαθούς) δυναστείας των Ρέιμαν με τους Ναζί
Keywords
Τυχαία Θέματα