O Μπολσονάρο κάνει μπάρμπεκιου ενώ οι Βραζιλιάνοι πεθαίνουν στις φαβέλες

Λίγοι ηγέτες στον κόσμο έχουν προκαλέσει τόση οργή για την απάθειά τους απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, όσο ο πρόεδρος της Βραζιλίας Τζάιρ Μπολσονάρο (σχεδόν ανταγωνίζεται τον Τραμπ). Ο ακροδεξιός ηγέτης δεν χάνει την ευκαιρία να δηλώνει όπου βρεθεί, ότι ο ιός - που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περίπου 12.500 Βραζιλιάνους - δεν αποτελεί απειλή για τους πολίτες του, ενώ έχει επιτεθεί σε όσους έχουν διαφωνήσει μαζί του, ακόμα και στους δικούς του υπουργούς.

Ο Μπολσονάρο ανέλαβε τα ηνία της χώρας μέσα από ένα αντιδημοκρατικό

κύμα στις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο 65χρονος πολιτικός ήταν ήδη ένας από τους πιο διχαστικούς ηγέτες του κόσμου πριν από την πανδημία, αλλά η άφιξή της στη Βραζιλία έχει φανερώσει τις αδυναμίες του λαϊκιστή ηγέτη που δείχνει ελάχιστον σεβασμό απέναντι στην επιστήμη και στο προσωπικό της δημόσιας υγείας.

Το πιο εξοργιστικό όλων είναι ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερα από 178.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα - κατατάσσεται στην όγδοη θέση με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο - και οι αριθμοί αυξάνονται όσο περνούν οι ημέρες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα βίντεο που έκανε τον γύρω της χώρας, έδειχνε τον πρόεδρο να απολαμβάνει ένα μπαρμπεκιου μετά από βόλτα με τζετ σκι, ενώ συνάντησε και φίλους, καταπατώντας τα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο ίδιος έχει χλευάσει επανειλημμένα τους νομοθέτες που επιβάλλουν προστατευτικά μέτρα για την πανδημία, ενώ όταν ρωτήθηκε τον προηγούμενο μήνα για τον αριθμό των νεκρών, που είχε φτάσει στους 5.500, εκείνος αποκρίθηκε «ε και τι;».

Όσο, όμως, εκείνος απολαμβάνει το μπάρμπεκιού του, οι κάτοικοι των φαβελών, των φτωχών γειτονιών της χώρας, ζουν με τον φόβο μήπως πεθάνουν. Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε φαβέλες, όπου η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι μηδαμινή, πόσω μάλλον ενόψει πανδημίας. Οι αστυνομικοί είναι οι μόνοι που δεν έχουν «εγκαταλείψει» τις φτωχές συνοικίες, κάνοντας καθημερινές επιδρομές για να εντοπίσουν συμμορίες.

Πάντα, αυτές οι περιοχές ήταν περιθωριοποιημένες από τις κυβερνήσεις. Οι διαδοχικές διοικήσεις προτίμησαν να κρύψουν τις περιοχές μακριά από τον κόσμο, χτίζοντας τείχη για να τις αποκλείσουν από τους τουρίστες.

Η Ελιάνα Σόουζα Σίλβα, διευθύντρια του οργανισμού Redes da Maré στη φαβέλα Μαριέ του Ρίο ντε Τζανέιρο, με πληθυσμό περίπου 140.000 κατοίκων, μιλώντας στο Newsweek, δήλωσε ότι μία από τις προτεραιότητες της ΜΚΟ είναι η εξασφάλιση φαγητού σε 6.000 ευάλωτες οικογένειες της περιοχής πριν λιμοκτονήσουν, μια ενέργεια που εμποδίζει τόσο η ρατιστική πολιτική του προέδρου όσο και η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η ανεργία αυξάνεται σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι ίσως διπλασιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που παρέχει 600 ρεάλ (περίπου 103 δολάρια) τον μήνα σε εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις που έχουν χάσει το εισόδημά τους, αλλά επήλθε μέσα από καθυστερήσεις και έντονη σύγχυση.

Εν τω μεταξύ, το σύστημα υγείας των φαβελών καταρρέει. Για παράδειγμα, η Μαρέ έχει επτά κέντρα υγείας κι ένα νοσοκομείο, τα οποία δεν χωράνε άλλους ασθενείς. Πλέον, βρίσκεται στο απόλυτο χάος και έχει υπάρξει ήδη προειδοποίηση για διακοπή της θεραπείας για όλες τις άλλες ασθένειες. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ποια είναι η αντιμετώπιση της χώρας απέναντι σε άστεγους και χρήστες ναρκωτικών.

Τα ελάχιστα τεστ κορανοϊού και η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σημαίνει ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους. Αν και θεωρητικά οι άστεγοι έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, στην πράξη αντιμετωπίζονται ρατσιστικά από το προσωπικά υγείας και περιθωριοποιούνται.

Σε μερικές φαβέλες, έχουν αναφερθεί ότι «εγκληματικές» συμμορίες κάνουν ό, τι δεν έχει κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση - διανομή ιατρικών προμηθειών, πόσιμου νερού και επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπολσονάρο ισχυρίστηκε ότι το «χειρότερο έχει τελειώσει», ακόμη και όταν τα καθημερινά ποσοστά θανάτου και μολύνσεων αυξήθηκαν. Εκείνος μπορεί να συνεχίσει τα μπάρμπεκιου και ο κόσμος να συνεχίζει να πεθαίνει.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Σκοτεινές ώρες για τη Βραζιλία με πολλούς να πεθαίνουν από κορονοϊό στα σπίτια τους Τόνι Σαλούμπ: Ο μικροβιοφοβικός «Ντετέκτιβ Μονκ» και η μάχη του με τον κορονοϊό «Η μάχη των 10 ημερών» - Σε τεστ για τον κορονοϊό θα υποβληθούν οι 11 εκατ. πολίτες της Γουχάν
Keywords
Τυχαία Θέματα