O Διαγόρας Χρονόπουλος στην τηλεόραση: Aπό το «Θέατρο της Δευτέρας» στις Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος πέθανε χτες σε ηλικία 76 ετών. Ανήκε σε αυτούς τους δημιουργικούς ανθρώπους που είχαν την τύχη να δουλέψουν επιτυχώς σε πολλούς διαφορετικούς τομείς: είχε δουλέψει ως παραγωγός και σκηνοθέτης από το θέατρο μέχρι τη διαφήμιση αν και το όνομα του συνδέθηκε τα τελευταία 25 χρόνια περισσότερο με το θέατρο - από το Εθνικό Θέατρο
και το ΚΘΒΕ ως το Θέατρο Τέχνης. Η δουλειά του στην τηλεόραση είναι λιγότερο γνωστή αλλά έχει αφήσει ιστόρια.

Aνδόρρα (1976)

Στα πλαίσια του Θεάτρου της Δευτέρας ο Χρονόπουλος ανεβάζει την Ανδόρρα του Ελβετού Μαξ Φριτς. Με έντονες επιρροές από το Μπρεχτ, έργο βαθιά συμβολικό (πολλοί από τους πρωταγωνιστές του έργου αναγνωρίζονται από τις επαγγελματικές τους ιδιότητες π.χ. ο Παπάς, ο Δάσκαλος), και απόλυτα ταιριαστό με την πρώτη χρονιά της μεταπολίτευσης το έργο μιλάει για το φόβο του διαφορετικού και τον απολυταρχισμό. Πρωτγαωνιστούν ο Μίμης Χρυσομάλλης και η Νένα Μεντή. Πέρασμα-έκπληξη, στο ρόλο του «κακού», κάνει προς το τέλος (στο 1.35) ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Αστροφεγγιά (1980)

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου η Αστροφεγγιά, παρουσιάζει τη ζωή του έφηβου Άγγελου (στο ρόλο ο Αντώνης Καφετζόπουλος) από τη Λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Οι ελπίδες συντρίβονται, η Μικρασιατική Καταστροφή έρχεται και η αρρώστια νικά. Θεωρήθηκε από τις ωραίοτερες σειρές της δεκαετίας του '80, και η ερμηνεία του Αντώνη Καφετζόπουλου είναι πραγματικά εξαιρετική. Στο κλιπ βλέπουμε ένα θρυλικό ντουέτο: στο ρόλο της Τζένης, (κακιάς αδερφής του Γιώργου Κιμούλη) η Μιμή Ντενίση. Στο ρόλο της καλής ξανθιάς Δάφνης/η Νόρα Βαλσάμη.

Ακριβή μου Σοφία (1989)

Το μπεστ-σελερ του Φρέντυ Γερμανού έγινε σίριαλ το 1989. Πιστή μεταφορά του βιβλίου, η σειρά είχε ως κεντρικούς πρωταγωνιστές το Γιώργο Παπανδρέου και τη μετέπειτα σύζυγο του Σοφία Μινέικο. Στο ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου ο Γιώργος Κιμούλης. Στο ρόλο της Σοφίας Μινέικο η τότε σύζυγος του Διαγόρα Χρονόπουλου, Ελένη Κούρκουλα. (Αργότερα χώρισαν αλλά είχαν ιδιαίτερα καλές σχέσεις μέχρι και το θάνατό του). Στο απόσπασμα που βλέπουμε ο Πέτρος Φυσσούν (Σίγκμουντ Μινέικο) μας πάγωσε το αίμα μόνο με ένα βλέμμα.

Ο ιός του πατέρα (1996)

Πιθανώς όχι η καλύτερη τηλεοπτική στιγμή του Χρονόπουλου. Αυτή η κωμωδία του 1996 με πρωταγωνιστές τον Κώστα Ρηγόπουλο ως άσωτο μπαμπά και τον Τάσο Χαλκιά ως σχολαστικό γιό έχει την εξής περιγραφή στο αγγλικό λήμμα του imdb “Tasos Halkias plays a nerd in his thirties who spends all his time working and surfing on the Internet”. Το τραγούδι των τίτλων (τραγουδούν η Μπέσυ Μάλφα και ο Ηλίας Λογοθέτης) είναι σχεδόν εθιστικό, ενώ την έκπληξη κάνει η Βάνα Πεφάνη την οποία παντρεύεται ο Τάσος Χαλκιάς στη συνέχεια της σειράς (η οποία είχε μεγάλη επιτυχία και έφτασε αισίως τα 69 επεισόδια)

Οι ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα (2006)

Για να είμαστε ακριβείς εδώ ο Χρονόπουλος δεν έκανε τη σκηνοθεσία αλλά είχε την «καλλιτεχνική διεύθυνση». Οι ιστορίες του Γιάννη Μάρη ζωντάνεψαν σε μοντέρνο φόντο ενώ ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ερμήνευσε ιδανικά το ρόλο του Αστυνόμου Μπέκα σε μια σειρά που παίζεται ασταμάτητα σε επανάληψη από την πρώτη στιγμή που βγήκε.
Keywords
Τυχαία Θέματα