O κορονοϊός έφερε το τέλος της χειραψίας: Πώς άλλαξε ο χαιρετισμός σε όλες τις χώρες

H Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δίνει το χέρι της στον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ για να τον χαιρετήσει, ενώ εκείνος αρνείται να δώσει το δικό του. Εκείνη, εμφανώς αμήχανη, απομακρύνεται και χαμογελά. Θα μπορούσε να είναι σκηνή από κάποιο ανέκδοτο, είναι όμως αυτή που εκτυλίχθηκε την Τρίτη κατά την έναρξη της συνεδρίασης για το Μεταναστευτικό.

Το περιστατικό δεν πρέπει να προκαλεί σε κανέναν εντύπωση αν σκεφτούμε πως εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από

τον κορονοϊό. Οι προειδοποιήσεις άλλωστε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την μετάδοση του Covid-19 όπως και η προτροπή για αλλαγή συνηθειών στην καθημερινότητά μας, με πρώτη και κύρια την χειραψία και τα φιλιά είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να υποτιμάμε.

Την Τρίτη συζητήθηκε έντονα και η κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου να τραβήξει απότομα το χέρι του που είχε αρπάξει πιστή στο Βατικανό. Πολλοί συνδύασαν την πράξη του με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία και το γεγονός πως ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν άρρωστος τις προηγούμενες ημέρες.

Ο βρετανικός Guardian κατέγραψε συνολικά τις αλλαγές συμπεριφοράς που έχουν καταγραφεί σε πολλές χώρες του κόσμου εξαιτίας των φόβων για την εξάπλωση του Covid-19.

Kίνα

Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της χώρας όπου ξεκίνησε η εξάπλωση, επιγραφές στους δρόμους προτρέπουν τους πολίτες να μην σφίγγουν τα χέρια του άλλου, αλλά απλά να τα αγγίζουν ως ένα σημάδι χαιρετισμού. Από μεγάφωνα ακούγεται πάλι η προτροπή να κάνουν την παραδοσιακή χειρονομία «γκονγκ σου» (μια γροθιά στην αντίθετη παλάμη) όταν θέλουν να πουν γεια.

Γαλλία

Δημοσιεύματα του Τύπου προτείνουν στον κόσμο τρόπους που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις χειραψίες όπως και το φιλί στο μάγουλο που είναι επίσης καθημερινή συνήθεια των Γάλλων, ακόμα και μεταξύ αυτών που μόλις συναντήθηκαν.

Ο Φιλίπ Λιχτφίς, ειδικός σε θέματα lifestyle, επισημαίνει πως ένα κοίταγμα στα μάτια μπορεί να λειτουργήσει ως χαιρετισμός ενώ συμπληρώνει πως οι χειραψίες είναι μια σχετικά πρόσφατη συνήθεια που ξεκίνησε τον Μεσαίωνα.

Αυστραλία

Ο Μπραντ Χάζαρντ, υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, συνέστησε πρόσφατα στους πολίτες να χτυπούν ο ένας την πλάτη του άλλου φιλικά αν θέλουν να χαιρετήσουν. «Δεν θα σας πω να μην φιλήσετε τους φίλους σας αλλά μπορείτε να προσέχετε περισσότερο ποιους φιλάτε», είπε.

Βραζιλία

Στην χώρα το υπουργείο Υγείας προέτρεψε τους πολίτες να μην μοιράζονται τα καλαμάκια τους που χρησιμοποιούν παραδοσιακά για να πίνουν ματέ, το πλούσιο σε καφεΐνη νοτιοαμερικανικό ρόφημα που είναι γνωστό και ως σιμαράο. Την ίδια ώρα, τους είπε να αποφεύγουν τα φιλιά, ακόμα κι αν δεν τα δίνουν στο στόμα.

Γερμανία

Στην Γερμανία ο Χορστ Ζεεχόφερ απέφυγε χωρίς ενδοιασμούς την Άνγκελα Μέρκελ όταν εκείνη πήγε να του δώσει το χέρι. Και οι δύο ξέσπασαν σε γέλια αμέσως μετά το συμβάν.

Ισπανία

Στην Ισπανία κατά την διάρκεια του Πάσχα, οι πιστοί μεταβαίνουν στις εκκλησίες ώστε να ασπαστούν τα χέρια ή τα πόδια των αγαλμάτων της Παναγίας και των αγίων, ζητώντας την προστασία τους. Λίγο πριν την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, το τελετουργικό πιθανότατα θα απαγορευτεί. Ο υπουργός Υγείας άλλωστε το διευκρίνισε. «Είναι ένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι».

Ρουμανία

Στην χώρα το φεστιβάλ Martisor σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Σύμφωνα με το έθιμο, οι άνδρες δίνουν στις γυναίκες φυλαχτά για το χέρι, λουλούδια και φιλιά. Η κυβέρνηση όμως έχει στείλει ανοιχτά μήνυμα προς όλους τους πολίτες να ανταλλάξουν άνθη, αυστηρά όμως όχι φιλιά.

Πολωνία

Και στην Πολωνία, μία από τις πιο πιστές χώρες στην Καθολική Εκκλησία, οι πιστοί παρακαλούνται να μην βουτάνε τα χέρια τους στο δοχείο με το ιερό νερό όταν μπαίνουν και όταν βγαίνουν από την εκκλησία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Καθολική Εκκλησία στη Μεσίνα της Σικελίας.

Ιράν

Στην χώρα που 66 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας του Covid-19 κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει τρεις φίλους που συναντιούνται να έχουν τα χέρια στις τσέπες ενώ δύο από αυτούς να φοράνε μάσκες. Μάλιστα, ακουμπούν τα πόδια τους για να χαιρετηθούν.

Ένα παρόμοιο βίντεο στον Λίβανο δείχνει τον τραγουδιστή Ραγκέμπ Αλάμα και τον κωμικό Μισέλ Αμπού Σλειμάν να χτυπούν ο ένας τα πόδια του άλλου και την ίδια ώρα να κάνουν με το στόμα τους ήχους σαν να φιλιούνται.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμβουλεύουν τους πολίτες να κόψουν τον παραδοσιακό χαιρετισμό, σύμφωνα με τον οποίο ακουμπούν τις μύτες τους. Τα ΗΑΕ επίσης τόνισαν πως οι άνθρωποι δεν θα πρέπει πλέον να φιλιούνται, αλλά να κάνουν νεύματα ο ένας στον άλλον από μακριά.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ ΠΟΥ: Πιο φονικός από την γρίπη ο κορονοϊός Ιράν: Ελεύθεροι 54.000 κρατούμενοι φυλακών λόγω κορονοϊού Στρατός, σχολεία κλειστά, απουσία από την εργασία: Το σχέδιο του Τζόνσον για τον κορονοϊό
Keywords
Τυχαία Θέματα