O «Σωτήρ» και οι “αυτόκλητοι σωτήρες…”
Πώς μπορεί μία θρησκευτική γιορτή, όπως αυτή των Βαΐων να ”κουμπώσει”- συνδυαστεί με ένα ποίημα ή ακόμα και με μία εικόνα που περιγράφει το παραλήρημα του πλήθους στον ″αυτόκλητα σωτήρα”; Ένας συνδυασμός απρόσμενος και προϊόν της τύχης, αλλά τόσο επιτυχής που βοήθησε να προβληματιστώ πάνω σε ένα παλιό όσο και σύγχρονο φαινόμενο.
Ποια είναι αυτή η ανάγκη που σπρώχνει άτομα και πλήθη στην αναζήτηση ή και στην κατασκευή Ηγετών με χαρακτηριστικά ″σωτήρα”; Από την άλλη πλευρά ποια εσωτερική ανάγκη σπρώχνει κάποια άτομα να επιζητούν τις δοξαστικές «Στης αυταρέσκειας την οίηση και την εγωπάθεια,
Να, λοιπόν, που δεν χρειάστηκε να παρακολουθήσω μαθήματα ″δημιουργικής γραφής” για να φέρω σε πέρας την καταγραφή και αιτιολόγηση, με όλες τις συνιστώσες του φαινομένου των ″αυτόκλητων” ή ″επίδοξων” σωτήρων που κατά καιρούς εμφανίζονται στην ιστορική διαδρομή κάθε κράτους ή λαού.
Οι “σωτήρες” αυτοί, όπως τους κατέγραψε η ιστορία, ήταν κατά κύριο λόγο είτε από το χώρο της Θρησκείας, είτε από το χώρο της Πολιτικής, είτε από το χώρο ατόμων που διακρίθηκαν στο πεδίον της μάχης-πολέμου(στρατηγοί).
Ο χώρος από όπου ″πηγάζουν” οι σωτήρες ερμηνεύει και τα αίτια του φαινομένου. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο αρκεί να σκεφτούμε την αιτία για την οποία ποτέ δεν ευδοκίμησε κανείς σωτήρας είτε από το χώρο της Επιστήμης, είτε από το χώρο της Φιλοσοφίας. Η αιτία είναι εμφανής. Οι ″σωτήρες” επωάζονται στον ανορθολογισμό, στην εσωτερική κενότητα και ανασφάλεια του πλήθους και στην προσδοκία μιας άλλης ζωής (ατομικής και εθνικής).
Kι ενώ από την τηλεόραση βλέπω και ακούω τους ύμνους της Κυριακής των Βαΐων με κυρίαρχο το γνωστό «Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» στο email μου ήλθαν από τον φίλο ποιητή Γεώργιο Αλεξανδρή* δύο ποιήματά του συναφή με τον παραπάνω ύμνο. Την ίδια στιγμή το internret, όπως το έχει συνήθεια, μού εμφανίζει μία φωτογραφία σχετική τόσο με τον ύμνο «Ωσαννά…» όσο και με τα ποιήματα του φίλου ποιητή μου.
Είναι αυτό που λένε, πως αν σκέφτεσαι κάτι διαρκώς και το επιθυμείς πολύ, τότε και το σύμπαν συνωμοτεί να το έχεις κι ας μην εξωτερίκευσες αυτή σου την επιθυμία. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η αρχή αυτού του άρθρου, αφού ακόμη οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει για τη γενεσιουργό αιτία κάθε κειμένου που γράφεται. Είναι, δηλαδή, η έμπνευση ή το ερέθισμα που ενεργοποιεί την όλη διαδικασία της γραφής και σύνταξης ενός κειμένου.
Ας επιστρέψουμε, όμως, στην αρχή όλης αυτής της διαδρομής του άρθρου που έχει ως αιτία ένα αναπάντητο ερώτημα από τα εφηβικά μου χρόνια. Ένα ερώτημα που σχετίζεται με την συνειδητή και εθελούσια πορεία (Το “Εκούσιον Πάθος”) του Ιησού από το “Ωσαννά...” στην “Σταυρική θυσία”.
Προς τι όλα αυτά; Αφού γνώριζε ως Θεός το τέλος και το μάταιον της θυσίας του.
Οι άνθρωποι που τον αποθέωναν στα Ιεροσόλυμα, οι ίδιοι θα ζητούσαν ή θα αδιαφορούσαν για την σταύρωσή του. Χιλιάδες χρόνια μετά, εν έτει 2025, δεν άλλαξαν και πολλά στην συμπεριφορά του: Βία, Πόλεμοι, Μίσος…
Δίπλα και συναφές με το παραπάνω ερώτημα είναι και ένα δεύτερο. Πώς και γιατί ο λαός δεν κατάλαβε ποτέ το ρόλο και τη θυσία του Ιησού και από το «Ωσαννά» πέρασε τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα στο «Σταύρωσον, Σταύρωσον αυτόν». Αυτό το ευμετάβλητον του πλήθους με απασχολεί πάντοτε, χωρίς να βρίσκω μία πειστική απάντηση, κι ας προσπάθησε ο Λε Μπον στο έργο του «Η ψυχολογία του Όχλου» να δώσει μία εξήγηση.
“Μετά κλάδων υμνήσαντες πρότερον,/ μετά ξύλων συνέλαβον ύστερον,/ οι αγνώμονες Χριστόν, Ιουδαίοι τον / Θεόν”.
Πώς μπορεί το πλήθος από το παραλήρημα θαυμασμού προς το “Σωτήρα” του να φθάνει στο άλλο άκρο της αδιαφορίας και της καταδίκης του; Ποιες διεργασίες συντελούνται μέσα του και με έναν ασυνείδητο“εν πολλοίς” τρόπο να περιφρονούν ή και να μισούν εκείνο το πρόσωπο στο οποίο επένδυσαν όλα τα όνειρά τους; Άβυσσος η ψυχή και το φρόνημα του πλήθους, αιώνες τώρα!!!
«Τον άκουγαν, λόγους πανηγυρικούς να εκφωνεί,/ αρχαϊκά δόγματα και χρησμούς να ρητορεύει,/ πρωτάκουστα συνθήματα σύμπνοιας να απαγγέλλει κι αφού του φόρεσαν δάφνινο στεφάνι στα μαλλιά, / τον σήκωσαν, τον κράτησαν στους ώμους τους ψηλά / και μ’ αλαλαγμούς χαράς και θαυμασμού ιαχές / συνοδοιπόρο στους δρόμους με πυρσούς τον περιέφεραν / ρήτορα και φιλόσοφο της σκέψης τους και της ζωής τους» (“Ο συνοδοιπόρος”).
Οι σημερινοί Ηγέτες και οι “επίδοξοι σωτήρες” άραγε προβληματίζονται με τα παθήματα και την τύχη των παλιών ή η ανάγκη για επιβεβαίωση και ο υπολανθάνων ναρκισσισμός τρέφει και συντηρεί την πλάνη τους;
Και φυσικά τα διδάγματα δεν είναι μόνον για τους Ηγέτες και τους “αυτόκλητους σωτήρες”, αλλά για όλους μας, όταν εκτιθέμεθα στα «Ωσαννά» του πλήθους και στις «και μ’ αλαλαγμούς χαράς και θαυμασμού ιαχές
Τα πάθη του Χριστού αλλά κι ένα πλήθος άλλων ιστορικών παραδειγμάτων μάς προσκαλούν και μάς προτρέπουν να στοχαστούμε όχι μόνον στην ψυχολογία του όχλου, αλλά και στον αθεράπευτο ναρκισσισμό κάποιων Ηγετών ή και μεμονωμένων ατόμων που επιζητούν το «Ωσαννά» και του «θαυμασμού τις Η περίπτωση του ηγέτη της Β. Κορέας είναι χαρακτηριστική και απευκταία.
Σε όλα τα παραπάνω για προβληματισμό και αναστοχασμό ας έχουμε για δίδαγμα τα λόγια του ποιητή για τον τρόπο που πρέπει Ηγέτες και Άτομα να αντιμετωπίζουν τα «Ωσαννά» του Πλήθους και τις οβιδιακές του μεταμορφώσεις:
“…μα κείνος σώπαινε στην περιφορά σε πλατείες και σοκάκια/ανέκφραστα μάτια, ασάλευτα χείλη και πεπεισμένος νους/πως έχει ο χρόνος γύρισμα κι αντιγραφές η ιστορία/στη δοκιμασία του κενού και στην πλάνη της λατρείας” («Συνοδοιπόρος»).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η χυδαία ατάκα 9χρονου σε γυναίκα δημοσιογράφο και η on camera αντίδρασή της – Ο μπαμπάς του γελούσε
- Πέθανε ο Μάριο Βάργκας Λιόσα
- «Αποστολή στη Λιβύη, ηθικό στο Ναδίρ»! Έλληνες στρατιωτικοί προς ΥΕΘΑ, δηλώνουν σοκαρισμένοι με όσα αποκάλυψε η μητέρα της Εύης Ανδρεαδάκη
- Σεισμός μεταξύ Σαντορίνης και Ανάφης
- Έσβησαν οι διακόπτες των φωτοβολταϊκών το Σαββατοκύριακο για να αποτραπεί το μπλακ άουτ
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Δεν παρέλειψε την ελληνική τσάντα στη φωτογραφία από το Chat GPT
- Σε σοκ ο Γκουτέρες μετά το πολύνεκρο πλήγμα της Ρωσίας στη Σούμι της Ουκρανίας
- Σε «κατάσταση σοκ» η διεθνής κοινότητα από το πολύνεκρο πλήγμα της Ρωσίας στη Σούμι της Ουκρανίας – Περισσότεροι από 34 οι νεκροί και 100 τραυματίες
- H Κέιτι Πέρι θα ταξιδέψει σήμερα στο διάστημα με τη μνηστή του Μπέζος και άλλες 4 γυναίκες - Δείτε τις στολές τους
- Χαμόγελα στο Μαξίμου "γιατί ο κόσμος κατάλαβε ότι η συγκάλυψη είναι από την ανάποδη" - Ο κρίσιμος ρόλος Χατζηδάκη στην ηρεμία της γαλάζιας ΚΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Το παιδί μας αυτοτραυματίστηκε: Αυτοτιμωρία ή εκτόνωση - Πώς το χειριζόμαστε
- Γνάθος από την Ταϊβάν ρίχνει φως σε άγνωστους προγόνους του ανθρώπου
- Τραμπ: Κανείς δεν θα γλιτώσει, κυρίως η Κίνα - Ειδικοί δασμοί για τσιπ, προϊόντα τεχνολογίας
- Οι τρεις ώρες της ημέρας που συμφέρει να τρώμε για να αδυνατίσουμε σε χρόνο ρεκόρ
- O «Σωτήρ» και οι “αυτόκλητοι σωτήρες…”
- Aποκλειστικό: Φρένο στο εθνικό έγκλημα πώλησης ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές
- Τι διαβάζουμε τώρα: Πέντε νέα βιβλία για τις πασχαλινές διακοπές
- Μιχάλης Σηφάκης- Αθηνά Πικράκη: Έκαναν «επίσημη» τη σχέση τους
- «David Hockney 25»: Η μεγαλειώδης αναδρομική έκθεση του Βρετανού ζωγράφου στο Παρίσι
- Γιατί η Κίνα δεν υποχωρεί μπροστά στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- O «Σωτήρ» και οι “αυτόκλητοι σωτήρες…”
- Τραμπ: Κανείς δεν θα γλιτώσει, κυρίως η Κίνα - Ειδικοί δασμοί για τσιπ, προϊόντα τεχνολογίας
- Οι τρεις ώρες της ημέρας που συμφέρει να τρώμε για να αδυνατίσουμε σε χρόνο ρεκόρ
- Το παιδί μας αυτοτραυματίστηκε: Αυτοτιμωρία ή εκτόνωση - Πώς το χειριζόμαστε
- Τι διαβάζουμε τώρα: Πέντε νέα βιβλία για τις πασχαλινές διακοπές
- «David Hockney 25»: Η μεγαλειώδης αναδρομική έκθεση του Βρετανού ζωγράφου στο Παρίσι
- Γνάθος από την Ταϊβάν ρίχνει φως σε άγνωστους προγόνους του ανθρώπου
- Μιχάλης Σηφάκης- Αθηνά Πικράκη: Έκαναν «επίσημη» τη σχέση τους
- Θάνατοι 3 εκατ. παιδιών σε ένα χρόνο από λοιμώξεις που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά-Παγκόσμια απειλή η ARS
- Γιατί η Κίνα δεν υποχωρεί μπροστά στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επικίνδυνη η COVID-19 για την καρδιολογική υγεία παιδιών και εφήβων
- O τουρκικός Τύπος βλέπει «δικαίωση» με την ποινή στους σπουδαστές της ΣΜΥΝ
- Τραμπ: Χαρακτηρίζει «φρικτό» τον βομβαρδισμό στη Σούμι, χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία
- Έκρηξη από γκαζάκια σε ψητοπωλείο στα Κάτω Πατήσια - Προκλήθηκαν υλικές ζημιές
- Τραμπ για δασμούς: «Καμία χώρα δεν θα τη γλιτώσει»
- MG: Το Open Week στην Αφοι Φιλοσίδη έφερε νέους φίλους στη μάρκα
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε κάδο απορριμάτων - Επεκτάθηκε σε σταθμευμένα αυτοκίνητα
- Το Kia Tasman είναι το κορεατικό Raptor
- Πρεμιέρα σήμερα για το ψηφιακό πελατολόγιο - Πώς λειτουργεί και ποιες επιχειρήσεις αφορά
- Σεισμός μεταξύ Σαντορίνης και Ανάφης