Oι γυναίκες παγκοσμίως ενώνουν τις δυνάμεις τους και διαδηλώνουν κατά της προεδρίας Τραμπ

Οι κινητοποιήσεις, η ιδέα για τις οποίες γεννήθηκε από ένα κάλεσμα που απηύθυνε στο Facebook μια γιαγιά, η Τερέζα Σουκ, και οργανώθηκαν μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικανού, αντανακλούν το διχασμό που επικρατεί στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας.

Στην πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση, 275.000 άνθρωποι πήραν το μετρό νωρίς το μεσημέρι, ήτοι 50% περισσότεροι
σε σύγκριση με εκείνους που επέλεξαν αυτό το μέσο για να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ μια ημέρα πριν, την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αρχή μεταφορών WMATA.

Οι διοργανωτές εκτιμούν επιπλέον ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε μεταξύ 200.000 και 500.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Ουάσιγκτον Κέβιν Ντόναχιου.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν τη Λεωφόρο Ανεξαρτησίας στην Ουάσιγκτον έως τον Λευκό Οίκο.
Μεταξύ τους βρισκόταν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Κινητοποιήσεις έλαβαν επίσης χώρα στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, το Ντένβερ και το Λος Άντζελες, όπου αναμένονταν 150.000 άνθρωποι.

Στο Σικάγο, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

«Η ελπίδα, όχι ο φόβος», «σας ευχαριστώ που υψώσατε το ανάστημά σας, που εκφραστήκατε και κάνατε πορείες για τις αξίες μας @womensmarch. Είναι σημαντικό όσο ποτέ. Πιστεύω πραγματικά ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε ενωμένοι» έγραψε στο Twitter η Χίλαρι Κλίντον, η αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Πολλοί διάσημοι συμμετείχαν στην πορεία στην Ουάσιγκτον.

«Δεν πιστεύω ότι (ο Τραμπ) ανήλθε στην εξουσία. Η εξουσία βρίσκεται εδώ» δήλωσε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ.
«Σας σέβομαι, Ντόναλντ Τραμπ, όμως απαιτώ να με στηρίξετε, εμένα, την αδελφή μου, τη μητέρα μου» επισήμανε από την πλευρά της η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον.

Τα τελευταία 40 χρόνια, για κανέναν πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είχαν εκφραστεί τόσες ανησυχίες αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ευρώπη

Στο Λονδίνο οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Τραφάλγκαρ με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Τα ροζ σκουφάκια συνέρρευσαν και στο Παρίσι, όπου περίπου 7.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τροκαντερό, πολλοί εξ αυτών κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ.

Μεταξύ τους, πολλές γυναίκες, όπως η Αντρέια Ρόσι, μιας 39χρονη Βραζιλιάνα που βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει «ενάντια σε όλα όσα αντιπροσωπεύει ο Τραμπ, εναντίον του φασισμού, της ακροδεξιάς. Είναι πολύ επικίνδυνο, είπε ψέματα σε όσους τον ψήφισαν κι αυτό μπορεί να συμβεί και στη Γαλλία».

«Ο Τραμπ, ο ηγέτης του ψέματος» έγραφε επίσης ένα πλακάτ σε μια άλλη διαδήλωση στη Γαλλία, στη Μασσαλία.

Στο Άμστερνταμ, 4.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία μπροστά από το αμερικανικό προξενείο, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «ξαναδώστε στην Αμερική τη λογική της» σε μια αναφορά στο σύνθημα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ «ξαναδώστε στην Αμερική το μεγαλείο της».

Στη Γενεύη, περίπου 2.500 γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας αψήφησαν την

Περίπου 700 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Βερολίνου στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στη Ρώμη 400 έως 500 άνθρωποι διαδήλωσαν και στη Βαρκελώνη τουλάχιστον 700. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «δεν είναι ο πρόεδρός μου».

«Ο Τραμπ είναι ντροπή για την Αμερική», «όχι στη βία κατά των γυναικών» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν στους δρόμους της Λισαβόνας.

Στην Πράγα, ο νεαρός τραγουδιστής Άνταμ Μισικ, είδωλο των εφήβων της Τσεχίας, ερμήνευσε το τραγούδι των Μπιτλς "Let It Be" με τη συνοδεία των περίπου 300 συγκεντρωμένων.

Γυναίκες όμως βγήκαν και στους δρόμους μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν επίσης για την πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Ειδική σχέση, απλώς πείτε όχι" ή "Παλιογυναίκες, ενωθείτε" (σ.σ. από τον χαρακτηρισμό "nasty woman" που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για τη Χίλαρι Κλίντον), οι διαδηλώτριες στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν εξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Γκρόσβενορ Σκουέαρ και έκαναν πορεία μέχρι την Τραφάλγκαρ.

Πολλές γυναίκες φορούσαν ροζ σκουφάκια με αυτιά και κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα "Αυτό το γατάκι δαγκώνει".

Στη Γενεύη συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Αφρική

Στην Αφρική, εκατοντάδες ήταν οι διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν στο Καρούρα Φόρεστ του Ναϊρόμπι. Η Έμιλι Μακάρντεϊ, μια 28χρονη σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ, με το τατουάζ της Πολιτείας του Τέξας στο μπράτσο, είπε ότι πιστεύει πως ο νέος πρόεδρος δεν σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλοφίλων.

«Μέσα σε 30 λεπτά από την ορκωμοσία αφαίρεσαν τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Διεμφυλικοί) από τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου», σχολίασε.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με τη συμμετοχή πολλών Αμερικανών.

Μαζί με τους πρόσφυγες οι Αθηναίοι κατά του Τραμπ

Με κεντρικό σύνθημα «όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστία, των πολυεθνικών του κέρδους», Αθηναίοι καθώς επίσης και αντιπροσωπία προσφύγων με τα ανήλικα παιδιά τους από το Ελληνικό, κρατώντας σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στον ρατσισμό, τον νεοναζισμό και τον πόλεμο, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Μητέρες από τον καταυλισμό των προσφύγων έδωσαν το «παρών» με τα παιδιά τους στα καρότσια, ενώ ανήλικα παιδιά προσφύγων κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Θέλουμε να πάμε σχολείο», «Ανησυχούμε για τη μοίρα μας», «Θέλουμε ένα φωτεινό μέλλον», διεκδικώντας την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και ένα καλύτερο αύριο.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα κινήματα της Αμερικής, καθώς και όλης της Ευρώπης, καθώς η άνοδος τους Τραμπ είναι αέρας στα πανιά του ρατσισμού», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Δίνουμε μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των προσφύγων, προκειμένου να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Αμερικής σε κέντρο ρατσισμού και να αποτρέψουμε έναν πόλεμο με την Κίνα, όπως έχει εξαγγείλει ο Τράμπ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «το κίνημα που διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο θυμίζει τα αντίστοιχα κινήματα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, του Σιάτλ, ενάντια στην πολιτική Μπους».

Επιπλέον, επισήμανε ότι «θέλουμε να κάνουμε απολύτως ξεκάθαρο ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και τα παιδιά τους είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία μας».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
σας ευχαριστώ, huffington post, facebook, μετρο, ήτοι, διαδηλωσεις, ηπα, νέα, twitter, εκλογες, ροζ, γαλλια, μπιτλς, woman, συμμετοχή, απε-μπε, σχολεια, feed, property, huffington, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, ήτοι, μια ημερα, αυστραλια, αφρικη, βαρκελωνη, ηγετης, ηθοποιος, ηπα, κινα, λονδινο, μητερα, ντοκιμαντερ, πυλη, ρωμη, σημαιες, ψεματα, ωρα, αμερικη, αμερικανικη πρεσβεια, αμστερνταμ, ανθρωπινα δικαιωματα, ανοδος, απε, απε-μπε, απληστια, αυτια, αφορμη, βιετναμ, βρισκεται, ειπε, εκπαιδευση, ελπιδα, ιδεα, ιδια, θυμιζει, οικο, μοιρα, μπιτλς, νεα υορκη, μπε, ντροπη, ορκωμοσια, ουασιγκτον, παιδια, παμε, παρισι, ροζ, πραγα, ροσι, σιατλ, συγκεντρωση, συμμετοχή, σικαγο, συνθηματα, τατουαζ, τεξας, τοκιο, δικαιωματα, γατακι, huffington post, huffington, χωρα, feed, κωνσταντινου, λευκο, μπροστα, property, γιαγια
Τυχαία Θέματα