Restart Tourism: Oλα τα μέτρα στήριξης του ελληνικού τουρισμού

Ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ύψους 24 δισ. ευρώ, εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα αυτό, στηρίζεται στο τρίπτυχο: στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση ανταγωνιστικότητας. Ένα πρόγραμμα με «Κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή,» όπως είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι θα στηριχθεί η εργασία, ώστε να μην χαθούν θέσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «επιλέγω αντί επίδομα ανεργίας, την ενίσχυση εργασίας».

Προφανώς,

αυτό το πακέτο μέτρων αφορά όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να εντάσσονται στον κλάδο του τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ Bρούτσης: Τριπλό πακέτο μέτρων στήριξης των εργαζομένων ως τον Σεπτέμβριο Χρ. Σταϊκούρας: «Πακέτο» 15 πολιτικών για την ανάκαμψη της οικονομίας Αδ.Γεωργιάδης: Ρευστότητα ύψους 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

RESTARTTOURISM

O Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα στήριξης του ελληνικού τουρισμού, υπό τον τίτλο: RestartTourism.

Ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία με 19 δισ. εισπράξεις το 2019, με 33 εκατ. επισκέπτες και 360.000 άμεσα εργαζομένους, τόνισε ότι οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 κινήθηκαν στο +23% στα έσοδα.

Τώρα, στόχος της κυβέρνησης, είναι με τα μέτρα που ανακοίνωσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από τη μικρότερη τουριστική πίτα που θα έχει.

Χρονοδιάγραμμα άρσης μέτρων

25 Μαΐου ανοίγει το γιώτινγκ – ένας σημαντικός τομέας για τον ελληνικό τουρισμό.

Ιουνίου ανοίγουν οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ και τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία.

15 Ιουνίου θα ανοίξουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις από χώρες του εξωτερικού με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, αλλά μόνο για την Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ θα αξιολογούνται τουρίστες που θα έρχονται οδικώς, οι απόδημοι Ελληνες και από μεσαίας απόστασης, αεροπορικώς. Οι πρώτες χώρες με τις οποίες αποκαθίστανται σχέσεις, είναι στη Βαλκανική (Βουλγαρία), η Κύπρος, το Ισραήλ, η Γερμανία και χώρες της βόρειας Ευρώπης.

1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς τα υπόλοιπα αεροδρόμια, από όλες τις χώρες. Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται για την εξέλιξή τους.

15 Ιουλίου σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων

Για το από ποιες χώρες θα πραγματοποιούνται πτήσεις, θα υπάρξει συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Στην Ελλάδα δεν θα γίνονται τεστ κορονοϊού κατά την είσοδο, μαζικά, αλλά δειγματοληπτικά. Η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι θα πραγματοποιούνται έλεγχοι, ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης κρούσματος και συντονιστής από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

Σε περίπτωση κρούσματος, ο γιατρός καταλύματος επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο, ορίζονται ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια / νησί, ενώ θα γίνεται μεταφορά σε δομή υγείας (αν αυτό κριθεί απαραίτητο).

Επίσης, θα εγκατασταθούν συνολικά 20 νέοι αναλυτές για tests στα νησιά, εξασφαλίζονται 600 κλίνες COVID στα νησιά, χρόνος μεταφοράς σε λιγότερο από 2ώρες και αξιοποιούνται οι υποδομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οσον αφορά τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση στη Βουλή και θα ψηφιστούν άμεσα, θα αφορούν: Λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, Λειτουργία τουριστικών Λεωφορείων, Λειτουργία επιχειρήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων, Θαλάσσιες μεταφορές: Επιβατηγά / Επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, Αεροπορικές μεταφορές: Εντός του αεροπλάνου, Αεροπορικές μεταφορές: Λειτουργία αεροδρομίου (terminal) και Ελεγχο στις Πύλες Εισόδου (π.χ. ερωτηματολόγιο, test δειγματοληπτικά).

Εσωτερικός τουρισμός

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει βάρος στον εσωτερικό τουρισμό, «πυλώνας αναγκαίος για την επανεκκίνηση του τουρισμού», όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ετσι, ξεκινά διαφημιστική καμπάνια 23 εκατ. ευρώ (και επιπλέον διαφήμιση από συνεργασίες), πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ) και εταιρικά HolidayVouchers για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις, αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία, 250.000 δικαιούχους και 1 εκατ. διανυκτερεύσεις κατ’ ελάχιστο.

Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τουριστών (Ελλήνων & ξένων)

Για την εκ των προτέρων ενημέρωση των επισκεπτών της χώρα μας, θα δημιουργηθεί Visit Greece app, θα γίνει ανάρτηση σχετικού υλικού στα sites των τουριστικών παρόχων και των φορέων τουρισμού, θα υπάρξει ενημερωτικό υλικό στον χώρο (αφίσες, banner, κλπ) και θα γίνει καμπάνια δημοσιότητας στα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ.

Επίσης, θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι υγειονομικής νομιμότητας από κλιμάκια του Υπουργείου Τουρισμού, θα υπάρξει ειδικό Σήμα «Health First» σε όλους τους τουριστικούς παρόχους και δυνατότητα πιστοποίησης από τρίτους - ιδιωτικό φορέα.

Μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό

Επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο (534 ευρώ, αποζημίωση), Μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, Νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «Συν-Εργασία» από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο (1 δισ. ευρώ - αναπλήρωση από το κράτος κατά 60% των αποδοχών εργαζομένου για όσο δεν εργάζεται – οι καθαρές απολαβές δεν μειώνονται κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού), Ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων - Απαγορεύονται καταγγελίες σύμβασης εργασίας -Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους εποχικούς δεν θα προσληφθούν, Επιστρεπτέα προκαταβολή, Μείωση προκαταβολής φόρου, Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές (λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο), τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά από 24% σε 13% (1Η Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου) και το τουριστικό πακέτο, ΤΕΠΙΧ ΙΙ Επιχειρηματική Χρηματοδότηση / Ταμείο Εγγυοδοσίας Αναπτυξιακή Τράπεζα, Διαγωνισμός καινοτομίας στον τουρισμό.

Τι δεν ανακοινώθηκε

Πληροφορίες μιλούσαν για μείωση ΦΠΑ και στη διαμονή, στο 6%, κάτι που δεν έγινε, όπως επίσης και αναστολή του φόρου διανυκτέρευσης, κάτι που επίσης δεν αποφασίστηκε. Οι θέσεις αυτές ήταν του ΣΕΤΕ και ειδικά των ξενοδόχων.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Μητσοτάκης: «Να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης» Έρευνα: Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην καθημερινότητά μας Και όμως, (η Ευρώπη) κινείται!
Keywords
ελευθέριος βενιζέλος, κοινωνικος τουρισμος, επιδομα, μαΐου, ιουνίου, αθηνα, βενιζελος, κυπρος, ΕΟΔΥ, ελλαδα, τεστ, βουλη, test, οαεδ, sites, banner, μμε, health, ΦΠΑ, λεωφορεια, μετρο, τραμ, τραπεζες, σετε, καλοκαιρι, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, 600 δις, επιδομα 534, χωρες, γερμανια, ενοικιαζομενα δωματια, εργασια, ισραηλ, μμε, νησι, νησια, ξενοδοχεια, οικονομια, προγραμμα, πτησεις, ταξιδιωτικα γραφεια, τεστ, test, αεροδρομιο, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, δυνατοτητα, δομη, δωσει, δωματια, εγινε, ευρω, ειπε, ενημερωση, εξελιξη, επιδομα ανεργιας, ερευνα, ερχονται, ερωτηματολογιο, διαφημιση, καμπινγκ, κατασκηνωσεις, κυβερνηση, λειτουργια, μαΐου, μειωση ενοικιου, μηνες, μητσοτακης, μειωση, πλοια, πλοιο, υπογραφη, ποτα, πυλες, σετε, συζητηση, σφραγιδα, τουρισμος, τρενο, χρονος, banner, χωρα, ιουνίου, πακετο, σημα, sites, τραπεζα, θεοχαρης, θεσεις, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα