Reuters: Η Τουρκία δεν θα εμποδίζει πλέον πρόσφυγες από τη Συρία να περάσουν στην Ευρώπη

Η Τουρκία δεν πρόκειται πλέον εμποδίσει την είσοδο των προσφύγων που προέρχονται από την Συρία και θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, ανέφερε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση ήρθε, καθώς η Άγκυρα απάντησε με αυτή τον τρόπο την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στους θανάτους 33 Τούρκων στρατιωτών μετά από αεροπορική επίθεση από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στη βορειοδυτική περιοχή της Ιντλίμπ της Συρίας. Πρόκειται

για αριθμό απωλειών χωρίς προηγούμενο από την ημέρα που η Τουρκία αποφάσισε να επέμβει στην γειτονική Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε (μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής) σε μια επείγουσα συνάντηση για την επίθεση αυτή στην Άγκυρα, ενώ ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ νωρίτερα είχε ανάλογη σύσκεψη με τους την στρατιωτική ηγεσία που λαμβάνει και τις αποφάσεις για τις επιχειρήσεις στη Συρία στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στη Συρία και ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μια επίθεση ευρείας κλίμακας για να αποκρούσει τις δυνάμεις της Συρίας, αν δεν απομακρυνθούν από τα τουρκικά παρατηρητήρια στην περιοχή, για τα οποία υπήρξαν αναφορές ότι βρίσκονται ουσιαστικά περικυκλωμένα τα τελευταία 24ωρα ή ακόμη και πλήττονται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι 33 Τούρκοι νεκροί στρατιώτες και οι 32 τραυματίες που ανακοινώθηκαν από τον κυβερνήτη στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, που συνορεύει με τη Συρία, αύξησαν τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτικών που έπεσαν νεκροί σε 54 αυτό το μήνα.

Ο διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν - δεξί χέρι του Ερντογάν - δήλωσε ότι σε αντίποινα, οι «γνωστοί» στόχοι του στρατού της συριακής κυβέρνησης θα δεχθούν πλήγματα από τουρκικές μονάδες υποστήριξης στον αέρα και στο έδαφος.

Οι λεπτομέρειες των αντιποίνων δεν έγιναν άμεσα σαφείς.

Στο μεταξύ, περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες από την Συρία έχουν εκτοπιστεί κοντά στα τουρκικά σύνορα από τον Δεκέμβριο, καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τη Ρωσία κατέλαβαν έδαφος, πιέζοντας τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντικαθεστωτικούς, με αποτέλεσμα να προκληθεί η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στα εννέα χρόνια του πολέμου.

Ενόψει της επικείμενης άφιξης των προσφύγων από το Ιντλίμπ, οι Τούρκοι αστυνομικοί, ακτοφυλακή και αξιωματούχοι της ασφάλειας των συνόρων έχουν διαταχθεί να μην εμποδίσουν τις μετακινήσεις προσφύγων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα προς την Ευρώπη, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters:

″Αποφασίσαμε, πραγματικά, να μην εμποδίσουμε τους πρόσφυγες από τη Συρία στην ξηρά ή στη θάλασσα”, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία και συμπλήρωσε: ”Όλοι οι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των Συρίων, είναι τώρα ευπρόσδεκτοι να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

«Αδιανόητη επίθεση»

Η απειλή να ανοίξει ο δρόμος για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη - εφόσον υλοποιηθεί - θα ακυρώσει την δέσμευση που έδωσε η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 και θα μπορούσε γρήγορα να εμπλέξει τις Δυτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση στο Ινλτίμπ και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Το βάρος της υποδοχής των προσφύγων «είναι πολύ βαρύ για να το σηκώσει οποιαδήποτε χώρα μόνη της», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και έχει επαναλάβει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερους. Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε δισεκατομμύρια ευρώ με αντάλλαγμα η Άγκυρα να σταματήσει την εισροή μεταναστών στην Ευρώπη.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χατάι, Ραχμί Ντογκάν, δήλωσε ότι κανένας από τους Τούρκους στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην αεροπορική επίθεσης την Πέμπτη δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ για την αναφερθείσα επίθεση εναντίον Τούρκων στρατιωτών.

«Στηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία και συνεχίζουμε να ζητάμε άμεσο τερματισμό αυτής της απεχθούς επίθεσης του καθεστώτος Assad, της Ρωσίας και των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για την κλιμάκωση στην βορειοδυτική Συρία και για τις αναφορές περί μεγάλου αριθμού νεκρών Τούρκων στρατιωτών, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ίσως έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την κατάσταστη στο Ιντλίμπ μετά την επίθεση εναντίον Τούρκων στρατιωτών, ανέφεραν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι δυνάμεις του στρατού της Συρίας υπό τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, υποστηριζόμενες από αδιάκοπες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, έχουν λάβει ώθηση τους τελευταίους μήνες, συνεχίζοντας να μάχονται σκληρά για να ανακαταλάβουν την τελευταία μεγάλη περιοχή που βρίσκεται στον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα για να στηρίξει τους αντάρτες που υποστηρίζει ενάντια στην επίθεση του Άσαντ.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει εκτοπίσει εκατομμύρια και έχει ως θύματα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

Τί γίνεται με την συμφωνία για τους μετανάστες

Καθώς οι μάχες μαίνονταν σε πολλά μέτωπα την Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι οι συγκρούσεις έχουν «καταστροφικές» ανθρωπιστικές συνέπειες, με τουλάχιστον 134 πολίτες νεκρούς - συμπεριλαμβανομένων 44 παιδιών που σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο, ενώ καταστράφηκαν σχολεία και νοσοκομεία.

Επτά παιδιά ήταν μεταξύ των 11 ατόμων που σκοτώθηκαν όταν μια αεροπορική επίθεση έπληξε σχολείο στο βόρειο Ιντλίμπ την Τρίτη (25 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Τουρκία παρότρυνε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την κρίση στο Ιντλίμπ και ο Ερντογάν δήλωσε πέρυσι ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να «ανοίξει τις πύλες» για τους μετανάστες στην Ευρώπη αν δεν ενεργήσουν οι Ευρωπαίοι.

Η συμφωνία του 2016 μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας αποσκοπούσε στην αποφυγή της χαοτικής άφιξης των μεταναστών και των προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους διέφυγαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έφτασαν στην Ευρώπη το 2015.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διασχίζουν παράνομα το Αιγαίο, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Ωστόσο, η Άγκυρα δήλωσε ότι η χρηματοδότηση από την Ευρώπη εκταμιεύεται σε αργούς ρυθμούς και είναι περιορισμένη, συγκρινόμενη με τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που ισχυρίζεται ότι έχει δαπανήσει.

Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τον τρίτο γύρο συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, στην Άγκυρα την Πέμπτη. Οι δύο προηγούμενοι γύροι δεν οδήγησαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η ρωσική κρατική τηλεόραση είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους για να προσπαθήσουν να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από το Ιντλίμπ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Συρία: Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες νεκροί - Με αντίποινα απειλεί η Αγκυρα ΕΕ: Δύο άτομα στον κατάλογο των κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας Η ελπίδα να αποφύγουμε την πανδημία μάλλον χάθηκε αυτή την εβδομάδα - Πρώτο κρούσμα στην υποσαχάρια Αφρική

Keywords
Τυχαία Θέματα