Reuters: Ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος μαύρος βουλευτής

Στις εργατικές συνοικίες του Πειραιά, ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, φιλοδοξώντας να γίνει ο πρώτος μαύρος βουλευτής στη χώρα μας.

Μόλις πριν από οκτώ χρόνια ο κ. Χαγκαμπιμάνα είχε φυλακιστεί στην πατρίδα του, το Μπουρούντι, επειδή αρνήθηκε να ανοίξει πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών ως υψηλόβαθμος αξιωματικός της Εθνικής

Αστυνομίας.

Στοχεύει επίσης σε μια ιστορική νίκη καθώς όπως αναφέρει το Reuters, οι μετανάστες στη χώρα μας πολύ σπάνια κατέχουν επίσημα αξιώματα. 

Ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα, ο 54χρόνος Χαγκαμπιμάνα περπατά στους δρόμους της Β’ Πειραιώς όπου διεκδικεί να εκλεγεί βουλευτής, συναντώντας ψηφοφόρους σε λαϊκές αγορές και καφετέριες.

Ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα φτάνει για μια εκδήλωση της προεκλογικής του εκστρατείας στη γειτονιά της Νίκαιας, κοντά στην Αθήνα, Ελλάδα, 12 Μαΐου 2023. REUTERS/Λουίζα Βράντη

«Έχω την εξής άποψη για τον ρατσισμό», δήλωσε στο Reuters το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. 

«Ο ρατσισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με λόγια. Ο ρατσισμός καταπολεμάται με καθημερινές πράξεις. Όταν ο άλλος φοβάται το άγνωστο, πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτό που φοβάται».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Reuters, λιγότερο από μια δεκαετία πριν, το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής ήταν η τρίτη δημοφιλέστερη πολιτική δύναμη με μια έντονα αντιμεταναστευτική ατζέντα. Ωστόσο, «σε μια ένδειξη ότι η ελληνική κοινωνία αρχίζει να αλλάζει, ένας ακόμα μαύρος υποψήφιος, ο Νικόδημος-Μάινα Κινιούα, ο γεννημένος στην Κένυα ιδρυτής της ASANTE, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά μετανάστες, κατεβαίνει επίσης με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α′ Αθηνών, αν και θεωρείται ότι έχει λιγότερες πιθανότητες να εκλεγεί.

Ο Νικόδημος Μαϊνα Κινυούα γεννήθηκε το 1977 στην Κένυα, από το 1985, βρίσκεται στην Ελλάδα. Μεγάλωσε σ’ ένα νησί της Δωδεκάνησου την Κάλυμνο. Στην Γ’ Λυκείου έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ως εκλεγμένος στην Πρώτη Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, και από το 1996 βρίσκεται πια μόνιμα στην Αθήνα και ασχολείται με τα θέματα των μεταναστών δεύτερη γενιά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η περιφέρεια στην οποία κατεβαίνει ο Χαγκαμπιμάνα, η οποία περιλαμβάνει την φτωχογειτονιά του Περάματος και το νησί της Σαλαμίνας, όπου η Χρυσή Αυγή βγήκε τρίτη με ποσοστό 8,40%, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2015.

«Η Χρυσή Αυγή αργότερα κατέρρευσε και οι ηγέτες της φυλακίστηκαν για εγκλήματα μίσους το 2020», αναφέρει το Reuters και τονίζει πως για τον Χαγκαμπιμάνα αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

«(Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής) ήταν στο κοινοβούλιο. Τώρα είναι στη φυλακή. Έχω πίστη στον ελληνικό λαό».

Ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα και ο γιος του Μάρκος περπατούν στον παραλιακό δρόμο της Σαλαμίνας, Ελλάδα, 6 Απριλίου 2023. REUTERS/Λουίζα ΒράντηΑπό την κόλαση της φυλακής στην Ελλάδα 

Ο Χαγκαμπιμάνα έφτασε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1991 με υποτροφία για σπουδές στη Ναυτική Ακαδημία.

Όταν αποφοίτησε το 1996, έγινε πραξικόπημα στο Μπουρούντι και αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Σπούδασε νομική και εντάχθηκε στη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2005, τη χρονιά που έλαβε την ελληνική υπηκοότητα, ο 12ετής εμφύλιος πόλεμος στο Μπουρούντι έληξε και ο Χαγκαμπιμάνα αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βοηθήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

Μια δεκαετία αργότερα, ξέσπασαν ξανά διαδηλώσεις στην κεντροαφρικανική χώρα. Ο Χαγκαμπιμάνα , τότε αξιωματικός της Εθνικής Αστυνομίας, αρνήθηκε τις εντολές να καταστείλει τους διαδηλωτές, φυλακίστηκε και ξυλοκοπήθηκε, όπως είπε.

Αναπολώντας μια νύχτα στη φυλακή, είπε: «Ήξερα ότι αν με χτυπούσαν στο κεφάλι θα είχα τελειώσει».

Ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα συνομιλεί με δύο ιχθυοπώλες στη Σαλαμίνα Ελλάδα, 28 Φεβρουαρίου 2023. R

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ένας φίλος δικηγόρος στην Αθήνα ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωσή του. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2016, με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών.

Η ατζέντα του Χαγκαμπιμάνα είναι επικεντρωμένη στις επιχειρήσεις, αλλά ελπίζει επίσης να εμπνεύσει τους μετανάστες ότι «μπορούν να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας... και ότι ό,τι πέτυχα εγώ, αυτοί μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα».

Το χρώμα του δέρματός του δεν θα πρέπει να είναι το ζητούμενο, είπε.

«Είναι πιο σημαντικό για μένα ότι είμαι Έλληνας πολίτης από επιλογή».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΜητσοτάκης: Θα χρειαστεί να κάνουμε γερό φίνις μέχρι τις εκλογέςΑ.Τσίπρας: Αν ψηφίσουν οι νέοι και όσοι θέλουν να τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη, δεν θα προλάβει να πακετάρειΕλίνα Τζένγκο: Νιώθω όμορφα που είμαι από την Αλβανία, μα είμαι και Ελληνίδα. Δεν έχω βιώσει ρατσισμό
Keywords
Τυχαία Θέματα
Reuters, Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα,Reuters, spyros ritsarnt chagkabimana