Reuters: Σε τροχιά επενδυτικής βαθμίδας τα ελληνικά ομόλογα

.

Με τους Έλληνες ψηφοφόρους να έχουν μπροστά τους άλλη μία εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη κυβέρνησης στις 25 Ιουνίου, οι διεθνείς αγορές «τρέχουν» γρηγορότερα υποσχόμενοι επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο.

Η Societe Generale προσδιορίζει μάλιστα την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2023.

Με την προϋπόθεση φυσικά, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει στην εξουσία και τα επόμενα

τεσσερα χρόνα.

Μετά τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης και τους δεκάδες οικονομικούς αναλυτές ξένων τραπεζών και τα ΜΜΕ αναφέρονται στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, (μετά τη χρεοκοπία) αλλά και την εξίσου θετική απόδοση των ελληνικών ομολόγων η οποία έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτή των ιταλικών.

Το Reuters, καταγράφοντας τις θέσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών αναλυτών και επενδυτών αναφέρει, ότι όλοι ελπίζουν σε μια δεύτετρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αν και ήταν ο σαφής νικητής των εκλογών στις 21 Μαΐου, έχασε την εξουσία στο «παρα πέντε».

Οι αναλυτές αναφερόμενοι στο ελληνικό χρέος δήλωσαν, ότι μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτή την εβδομάδα, τα ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν επενδυτικά χαρτιά.

Παρόλο που η Ιταλία έχει πιστοληπτικές αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων γύρω στο 3,9% διαπραγματεύονται τώρα περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από τις αντίστοιχες της Ιταλίας, η μεγαλύτερη έκπτωση από τουλάχιστον το 1999 σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

«Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση (της αξιολόγησης) βρίσκεται στην τιμή. Δεν περιμένουμε πολύ πιο σφιχτή κίνηση με την αναβάθμιση», δήλωσε ο Ζαν-Κρισφό Μασαντό, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas, αναφερόμενος στο spread των αποδόσεων Ελλάδας - Γερμανίας. 

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σχεδόν 15 μονάδες βάσης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Η πρόσθετη απόδοση ή το spread που πληρώνουν τα ελληνικά ομόλογα έναντι του ασφαλούς καταφυγίου της Γερμανίας - το οποίο αντανακλά το ασφάλιστρο κινδύνου τους - βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Η Ελλάδα έχει αξιολόγηση BB+ από την S&P Global και τη Fitch και αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s.

Απαραίτητη η δημοσιονομική πειθαρχία

Από τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, έχει μειώσει το δημόσιο χρέος ρεκόρ της και η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος και το επόμενο έτος.

Μια επιστροφή στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα θα ήταν κάτι περισσότερο από συμβολική για τη χώρα. Θα καθιστούσε το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για τους δείκτες κρατικών ομολόγων, προσελκύοντας σταθερή ζήτηση από μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή παγκόσμιων επενδυτών.

Μια πρώτη αναβάθμιση θα μπορούσε να έρθει ήδη από τον Οκτώβριο, όταν η S&P Global Ratings πρόκειται να επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Όταν έδωσε θετική προοπτική τον Απρίλιο, δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ.

Η JPMorgan, η οποία βλέπει «υψηλή πιθανότητα» η Ελλάδα να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024, αναμένει ότι η διαφορά απόδοσης των ομολόγων έναντι της Γερμανίας θα διαμορφωθεί στις 165 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2024, περίπου 20 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι τώρα.

Ο Μασαντό της BNP Paribas αναμένει ότι η Ελλάδα θα προσφέρει περιθώριο 125 έως 180 μονάδων βάσης έναντι της Γερμανίας μόλις αξιολογηθεί ως επενδυτικής βαθμίδας και συμπεριληφθεί στους δείκτες, σε σύγκριση με περίπου 140 μονάδες βάσης σήμερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη ήταν περιορισμένη.

Ο στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Societe Generale, Σ. Κου, αναμένει επίσης μικρό αντίκτυπο από μια αναβάθμιση της S&P Global τον Οκτώβριο, υπενθυμίζοντας τι συνέβη με την Πορτογαλία το 2017.

Θετικές αξιολογήσεις από τους Οίκους

Οι αποδόσεις της Πορτογαλίας υποχώρησαν απότομα μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings το 2017, αλλά η κίνηση αυτή αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο οίκος προχώρησε απευθείας από την αξιολόγηση ΒΒ+ και τις σταθερές προοπτικές, αντί να αποδώσει πρώτα θετικές προοπτικές - την τρέχουσα στάση του για την Ελλάδα.

Μια επακόλουθη αναβάθμιση από τη Fitch Ratings είχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο. «Ένας λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι έχει ήδη τιμολογηθεί είναι επειδή τώρα σχεδόν όλοι περιμένουν αυτή (την αναβάθμιση)», σημείωσε ο Κου.

Ο επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων και πιστωτικής έρευνας της Commerzbank, Κρίστοφ Ρέγκερ δήλωσε ότι θεωρεί επίσης ότι οι αναβαθμίσεις από άλλους οίκους αξιολόγησης που θα καθιστούσαν το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για τους δείκτες κρατικών ομολόγων είναι ήδη τιμολογημένες.

Σύμφωνα με τον Ρέγκερ, η επίσημη ένταξη στους δείκτες θα μπορούσε να προσελκύσει αγοραστές δεικτών, αλλά μπορεί επίσης να υπάρξουν κάποιες πωλήσεις από επενδυτές γρήγορου χρήματος, όπως τα hedge funds, που είχαν ήδη αγοράσει ελληνικό χρέος εν αναμονή μιας κίνησης. «Μόλις συμβεί αυτό, μπορεί να τα εξαργυρώσουν. Γι′ αυτό πιστεύω ότι καθαρά, δεν θα πρέπει να υπάρξει μεγάλο ράλι λόγω της αναβάθμισης», επεσήμανε.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟρκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση - Εικόνες και δηλώσειςΜινι-ντιμπέιτ με Σκέρτσο-Τσαπανίδου-Μάντζο: «Silver Alert», ΝΔ των 180 και αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚH επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ιωάννη Σαρμά
Keywords
Τυχαία Θέματα
Reuters,