Reuters: Συνομιλίες Ισραήλ- Τουρκίας για αγωγό φυσικού αερίου
Συζητήσεις είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο για έναν αγωγό αερίου Τουρκίας- Ισραήλ, ως εναλλακτική στις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία για την Ευρώπη, μα θα χρειαστούν «πολύπλοκοι ελιγμοί» για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές στις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες των δύο χωρών.
Η ιδέα αυτή, σύμφωνα με το Reuters,
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συνεργασία στο αέριο ήταν «ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί για τις διμερείς σχέσεις» και δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ήταν έτοιμος να στείλει κορυφαίους υπουργούς στο Ισραήλ για να «αναστήσει» την ιδέα του αγωγού, γύρω από την οποία υπάρχει στασιμότητα εδώ και χρόνια.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι συνομιλίες έχουν συνεχιστεί από τότε που ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, επισκέφθηκε την Άγκυρα νωρίτερα μέσα στον μήνα, και «χειροπιαστές αποφάσεις» θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες ως προς την οδό που θα προταθεί και τις οντότητες που θα συμμετέχουν. Ωστόσο, αξιωματούχοι της βιομηχανίας ήταν πιο διακριτικοί, λέγοντας πως περιορισμοί παραγωγής και γεωπολιτικά δεδομένα θα μπορούσαν να αφήσουν το σχέδιο αυτό «στον αέρα».
Το κοίτασμα Λεβιάθαν προμηθεύει με αέριο ήδη Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο. Οι ιδιοκτήτες του- η Chevron και οι ισραηλινές NewMed Energy και Ratio Oil – σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή από 12 σε 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Συγκριτικά, η ΕΕ εισήγε 155 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου πέρυσι, καλύπτοντας περίπου το 40% της κατανάλωσής της.
Μεγάλο μέρος της επιπλέον παραγωγής θα υγροποιείται και θα αποστέλλεται με πλοία στην Ευρώπη ή στην Άπω Ανατολή, σύμφωνα με τη NewMed. Ο διευθύνων της σύμβουλος είπε τον προηγούμενο μήνα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε προορισμό επίσης, μα πρέπει να δεσμευτεί για την κατασκευή του αγωγού.
Ερωτηθέντες περί συνομιλιών με την Τουρκία, οι εταίροι στο Λεβιάθαν αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια. Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, είπε στο Ynet news την Κυριακή πως δεν έχουν ζητηθεί πολλά ζητήματα, περιλαμβανομένων των οικονομικών: «Πρέπει να διαπιστωθεί αν είναι οικονομικά βιώσιμος, που δεν είναι αυτονόητο».
Το Ισραήλ και η Τουρκία φαίνονται να επιδιώκουν να αφήσουν πίσω τους μια δεκαετία κακών διπλωματικών σχέσεων, που οφείλονται συνήθως σε θέματα Ισραήλ- Παλαιστινίων. Η συνεργασία στην ενέργεια θα μπορούσε να είναι «κλειδί» για κάτι τέτοιο, ειδικά αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε την Ευρώπη πιο αποφασισμένη να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
«Έχει υπάρξει μια πρόσφατη προσέγγιση με το Ισραήλ και θέλουμε το αέριό του να διέρχεται από την Τουρκία καθ’οδόν προς την Ευρώπη» είπε άλλος ένας Τούρκος αξιωματούχος. «Το Ισραήλ το βλέπει θετικά αυτό, κάποιες συνομιλίες έχουν γίνει και υπάρχει θέληση για να το κάνουμε».
Η Τουρκία καταναλώνει περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και εισάγει σχεδόν το σύνολό τους, τα περισσότερα μέσω αγωγών από τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο η ενεργειακή πολιτική στην περιοχή είναι περίπλοκη.
Επικαλούμενο Ιρακινούς και Τούρκους αξιωματούχους, το Reuters έχει μεταδώσει πως ένα σχέδιο για μεταφορά αερίου με τη βοήθεια του Ισραήλ από το ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία και την Ευρώπη ήταν μέρος του λόγου πίσω από την πυραυλική επίθεση του Ιράν στην κουρδική πρωτεύουσα, Ερμπίλ, αυτόν τον μήνα.
«Η Τουρκία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για την εγχώρια κατανάλωσή της, όσο και ως κανάλι για χώρες στη νότια Ευρώπη» είπε ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού τομέα του φυσικού αερίου. Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι πως υπάρχουν ήδη δύο προτεινόμενες διαδρομές για τις επιπλέον προμήθειες από το Λεβιάθαν: Μέσω υπαρχουσών εγκαταστάσεων LNG στην Αίγυπτο ή μιας σχεδιαζόμενης πλωτής εγκατάστασης LNG.
«Αν η Τουρκία αντιδράσει γρήγορα τότε ίσως υπάρξει τρίτη εναλλακτική» είπε ο αξιωματούχος.
Ο αγωγός αυτός θα είχε μήκος 500-550 χλμ και η κατασκευή του θα κόστιζε μέχρι και 1,5 δισ, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, κάτι που τον καθιστά πιο «εύκολο» από τον προτεινόμενο EastMed, κόστους 6 δισ. ευρώ, για τη διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία. Ωστόσο οποιοσδήποτε υποθαλάσσιος αγωγός θα έπρεπε να περάσει τα ύδατα είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας, που η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει, ή της Συρίας, με την οποία η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις, ενώ έχει υποστηρίξει τους αντικαθεστωτικούς που πολεμούν κατά της κυβέρνησης στη Δαμασκό.
Αυτό θα περιέπλεκε την κατασκευή και τη χρηματοδότηση εάν η Τουρκία είχε απευθείας μερίδιο στον αγωγό, λέει ο Γκοκχάν Γιαρντίμ, Τούρκος σύμβουλος της βιομηχανίας αερίου που είχε εργαστεί πάνω στην αξιολόγηση του πιθανού αερίου για διάστημα δύο δεκαετιών. Δύο προηγούμενες αξιολογήσεις είχαν βασιστεί σε ροές 8-10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου, και οτιδήποτε λιγότερο μπορεί να μην είναι βιώσιμο, είπε.
Με πληροφορίες από Reuters
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Γυναίκα που απατούσε έξι άντρες ταυτόχρονα επαινείται για την άψογη διαχείριση του χρόνουΤι απέμεινε από το ρωσικό πολεμικό πλοίο: Δορυφορική εικόνα επιβεβαιώνει την καταστροφή του αποβατικούSaab A-36: Το αεροπλάνο με το οποίο η Σουηδία θα βομβάρδιζε με πυρηνικά όπλα τη Σοβιετική Ένωση- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλλαντίαση: Τι είναι, γιατί σκότωσε την 46χρονη που έφαγε φασολάκια - Πώς θα προστατευτείτε
- Θρήνος στο νησιωτικό τραγούδι: Πέθανε η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη
- Συναγερμός στην Πρέβεζα για δηλητηριώδες ψάρι
- Kοινό αντιδιαβητικό φάρμακο συνδέεται με τη γέννηση μωρών με εκ γενετής ελαττώματα
- Συντάξεις: Η ηλικία «προσανατολισμού» σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα (πίνακες)
- Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου στην Τουρκία
- Λάρισα: Συνελήφθη στα ΚΤΕΛ ο ιερέας που καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 3,8 εκατ. ευρώ
- Reuters: Συνομιλίες Ισραήλ- Τουρκίας για αγωγό φυσικού αερίου
- Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τα «ψιλά γράμματα» για να μη χάσετε το κουπόνι
- Τα 3 ζώδια που έχουν τη μεγαλύτερη καρδιά - Κάνουν τα πάντα για τους αγαπημένους τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Reuters: Συνομιλίες Ισραήλ- Τουρκίας για αγωγό φυσικού αερίου
- Ερντογάν: Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για συνάντηση Πούτιν- Ζελένσκι
- ΡΑΕ: Στο 4,47 % το ποσοστό των ρευματοκλοπών το 2020
- Κρεμλίνο: Δεν σκεφτόμαστε καν την ιδέα χρήσης πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία
- «Μην μου λες ότι η ειρήνη είναι τ’ όπλο σου»
- Ο πόλεμος της Ουκρανίας: Αναδιάταξη των γεωπολιτικών πόλων ισχύος
- Ο κουπονάκιας
- Ερευνα: Τα social media επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των κοριτσιών νωρίτερα από των αγοριών
- Σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Κριχόβιακ μίλησε για το καλοκαίρι
- «Ρεμπέτισσες του Ντουνιά»: Μια περφόρμανς του Μ. Χατζηπροκοπίου στο θέατρο Ολύμπια
- Η Ιαπωνία αποκλείει την πληρωμή σε ρούβλια για τις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία
- Απατεώνες παρουσιάζονται ως τεχνικοί της ΔΕΗ και «αδειάζουν» σπίτια σε περιοχές των Β. Προαστίων
- Kyriakos Mitsotakis: No food shortage danger in Greece
- Οικονόμου: Στόχος η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου
- Ουκρανία: Το Βελιγράδι μπαίνει «σφήνα» στα σχέδια του Ερντογάν – Θέλει να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Βόμβα» για έγκλημα από την Άννα Μαστοράκου – Ο επιστήμονας που λύνει τον γρίφο
- Ακρίβεια - Τσίπρας: «Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα»