Right2Listen: Τι κοινό έχουν η μουσική και η δημοκρατία;

Το κίνημα Right2Listen, που ιδρύθηκε από το Re-State Foundation και το Ινστιτούτο HUS σε συνεργασία με το Staatsoper Unter den Linden Berlin,  επιδιώκει να αυξήσει την ικανότητα των πολιτών να ακούνε ο ένας τον άλλον, καθώς και να φέρει μια νέα οπτική στον τρόπο που ακούμε μουσική.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου στο Business College της Αθήνας,

συγκέντρωσε στοχαστές και ηγέτες, φορείς και πολίτες από διάφορα υπόβαθρα και κοινωνικά στρώματα. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Συνιδρύτρια και Πρόεδρος του World Human Forum, ο Fahad bin Mohammed Al-Attiya, διευθυντής του Caravane Earth Foundation, η Βάνα Λαβίδα, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του MDA Hellas, η Δρ Ελένη Παναγιωταρέα, Πολιτικός Οικονομολόγος, καθώς και η Θεανώ Μαντούβαλου και ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Πρέσβεις του Ινστιτούτου HUS στην Ελλάδα.

Οι επισκέπτες συμμετείχαν σε μια σειρά συζητήσεων σχετικά με το μέλλον των δημοκρατιών και με το πώς η ενεργητική ακρόαση θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζωντάνια των δημόσιων χώρων μας. Αφού άκουσαν ο ένας τον άλλον,  προχώρησαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να συμμετάσχουν σε μια άλλη άσκηση βαθιάς ακρόασης: μια μελωδική συναυλία της Staatskapelle Berlin, υπό τη διεύθυνση του Daniel Barenboim στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής περιοδείας τους. Οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να κάνουν έναν παραλληλισμό μεταξύ αυτών των δύο πράξεων ακρόασης: ακούγοντας άλλους και ακούγοντας μουσική. Έχοντας ξεκινήσει από την Αθήνα, το λίκνο της παγκόσμιας δημοκρατίας, η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο τους επόμενους μήνες.

«Το να ξαναφανταστούμε τη δημοκρατία θα μπορούσε να είναι μια απλή υπόθεση - ίσως ξεκινώντας με την καλλιέργεια και την άσκηση του δικαιώματος στην ακρόαση, την ενδυνάμωση της φωνής των ευάλωτων να μειώσει τον πολιτικό «θόρυβο» και να αυξήσει την ενσυναίσθηση μειώνοντας παράλληλα τη δυσπιστία. Το να γίνεις καλός ακροατής μπορεί να είναι η πρώτη σου επαναστατική πράξη», λέει η Δρ Παναγιωταρέα.

Το κίνημα Right2Listen στοχεύει να αναπτύξει νέους τρόπους για να ακούς και να ακούγεσαι. Χωρίς αυτά, οι δημοκρατίες μας δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν αρκετά ώστε να ανταποκριθούν στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ του κοινού και των εκπροσώπων του στις κυβερνήσεις έχει βαθύνει τη δυσπιστία και έχει διαβρώσει τους κοινωνικούς κανόνες. Συντετριμμένος από την πρόσφατη πανδημία, την κλιματική κρίση και την παγκόσμια αδικία, ο κόσμος δεν ήταν ποτέ τόσο έτοιμος για καινοτομίες στον τρόπο με τον οποίο αυτοοργανωνόμαστε και συνεργαζόμαστε. Η δεκαετία του 2020 σηματοδοτεί μια μοναδική ευκαιρία να ωθήσουμε τη διαδικασία της ανθρώπινης αναδιοργάνωσης και να ξεκινήσουμε ένα κάλεσμα για νέες, φρέσκες και τολμηρές ιδέες.

Αγγίζοντας μια σειρά θεμάτων από τους θαλάμους ηχούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως την ανακαίνιση εκπαιδευτικών συστημάτων, οι επισκέπτες συμμετείχαν σε μια συνομιλία ελεύθερης μορφής, ενθαρρύνοντας ο ένας τον άλλον να εξετάσουν τις προτεραιότητες που απαιτούνται από τις σημερινές ανάγκες και τα βήματα που απαιτούνται, ώστε η ενεργητική ακρόαση να γίνει πραγματικότητα στον κόσμο μας .

Η Anastasia Kalinina, Συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος Re-State με έδρα την Ελβετία, δήλωσε: «Εμείς, ως μέλη τοπικών και παγκόσμιων κοινοτήτων, έχουμε τους πόρους που απαιτούνται για να συν-σχεδιάσουμε τη σωστή διακυβέρνηση για διαφορετικές κοινωνίες και να συνδημιουργήσουμε ένα πιθανό, νέο και πιο βιώσιμο μέλλον που αντικατοπτρίζει τις αξίες των νέων γενεών, με βάση τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία επανασχεδιασμού της διακυβέρνησης στην Αθήνα και θα αναζητήσουμε ανθρώπους και ιδέες σε όλο τον κόσμο κάνοντας τις δημοκρατίες μας πιο διαφανείς, αποκεντρωμένες, συμμετοχικές, υποστηριζόμενες από την τεχνολογία και ανθρωποκεντρικές».

«Στο δημοκρατικό μας σύστημα, η κοινωνία περιμένει τους παραδοσιακούς θεσμούς να προκαλέσουν αλλαγή, αλλά αυτοί οι θεσμοί είναι χτισμένοι για σταθερότητα, όχι για αλλαγή. Σταθερότητα σημαίνει αυστηρές και επίσημες διαδικασίες, προσπάθεια για συνέπεια, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή, για να δημιουργήσουμε μια νέα μορφή σταθερότητας», υπογραμμίζει ο Rudi Hilti. «Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ριζοσπαστικό άνοιγμα, ριψοκίνδυνους και δημιουργικότητα».

Η Θεανώ Μαντούβαλου προσθέτει: «Στον σύγχρονο κόσμο, η σημασία της ακρόασης συχνά παραβλέπεται. Με τη μουσική, έχουμε ένα ισχυρό εργαλείο που εμπνέει θετικά συναισθήματα και θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερη επικοινωνία, επιτρέποντάς μας να βελτιώσουμε τις ακουστικές μας δεξιότητες».

Η Alexandra Seaman, Επικεφαλής Συνεργασιών στο Re-State Foundation, πρόσθεσε: «Εμείς, ως ίδρυμα Re-State, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς συνεργασία. Το κίνημα Right2listen βασίζεται στη συνεργασία γύρω από την ικανότητά μας να ακούμε και να ακουγόμαστε. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ενώσαμε τις δυνάμεις μας με άλλους εταίρους, ώστε να προσφέρουμε αυτή την απίστευτη εμπειρία».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕSpecial Edition: Ο Γιώργος Κύρτσος πιστεύει πως η Ευρώπη κινείται ακόμη «Κάτω από τον Πήχη»Μητσοτάκης για Μεταναστευτικό: Αν δεν στείλει κάποιος μήνυμα ότι προστατεύει τα σύνορά του...WTP FIinals: Η Μαρία Σάκκαρη προκρίθηκε στους ημιτελικούς
Keywords
Τυχαία Θέματα
Right2Listen,