SZ: Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν κοντά σε συμφωνία για τα ελληνοτουρκικά

«Θαλάσσιοι δρόμοι και δίαυλοι επικοινωνίας» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η τριμερής του Βερολίνου είχε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που ναυάγησε ωστόσο στο «παρά πέντε» της δημοσιοποίησής της.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι διπλωματικοί σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου

και του Έλληνα πρωθυπουργού (σσ. Ιμπραΐμ Καλίν και Ελένη Σουρανή) ενεπλάκησαν από τις αρχές Ιουλίου στις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου που είχαν έναν τριπλό στόχο: Ένα μορατόριουμ όσον αφορά τις έρευνες του υποθαλάσσιου πλούτου, την επανέναρξη των διερευνητικών για τα θαλάσσια σύνορα που είχαν ξεκινήσει προ 10ετίας και διεκόπησαν το 2016 καθώς και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung η πορεία των συνομιλιών ήταν καταρχάς πολλά υποσχόμενη, ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία ήταν και παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης: Όπως αναφέρεται, τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική κυβέρνηση ανησυχούσαν ότι εθνικιστικοί κύκλοι θα εκμεταλλεύονταν τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας παρουσιάζοντάς την ως αδυναμία.

Μετά από επίπονες συνομιλίες είχε συμφωνηθεί εν τέλει για τις 7 Αυγούστου μια δημόσια και παρεμφερής δήλωση των δύο πλευρών που, κατά την SZ, είχε εγκριθεί προσωπικά από τον Ρούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Το περιεχόμενό της: Οι δυο πλευρές συμφωνούσαν σε συνομιλίες και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ προφορικά είχε συμφωνηθεί και το μορατόριουμ.

Ωστόσο η SZ αναφέρει πως ακολούθησε η 6η Αυγούστου και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δένδια στο Κάιρο, όπου υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, και αυτό 22 ώρες πριν την προγραμματισμένη δημοσιοποίηση του ελληνοτουρκικού εγγράφου, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας.

Πηγή: Deutsche WelleΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Το «Narcos» της Φθιώτιδας: Η «σκοπιά», τα 7 εκ. ευρώ και τα ΕΚΑΜ Ο Μπαχτσελί ετοιμάζει πορεία για την «απελευθέρωση» των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα Ο μικρο-ιμπεριαλισμός του Ερντογάν: Casus belli ή casus extremus necessitatis
Keywords
Τυχαία Θέματα