Standard Chartered: Κατηγορείται ότι βοήθησε στη χρηματοδότηση Χεζμπολάχ, Χαμάς και Ταλιμπάν

Μια βρετανική τράπεζα που διέφυγε τη δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πραγματοποίησε συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων για χρηματοδότες τρομοκρατικών ομάδων, ισχυρίζονται αμερικανικά δικαστικά έγγραφα.

Η Standard Chartered, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, απέφυγε τη δίωξη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

των ΗΠΑ μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης του Λόρδου Κάμερον για λογαριασμό της το 2012.

Νέα έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης ισχυρίζονται ότι χιλιάδες συναλλαγές αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκαν από την τράπεζα από το 2008 έως το 2013 κατά παράβαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, αναφέρει το BBC.

Ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας εντόπισε συναλλαγές συναλλάγματος 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με άτομα και εταιρείες που έχουν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως χρηματοδότες «τρομοκρατικών ομάδων», συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Σε ανακοίνωσή της, η τράπεζα είπε ότι αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των πληροφοριοδοτών, λέγοντας ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί τους είχαν «εντελώς απαξιωθεί» από τις αμερικανικές αρχές.

Η Standard Chartered κατηγορήθηκε για παραποίηση δεδομένων συναλλαγών στο Swift - ένα διεθνές σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιείται από χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - για τη μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του υποκαταστήματός της στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό πελατών που υπόκεινται σε κυρώσεις όπως η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

Αλλά τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Τζορτζ Όσμπορν παρενέβη κρυφά για λογαριασμό της τράπεζας.

Τρεις μήνες αργότερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη κατά της τράπεζας.

Η τράπεζα έχει παραδεχθεί δύο φορές ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν και άλλων χωρών - πρώτα το 2012 και στη συνέχεια το 2019 - πληρώνοντας πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά δεν έχει παραδεχθεί ότι διενεργεί συναλλαγές για «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Οι συναλλαγές ήταν κρυμμένες σε απόρρητα υπολογιστικά φύλλα τραπεζών που παραδόθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές των ΗΠΑ το 2012 από δύο καταγγέλλοντες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην στελέχους της Standard Chartered, του Τζούλιαν Νάιτ.

Ισχυρίζονται ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έκαναν ψευδείς δηλώσεις σε δικαστήριο προκειμένου να απορριφθεί η αξίωσή τους για ανταμοιβή πληροφοριοδότη.

Οι αρχές των ΗΠΑ που συμμετείχαν στη διερεύνηση της τράπεζας ζήτησαν επιτυχώς την απόρριψη της υπόθεσής τους το 2019. Ένας πράκτορας του FBI ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι δεν έδειξε τίποτα που να «υποδεικνύει ή να υποδηλώνει ότι η τράπεζα είχε εμπλακεί σε ακατάλληλες συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ» μετά το 2007.

Οι αμερικανικές αρχές υποστήριξαν ότι οι ισχυρισμοί του πληροφοριοδότη «δεν οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων … παραβιάσεων» και το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση.

Ωστόσο, η ανεξάρτητη ανάλυση ενός εμπειρογνώμονα με δεκαετίες εμπειρίας στην εξέταση παράνομων τραπεζικών συναλλαγών για τη CIA, τον David Scantling, πιστεύει το αντίθετο.

Σε κατάθεση του στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή, δηλώνει ότι τα υπολογιστικά φύλλα περιέχουν αρχεία περισσότερων από μισό εκατομμύριο ξεχωριστές συναλλαγές μεταξύ 2008 και 2013 που ήταν «καλυμμένες», που σημαίνει ότι δεν ήταν άμεσα ορατές στα υπολογιστικά φύλλα, αλλά κατάφερε να τις δει  μέσω μιας απλής τεχνικής. 

Σε δήλωσή του αναφέρει ότι μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνονται πολυάριθμες συναλλαγές από την Standard Chartered Bank (SCB), «με ή για λογαριασμό ιρανικών τραπεζών, ιρανικών εταιρειών και χρηματιστηρίων της Μέσης Ανατολής που, σύμφωνα με [την κυβέρνηση των ΗΠΑ], χρηματοδοτούν ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις». .

Related...Ιράκ: 11 εκτελέσεις δι' απαγχονισμού για τρομοκρατίαΚιμ Καρντάσιαν: Κατηγορείται για «οικολογική τρομοκρατία» - Με ιδιωτικό τζετ 5 φορές σε μία ημέραΣύνορα Καναδά- ΗΠΑ: Καμία ένδειξη τρομοκρατίας στην έκρηξη στη γέφυρα Rainbow
Keywords
Τυχαία Θέματα
Standard Chartered, Κατηγορείται, Χεζμπολάχ Χαμάς, Ταλιμπάν,Standard Chartered, katigoreitai, chezbolach chamas, taliban