Staycation: Οι χώρες αγωνίζονται να κρατήσουν τους τουρίστες εντός συνόρων

Το βράδυ της Παρασκευής 7 Μαϊου, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ και το Ισραήλ συγκαταλέγονται μεταξύ 12 χωρών στην «πράσινη λίστα» της χώρας. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην «πράσινη λίστα».

Ο χαρακτηρισμός «πράσινη» σημαίνει ότι οι άνθρωποι στην Αγγλία μπορούν να επιστρέψουν από τις διακοπές τους χωρίς να χρειάζεται να απομονωθούν (καραντίνα) όταν φτάσουν στο σπίτι. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

του Μπόρις Τζόνσον για τη χαλάρωση του lockdown της Αγγλίας, από την 17η Μαΐου επιτρέπεται το ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.

Τι σημαίνει πρακτικά όμως, το γεγονός ότι οι χώρες θα κατηγοριοποιηθούν με κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα;

Τα άτομα που ταξιδεύουν σε μια πράσινη χώρα δεν θα χρειαστεί να απομονωθούν κατά την επιστροφή και θα χρειαστούν μόνο ένα τεστ μετά την άφιξη.

Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Αγγλία από μια πορτοκαλί χώρα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι για τουλάχιστον πέντε ημέρες και να κάνουν τουλάχιστον δύο τεστ μετά την άφιξη.

Oσοι επιστρέφουν από μια χώρα που βρίσκεται στην κόκκινη λίστα πρέπει να μείνουν σε ξενοδοχείο καραντίνας για 11 διανυκτερεύσεις με κόστος 1.750 λιρών.

Το κόστος για ένα μοριακό τεστ (PCR) στην Βρετανία κυμαίνεται μεταξύ 120-150 λιρών. Είναι ένα υπολογίσιμο κόστος, εάν λάβουμε υπόψιν ότι μία οικογένεια που θα αποφασίσει να ταξιδέψει την Ελλάδα, ακόμα και αν η χώρα μας περιληφθεί σύντομα στην «πράσινη λίστα», θα χρειαστεί να πληρώσει επιστρέφοντας τουλάχιστον 120 λίρες για κάθε μέλος της για τα απαραίτητα τεστ COVID-19.

Το Staycation δεν προέκυψε από σύμπτωση

Το σύστημα με τα χρώματα που εφαρμόζει η Βρετανία είναι μία από τις πολλές μεθόδους που ήδη επεξεργάζονται ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με στόχο να «υπενθυμίσουν» σε όσους σκέφτονται να ταξιδέψουν για διακοπές στο εξωτερικό το καλοκαίρι του 2021, ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και μία μεγάλη ταλαιπωρία που ενδέχεται να υποστούν περνώντας τα σύνορα.

Στην πραγματικότητα, αυτό που απασχολεί την βρετανική κυβέρνηση και πολλές άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη αυτή την ώρα, είναι το πως θα στηρίξουν τις οικονομίες τους με την ελπίδα ότι μετά τον εμβολιασμό των πολιτών, θα έρθει η ώρα για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Για μεγάλες και ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης - τρανταχτό παράδειγμα η Γερμανία - το πρώτο τετράμηνο του 2021 κυριάρχησε η ύφεση. Εάν οι Γερμανοί, ή οι Βρετανοί, ή οι Αμερικανοί ταξιδέψουν ελεύθερα - και με δεδομενη την ισχυρή επιθυμία των ανθρώπων να επιστρέψουν στην κανονικότητα των διακοπών τους - αυτό θα σημαίνει πως χώρες - προορισμοί θα εισπράξουν αρκετά δισεκατομμύρια μέσα στους επόμενους μήνες.

Είναι δισεκατομμύρια που οι χώρες προέλευσης τουριστών θέλουν πολύ να κρατήσουν στο εσωτερικό, ώστε να δαπανηθούν στη δική τους αγορά και να τονώσουν την δική τους προσπάθεια για ανάκαμψη. Και είναι εύλογο ότι θα χρησιμοποιήσουν πολλά μέσα για να συγκρατήσουν τους υποψήφιους ταξιδιώτες.

Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ξένους τουρίστες

Χώρες όπως η Ελλάδα προσβλέπουν στην τόνωση του τουρισμού, καθώς στην περίπτωσή μας σχεδόν το σύνολο του τουριστικού ρεύματος (ποσοστό 94%) έρχεται από το εξωτερικό. Μόλις 6% επί του συνόλου της πίτας προέρχεται από εσωτερικό τουρισμό. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι στην Κρήτη - νησί που θεωρείται «βαριά βιομηχανία» για τον ελληνικό τουρισμό - το ποσοστό των επισκεπτών από τον εσωτερικό τουρισμό ανέρχεται μόλις σε 2% επί του συνόλου.

Αντίθετα, στην γειτονική μας Ιταλία, που αποτελεί παραδοσιακά και ισχυρό ανταγωνιστή στο πεδίο του τουρισμού, η εικόνα είναι διαφορετική: 50% ξένοι τουρίστες - 50% εσωτερικός τουρισμός. Αυτό σημαίνει, ότι η Ιταλία ετοιμάζεται για να δώσει μάχη με όλα τα μέσα, προκειμένου να κρατήσει τους Ιταλούς εντός συνόρων για να παραθερίσουν εκεί το καλοκαίρι.

Το ίδιο πράττει και η Βρετανία (προφανώς), ενώ κάτι ανάλογο βλέπουν πολλοί και από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Λονδίνο και Ουάσιγκτον έχουν ένα επιπλέον «επιχείρημα» στην προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες τους να μην απομακρυνθούν, καθώς ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού τους καθιστά ασφαλές το εσωτερικό περιβάλλον.

Για τον ίδιο λόγο, χώρες - προορισμοί όπως η Ελλάδα αγωνίζονται ώστε να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα και να καλύψουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Ποιός θυμάται τέτοιες ώρες την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών στην Ευρώπη; Ο αγώνας είναι αδυσώπητος και είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η Πράσινη λίστα της Βρετανίας

Πορτογαλία συμπεριλαμβανομένων των Αζορών και της Μαδέρας,
Αυστραλία
Νέα Ζηλανδία
Σιγκαπούρη
Μπρουνέι
Ισλανδία
Νήσοι Φερόες
Γιβραλτάρ
Νήσοι Φώκλαντ
Νότια Γεωργία και Νότια Νησιά Σάντουιτς
Αγία Ελένη
Ισραήλ και Ιερουσαλήμ

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, η Τουρκία, οι Μαλδίβες και το Νεπάλ έχουν προστεθεί στον κόκκινο κατάλογο.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΒρετανία: Εκτός «πράσινης λίστας» η ΕλλάδαΔιπλό ερώτημα για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZenecaΒρετανικά ΜΜΕ: Σύσταση για μη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα κάτω των 40 ετών
Keywords
Τυχαία Θέματα